Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El ple reclama a la Generalitat que pagui el deute de 400.000€ que té pendent amb l’Ajuntament

El ple també modificava l’ordenança d’atenció domiciliària ampliant les bonificacions pel servei de teleassistència

dimarts 28 juny 2016

En sessió ordinària de ple celebrada aquest dilluns a la nit, l’Ajuntament d’Olèrdola ha aprovat per unanimitat una moció que reclama a la Generalitat el pagament del deute reconegut de 400.000 € que té amb l’Ajuntament. La moció també afegeix que hi ha un deute no reconegut pel departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya que es correspon amb subvencions justificades per part de l’Ajuntament en conceptes d’inversió.

L'alcalde d'Olèrdola, Lucas Ramírez, exposava que els ajuntaments cada vegada reben menys de la Generalitat, tot i assumir serveis que no són competència municipal.(àudio)

La portaveu del grup municipal d’ERC, Fina Mascaró, reclamava a ApO que traslladés als seus socis del PSC aquesta petició i li demanessin que donin suport a l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat perquè això ajudaria a eixugar aquest deute.(àudio)

El portaveu del grup municipal de CiU, Josep Sánchez, assenyalava que deutes com els que té la Generalitat amb ajuntaments com el d’Olèrdola també s’explicaven per la situació d’ofec econòmic que pateix la Generalitat per part del govern de l’Estat.(àudio)

El ple també va aprovar modificar el preu públic per a la prestació del servei d’atenció domiciliària. La principal novetat és que s’amplien les bonificacions en el servei de teleassistència, passant a ser gratuït per a les persones que percebin uns ingressos iguals o inferiors al Salari Mínim. El portaveu del govern municipal, Xavier Serramià, assenyalava que això suposarà  que ara passaran a tenir aquest servei gratuït 26 persones, 17 més que en l’actualitat.(àudio)

ERC va votar en contra reclamant la gratuïtat del servei, tal i com defensava en el debat d’aprovació de les ordenances fiscals.(àudio)

Des de CiU també es votava en contra, assenyalant que el govern en el seu dia havia dit que en el preu del servei s’havien de repercutir els costos. Per això, amb  to irònic, Sánchez demanava que “la reducció de costos seguís” i s’ampliés el topall per accedir a la gratuïtat per deixar-lo en els 1.000 €.(àudio)

El govern municipal va assenyalar que no s’havia produït una reducció de costos, sinó un canvi de barems i que la normativa permetia fer la reducció per raons socials.

Amb els vots en contra d’ERC , l’abstenció de CiU i el vot favorable d’ApO, el ple també va aprovar modificar la Plantilla de personal i la Relació de Llocs de Treball. Els dos punts els explicava el govern per atendre necessitats organitzatives i suposen passar dues places d’auxiliar administratiu a la categoria d’administratiu, així com convertir una plaça de peó en una de paleta a la brigada i passar a temps parcial una plaça d’administrativa. En la RLT es recull l’adequació a la seva categoria del Complement Específic de la tècnica de cultura, ampliar el Complement Específic d’una Auxiliar de l’Oficina d’Atenció Ciutadana d’acord amb les funcions que assumeix i recollir els canvis de la plantilla de personal, establint que una de les noves places d’administratiu serà per coordinació de l’OAC, noves tecnologies i organització i l’altra per gestió de serveis econòmics.

CiU s’abstenia adduint que no sel’s hi havia facilitat informació. ERC expressava que està d’acord amb que es promocioni i es reconegui l’esforç que fan els treballadors però afegia que “segons com es faci pot desmotivar a la resta”. Mascaró demanava que els dos punts quedessin sobre la taula i es negociés amb la representació dels treballadors perquè els canvis s’havien fet de forma “unilateral” i sense aportar a la representació dels treballadors tota la documentació. Serramià assenyalava que els aspectes organitzatius de l’Ajuntament depenen de l’equip de govern i que dilatar els canvis “aniria en contra de l’organització de l’ajuntament”.

El ple aprovava per unanimitat una modificació de l’ordenança de gestió, inspecció i recaptació dels ingressos de dret públic municipal que permet fraccionar el pagament de tributs que no tenen la seva gestió cedida a la Diputació, com el d’ocupació per la via pública.

Amb el vot en contra d’ERC, l’abstenció de CiU i el vot favorable d’ApO, es va aprovar una modificació puntual del POUM d’Olèrdola en el sector PAU-7 de Moja. La modificació correspon a la connexió del carrer Penafel amb el carrer Llarg i ha de permetre resoldre un desnivell per fer viable el trànsit rodat. El tràmit també incorpora reduir l’edificació en passar d’habitatges en filera a aïllats. ERC votava en contra reclamant  una  sessió informativa acurada i també es va abstenir CiU per manca d’informació.

El ple va desestimar les al·legacions presentades per CiU al reglament de serveis socials. Des del govern s’assenyalava que en les al·legacions es proposaven canvis que no són de competència municipal i que es volien afegir punts que ja són contemplats en l’apartat d’ ajuts puntuals i urgents dels serveis socials. ERC es va abstenir per no haver rebut les al.legacions.

En el ple es va donar compte de la liquidació del pressupost anterior, que es tancava amb una xifra de 1.940.000 euros de romanent de tresoreria per a despeses generals. També es va donar compte de l’informe trimestral de tresoreria, que recull que l’Ajuntament paga les factures amb un termini mitjà de 17 dies.

El ple també va aprovar per unanimitat una moció proposada per CiU de suport a la reforma horària i una altra de rebuig a l’anul.lació del Tribunal Constitucional, compartint l’encapçalament amb ERC, sobre el dret català en matèria de pobresa energètica.

Amb el vot en contra de dos dels regidors d’APO, les 4 abstencions de la resta d’aquest grup i els vots a favor de CiU i ERC es va aprovar una moció d’ERC, encapçalada també per CiU, en defensa de la sobirania del Parlament i contra els atacs a les lleis catalanes. La moció incorpora l’acord d’aplicar accions des de l’Ajuntament per evitar desnonaments i participar en actes de rebuig a la supressió de les lleis catalanes.

Per unanimitat també es va aprovar una moció presentada per ERC que reclama la dimissió de Jorge Fernández Díaz i del director de l’Oficina Antifrau, Daniel De Alfonso.

En l’apartat de precs i preguntes, ERC va lamentar que la Junta de Govern Local autoritzés el tall de subministrament d’aigua  a 42 famílies del municipi que tenien un deute mitjà amb la companyia de 60 euros. ERC considera que el govern va cometre una “il·legalitat” perquè  la autorització es va fer sense el corresponent informe de servies socials. Fina Mascaró assenyala que el Tribunal Constitucional no ha suspès tota la llei de pobresa energètica catalana, mantenint alguns dels punts que obligarien a que abans del tall de subministrament es faci aquest informe de serveis socials. ERC demana que es revisi la decisió i es faci el possible perquè aquestes llars no es quedin sense aigua. El govern va indicar que estudiarien què havia passat.

L’altre prec d’ERC va ser que l’Ajuntament apliqués per aquest any una rebaixa en el tipus d’IBI. ERC indicava que havia rebut moltes queixes de veïns per la puja de l’IBI, producte de la revisió cadastral. Fina Mascaró defensava que es modifiqués l’ordenança aplicant la reducció en el tram de l’impost que és potestat de l’Ajuntament i que els veïns poguessin veure efectiva la rebaixa en el segon rebut de l’impost d’aquest 2016. El govern municipal apuntava que s’estudiarà en propers pressupostos aquesta rebaixa.

ERC va donar lectura a preguntes presentades en anteriors plens que considerava no havien estat respostes. A partir de noves preguntes d’aquest grup, el govern va exposar que s’estava en procés de recepció de la Plana de Moja i que de forma imminent o s’obrien els carrers o s’apagava l’enllumenat que ara s’encén per la nit en aquest sector. També s’anunciava que la situació de cobrament de les subvencions per a entitats “estava desbloquejada”. ERC També va preguntar per què la subvenció d’una entitat s’havia aprovat per decret d’alcaldia.

Responent un requeriment d'ERC, l’alcalde  també anunciava que convocaria a finals d’any una sessió d’audiència pública, mesura que recull el reglament de participació ciutadana.

CiU va proposar que es posés el nom de Ramon Batlle al camp de futbol de Moja. Aquest grup també va convertir en precs dues propostes de mocions que havia elaborat. En una es demana la promoció d’una campanya contra el malbaratament d’aliments i en l’altra es proposen mesures per fomentar l’ús de vehicles no contaminants.

L’alcalde, d’altra banda, va indicar que el govern decidiria quines preguntes prioritzen respondre perquè persegueixen l’interès del municipi i quines no perquè entén que es fan per “lluïment” dels grups municipals.

El ple va finalitzar amb les paraules de felicitació de l'alcalde a ERC pel triomf assolit al municipi en les eleccions generals d’aquest diumenge.

Escolta entrevistes de valoració del ple, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions