El ple municipal reclama un finançament just pels ajuntaments i un model energètic respectuós amb el territori
dijous 08 febrer 2024
El ple de l’Ajuntament d’Olèrdola d’aquest dimarts ha aprovat per unanimitat una moció que reclama un millor finançament pels ens locals i una altra moció, també acordada amb el vot favorable de tots els grups, que conté el rebuig a la MAT i la reclamació al Govern de la Generalitat de donar compliment a un acord del Parlament per a l’adopció d’un model energètic català “basat en els principis de democràcia participativa, respecte pel territori i la seva biodiversitat, de generació descentralitzada i dimensionada a les necessitats de cada territori i implementat en les zones ja intervingudes per l’activitat humana”. La moció sobre finançament dels ajuntaments l’encapçalaven els 4 grups municipals i reclama una reforma estructural negociada amb els ens locals que suposi un repartiment equitatiu dels ingressos.
La moció sobre model energètic la traslladava al ple Alternativa per Olèrdola, d’acord amb la Plataforma “No a la MAT Penedès”. El portaveu d’ApO assenyalava que el text reclama al Govern de la Generalitat el compliment dels acords que prenia el Parlament el març de 2023, amb els vots favorables a la cambra catalana de PSC, ERC, Comuns i CUP. La moció també recull que l'Ajuntament acordi la total suspensió de llicències d'obres per als projectes en la part del seu territori afectades per la construcció de les línies de molt alta tensió i que, dins l'any 2024, s’iniciï el procediment per modificar el planejament general urbanístic (POUM / NNSS) per concretar els llocs susceptibles d'acollir instal·lacions fotovoltaiques dimensionades a les necessitats del municipi.
En nom del PSC, Jordi Pardo felicitava a la plataforma “No a la MAT” per la feina que fan “magnífica” contra aquest cop mediambiental.(àudio)
L’alcaldessa Fina Mascaró va felicitar a la Plataforma per la seva tasca i va recordar que ERC van ser els primers que van alertar i facilitar documentació sobre la MAT. Mascaró va assenyalar que s’està elaborant el Pla territorial de desenvolupament de les energies renovables, de manera descentralitzada, amb els ens locals i amb la constitució de les oficines comarcals cap a la transició energètica. L’alcaldessa afegia que es comptava amb una línia de finançament inicial de 115 milions d’euros, que es va ampliar als 363, per sumar 93 milions d’increment aquest gener. Sobre la moratòria en les renovables que esmenta la moció, Mascaró va reflexionar que “no hem de negar l’evidència del canvi climàtic” i sobre iniciar la modificació del POUM, l’alcaldessa expressava la voluntat de poder-ho aprovar “i no només iniciar” durant el mandat i amb l’ajuda de tots.(àudio)
Jordi Álvarez, en nom d’Impulsem Olèrdola, agraïa la feina altruista de la Plataforma i el seu esforç per mantenir el territori.(àudio)
Jordi Catasús, portaveu del grup d'ApO,exposava que el seu grup prenia nota i assenyalava que “ens hi trobaran en la modificació del POUM”. (àudio)
Informacions de les regidories
En l’apartat d’informacions de les regidories, Jordi Pardo, regidor de medi ambient, exposava les tasques fetes per delimitar zones perimetrals per evitar incendis al carrer del Pi de Daltmar o a l’entorn de l’antiga deixalleria. Es preveu continuar actuant a Sant Miquel i a Can Trabal
La regidora de gent gran i cultura, Irina Pérez, recordava la gran activitat dels tres grups de carnaval del municipi i que Olèrdola acollirà la rua de Moja el dissabte 17 al vespre, i la de Sant Pere Molanta, el diumenge 18 al migdia. També informava del lliurament de material esportiu per a la gimnàstica als casals d’avis de Moja i de Sant Pere Molanta i que el proper dia 21 es farà la tercera de les caminades del cicle “A cent cap als 100”.
El regidor de salut, Marian Buta, informava que mantindran properament una reunió amb Salut per tractar les queixes rebudes en l’àrea administrativa. També exposava que estaven satisfets per l’ampliació d’horaris al cementiri de Moja i que amb l’empresa Àltima mantindrien properament una reunió per mirar d’ampliar horaris també en els cementiris de Sant Miquel i Sant Pere Molanta, gestionats per la companyia. Buta també anunciava l’inici imminent d’una campanya que comporta el lliurament d’ampolles gratuïtes als propietaris d’animals censats perquè netegin els orins dels seus gossos. També reclamava civisme i que es recollissin les defecacions dels animals i que es portessin lligats.
El regidor de via pública, Jordi Álvarez, informava al ple de la incorporació de 2 paletes i 1 xofer a la brigada per cobrir baixes. Això havia permès a l’Ajuntament treballar en millores de voreres. També es contempla la substitució de tapes de clavegueram per unes altres de fibra de vidre, per evitar robatoris. Álvarez també assenyalava que les mesures aplicades per l’Ajuntament al polígon de Sant Pere Molanta per evitar les concentracions de vehicles no autoritzades havien rebut l’agraïment dels Mossos d’Esquadra. També d’acord amb els mossos, properament es preveu instal·lar bandes reductores en diferents punts del polígon. Dins del propòsit de trobar solucions per estalviar “el màxim d’aigua”, Álvarez també exposava que es preveuen aplicar sistemes per aprofitar 1.000 litres diaris d’aigua dels dipòsits que ara no s’aprofiten i van al clavegueram. També es preveuen aplicar reductors de pressions i fer pedagogia. En parcs i jardins explicava que es retirarien plantes “de mal creixement” en parcs com el d’Olèrdola de Moja.
Fina Mascaró, com a regidora d’igualtat i feminismes, anunciava que aquest divendres es faria la reunió de regidores de l’Ajuntament per preparar la commemoració institucional del 8 de Març al municipi. Com a regidora de comunicació, Mascaró exposava que des del gener el butlletí municipal ha ampliat pàgines i ha passat de 8 a 12, sense incrementar costos ( de fet s’han reduït perquè amb la nova contractació cada número ha passat de 688€ a 684€ ). També feina notar que aquest mes de gener havia començat a oferir-se el nou servei de pòdcast informatiu diari. Mascaró també informava que properament, per via de contractes de serveis, s’incorporaria al servei de comunicació una persona de suport tècnic a l’emissora de ràdio municipal i una altra de suport a serveis periodístics. Mascaró precisava que cadascuna d’aquestes dues persones tindria una dedicació equivalent a mitja jornada i que les seves contractacions no comporten cap despesa afegida per l’Ajuntament perquè es poden finançar pels ingressos que des del Servei de Comunicació s’obtenen de coproduccions amb la Xarxa Audiovisual Local. Mascaró resumia que s’estaven “reverint les retallades” aplicades en aquest servei.
El regidor de joventut, Sergi Martínez, informava que s’havia renovat amb el Consell Comarcal l’acord per poder comptar al municipi amb un servei de dinamització de joventut durant 12 hores setmanals. També informava que s’havien registrat 6 inscripcions del municipi a l’Esquiada Jove del proper 12 de febrer, una xifra inferior a la d’altres anys i que s’inscriu dins de la “davallada general” de participants que també s’ha donat en aquesta activitat compartida amb altres municipis de la comarca. Com a regidor de turisme, exposava que es renovava per 4 anys el conveni amb el Consell Comarcal que permet a l’Ajuntament disposar d’una tècnica de turisme dos dies a la setmana. I que el passat diumenge , amb una jornada de portes obertes a la Torre de Moja, havien començat les activitats de visites al patrimoni del municipi que organitza l’Ajuntament.
Precs i preguntes
El portaveu del grup municipal d’ApO, Jordi Catasús, va adreçar a cadascun dels 6 membres del govern municipal preguntes i precs específics. Va proposar l’obertura del camp Els Pins de Moja en horari establert, vinculant-ho a la funció dels vigilants de custòdia dels equipaments municipals. El regidor d’esports, Marian Buta, feia notar que cal regular l’ús dels espais municipals i exposava que “fins que no es facin les millores” al camp Els Pins l’accés estarà limitat. Recordava que “s’entrava sense permís” i indicava que no es pot entrar a qualsevol equipament municipal “tothom i en qualsevol moment”, tot afegint que treballen per crear un Pla d’Usos d’Equipaments.
El govern també va aclarir a ApO que no havien assistit a la Papiol Extrem perquè no havien estat convidats i es mostraven “sorpresos” que l’oposició digués que ”segons li constava” sí havien estat convidats.
En relació a la pregunta sobre l’acord perquè els veïns del carrer Pere Pau puguin utilitzar l’ àrea de contenidors tancats de Sant Pere Molanta, el govern va respondre a ApO que no suposava cap despesa pel municipi atendre aquesta necessitat dels veïns i que els hi farien arribar els acords. El govern també informava que dilluns preveien tancar les bases específiques de la convocatòria de subvencions i que properament es convocaria el Consell Consultiu per a començar a preparar la Trobada.
Catasús també va fer notar en el ple que s’havien produït errors en la numeració dels darrers butlletins i qüestionava que es difongués des dels mitjans municipals la convocatòria d’assemblees d’entitats, que no són actes oberts, o concerts “amb finalitat lucrativa”. Mascaró va preguntar a Catasús, de manera retòrica, si en els anteriors mandats s’anunciaven les Juntes de Compensació de les urbanitzacions, per exemple, i també va indicar que es publicita la cultura que es fa al nostre territori.
Preguntat sobre l’absència de campanya de difusió i accions posteriors a l’aprovació de la bústia ètica i del codi de bon govern, tot assenyalant que això podria comprometre l’obtenció d’una subvenció concedida, el govern municipal va recordar que el govern anterior ho va aprovar el 23 de maig, a quatre dies de les eleccions, i sense participar-hi ningú. L’alcaldessa feia notar que l’anterior govern aprovava informes i plans “que deixava al calaix”, com el d’Igualtat o mobilitat, i després no s’hi feia res. O com el de Comunicació, sense consensuar-ho. Mascaró també va voler subratllar que no s’havia perdut cap subvenció, tot el contrari, perquè l’actual govern ja comptava amb la confirmació d’una subvenció de 600.000 € “ratllant en només 3 mesos el que vostès van aconseguir en anys”.
Responent a una pregunta sobre la situació del bar del Local Nou, Sergi Martínez va exposar que ara es realitzarà un estudi de deficiències estructurals i , un cop solucionades, el govern preveu fer una licitació amb el propòsit que l’adjudicatari es pugui guanyar la vida i “dinamitzar el local”.
El govern també informava que es continuava treballant amb Diputació, Universitat i empresa en la protecció com a zona humida de l’antiga bòbila de Can Sogas, per bé que es recordava que la part extractiva depèn del municipi de Sant Cugat Sesgarrigues.
A pregunta sobre bandes reductores de velocitat a Can Trabal, el regidor Jordi Álvarez informava que s’estava valorant la instal·lació d’un model de bandes “berlineses” en diferents punts del municipi que, sense perdre la seva funció, redueixen les molèsties. També, a requeriment d’ApO, explicava que una rasa per obres de fibra òptica prop de Cal Colàstic està oberta perquè els treballs no han finalitzat. El govern havia demanat que es reomoplís amb terra fins que no acabin les obres.
Preguntat sobre la instal·lació de leds a Can Trabal, Álvarez recordava que a Daltmar es va fer i que s’estava avaluant com millorar part de les lluminàries. Álvarez també confirmava que la instal·lació de comptadors intel·ligents d’aigua, amb una previsió de fins a 1.300 unitats, es faria per fases i que no tindria cap cost pels veïns aquesta renovació.
El govern també informava que, després de mantenir una primera reunió de treball amb el govern de Vilafranca, en unes setmanes tindrien una nova trobada per seguir tractant la reclamació d’incloure el barri de Pere Pau a Olèrdola.
Agents municipals
Aquest dens apartat de precs i preguntes va viure moments de tensió en el debat sobre el servei dels agents municipals, que ha ampliat horaris des d’aquest gener. Catasús indicava que el decret d’organització del servei no contenia cap referència a seguretat ciutadana, perquè no són les competències dels vigilants, la qual cosa, segons ApO, deixaria en evidència les promeses de “més seguretat” de les formacions del govern. El portaveu d’Alternativa també va subratllar que “excepte 2 o 3 caps de setmana” només hi haurà un únic agent per torn els caps de setmana.
En la seva resposta el regidor de seguretat , Jordi Pardo, va acreditar amb dades l’increment de servei també entre setmana. Va comparar els serveis prestats durant el mes de gener de 2023 amb els del mes de gener d’aquest 2024. Va exposar que “de 50 torns entre setmana, vostès van deixar amb un sol agent 31, i nosaltres només 17”. Fa un any no es van cobrir cap dels dos dies festius i aquest 2024 sí. I en festes com les de Sant Macari, l’any passat només es va cobrir el Correfoc i aquest 2024 tota la Festa Major, incloent la nit. També va informar que el gener de 2023 no es va cobrir cap torn de nit i aquest 2024 ja es portaven 4, amb la previsió de cobrir-ne 14 aquest primer trimestre.
Pardo va recordar que els agents col·laboren amb els Mossos d’Esquadra i que realitzen tasques de policia administrativa, aixecant actes, fent tasques d’auxili a la ciutadania o de regulació de trànsit. Pardo va concloure que l’anterior govern "mai havia comptat amb el cos dels agents municipals" i “després de 20 anys manant, encara no saben què pot fer el cos d’agents municipals”.
Catasús reiterava que els agents no tenen delegades competències de seguretat ciutadana, perquè la llei deixa clar que aquestes atribucions són dels Mossos. El portaveu d’ApO tancava el punt expressant el desig de mantenir amb Pardo un debat “més enriquidor, més enllà de l’atac personal”.
Es pot consultar íntegre l’enregistrament de la sessió al portal de videoactes de l’Ajuntament d’Olèrdola
23:04 del 08 de octubre de 2024