Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El ple ratifica el manifest del món municipal que reclama mitjans per a fer front a la crisi del coronavirus

Els quatre grups municipals posen en valor el treball conjunt que realitzen, amb reunions setmanals per a consensuar mesures

dimecres 29 abril 2020

 

El ple de l’Ajuntament d’Olèrdola d’aquest dilluns va ratificar amb els vots favorables de tots els grups la declaració dels ens locals davant la crisi generada pel COVID-19. En el manifest, promogut per les entitats municipalistes de Catalunya, es reclama poder mobilitzar el superàvit disponible del 2019 sense limitacions i anul·lar les mesures de la LRSAL (La llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local) que limiten l’autonomia local.

Els grups municipals refermen el treball conjunt

El punt va ser aprofitat pels quatre grups municipals per posar de relleu el treball conjunt que realitzen per minimitzar els impactes de la crisi al municipi. Joan López, regidor del PSC-Units, exposava en una intervenció inicial que el govern de l’Estat estava treballant coordinadament amb comunitats autònomes i ajuntaments. En una segona intervenció va subratllar que el treball colze a colze dels grups municipals era “el que la ciutadania espera de nosaltres”.(àudio)

Mari Carme Villanueva, regidora portaveu de Junts per Olèrdola, subratllava que era necessari aquest treball conjunt per sobre de colors polítics.(àudio)

Fina Mascaró, regidora portaveu d’ERC, posava l’accent en què aquest treball conjunt té l’objectiu d’ajudar a la ciutadania amb tots els mitjans disponibles i reivindicar, com assenyala el manifest, aquells mitjans“que no es deixen desenvolupar”.(àudio)

El portaveu del grup municipal d’ApO, Jordi Catasús, assenyalava que el manifest estava fet des del món local per a demanar a les administracions supramunicipals mitjans per a fer front a la crisi. Catasús lloava el clima de bona entesa que hi ha en les reunions de treball setmanals amb els quatre grups. En aquesta línia, l’alcalde, Lucas Ramírez, va assenyalar  que s’havia treballat en actuacions com l’ajornament del pagament d’impostos i ara s’estudien ajuts i exempcions en taxes i impostos.(àudio)

Pla de Prevenció d'Incendis i obres consultori mèdic

Amb els vots favorables de tots els grups el ple d'aquest dilluns també va aprovar l’actualització del conveni signat  amb la Diputació que regula la gestió informatitzada de les nòmines dels treballadors de l’Ajuntament. També es va procedir a aprovar la revisió,per unanimitat, de l’inventari de béns i drets municipals.

El ple, per unanimitat, va aprovar la bonificació del 80% de l’impost de construccions, instal·lacions i obres per a la llicència urbanística de construcció del nou consultori mèdic de Moja, tal i com recullen les ordenances fiscals, atès l’interès i utilitat municipal del projecte.

Amb els vots favorables d’ApO, Junts per Olèrdola, PSC-Units i l’abstenció d’ERC, es va aprovar el reconeixement extrajudicial de crèdits corresponents a les quotes de manteniment de les deixalleries dels anys 2018 i 2019, per un valor total proper als 59.000€. L’alcalde va apuntar que moltes de les tasques extraordinàries de manteniment es localitzaven a la deixalleria de Daltmar, per un problema d’incivisme.  Amb el mateix els vots favorables d’ApO i JxO i les abstencions de PSC-Units i ERC, també es va aprovar el reconeixement extrajudicial de quotes del Servei d’Iniciatives Econòmiques de la Mancomunitat. Des del PSC-Units es va manifestar que ApO no podia al·legar desconeixement del servei, en ser una formació que governa Olèrdola des de l’any 2003. Junts per Olèrdola va posar de manifest que el 2016 el govern va desestimar el servei perquè entenia que era el mateix que prestava el Consell Comarcal. I des d’ERC s’indicava que si en 4 anys “no ho han vist” aquests serveis específics que prestaven des de la Mancomunitat havia estat “per deixadesa”.

Per unanimitat es va aprovar inicialment el Pla de Prevenció d’incendis forestals. Mireia Mancera, regidora de medi natural, va exposar que el pla té una vigència de 5 anys i és obligatori en municipis d’alt risc d’incendis , com és el cas d’Olèrdola. ERC va advertir que s’havia de fer constar en el Pla que hi ha ràdio municipal a Olèrdola i va resumir que fins el 2025, entre inversions i manteniment, suposarà una inversió de 65.000 euros.

Mocions

Per unanimitat es va aprovar una moció que reclama la millora del transport per tren al Penedès. La declaració del 8 de Març en defensa de la igualtat efectiva de drets entre homes i dones, es va aprovar amb els vots favorables d’ApO, ERC i JxO, i l’abstenció de PSC-Units. Aquest grup va demanar que s’eliminés del text una referència a “canviar la forma de governar”, però des d’ ERC, grup proposant del text, es va mantenir la proposta original. També es va anunciar que es treballaria l’adaptació al municipi d’un decàleg de mesures per a declarar Olèrdola municipi feminista. La moció per a reclamar la construcció del carril Bus-VAO a la B-23 es va aprovar igualment amb l’abstenció del PSC-Units i els vots a favor d’ApO, Junts per Olèrdola i ERC.  Les dues darreres  mocions, dedicades a demanar un pla de millores a la carretera N-340 i una estació de trens d’alta velocitat a Vilafranca, van ser aprovades per unanimitat.

Informacions de les regidories

En el torn d’informacions de les diferents regidories, el regidor d’ensenyament, Pere Sadurní, va anunciar que la brigada de l’Ajuntament procediria a fer tasques de manteniment a les escoles en el moment en què ho autoritzés el Departament d’Educació. També va exposar que s’havia renovat el suport de l’Ajuntament a les escoles per al foment de l’aprenentatge de llengües.

Anna Boada va agrair la implicació de tots els treballadors municipals  i va informar que des de Serveis Socials s’estava fent el seguiment de totes les persones usuàries així com dels nous usuaris, atenent tots els expedients, en una situació en què una de les dues treballadores del servei està de baixa per malaltia. També va assenyalar que s’estaven aprovant targetes moneders per famílies sense recursos i es continuava prestant el servei , via telemàtica, de l’Espai Socioeducatiu. També va fer notar que l’activitat cultural programada aquests dies s’havia suspès i la que es preveia estava “en suspens” en funció de com evolucionés la situació.

Mireia Mancera va recordar que fins el 14 d’octubre resta prohibit fer activitats amb foc, llevat de casos excepcionals que hauran de ser autoritzats. Així com els treballs forestals, entre el 15 de juny i el 15 de setembre. També va exposar que, acompanyant el proper butlletí municipal, es repartirà a les llars del municipi un imà de nevera amb informacions i telèfons de serveis vigents. Jordi Catasús, regidor de comunicació, mostrava satisfacció per poder-se celebrar el ple i ser retransmès per Youtube. També exposava que, en menys d’un mes de funcionament, el servei d’avisos per WhatsApp activat per l’Ajuntament ja havia arribat a les 150 altes i anunciava que durant el mes de maig hi hauria butlletí municipal imprès. Junama Samblás va assenyalar que l’estat d’alarma havia provocat que no es poguessin realitzar el soterrament de les instal·lacions a la plaça Tedèum i al camí de Ferran a Sant Pere Molanta. Igualment impedia fer l’exposició de les dues opcions que es plantegen per a la reforma de la Rambla Pau Casals.

L’alcalde, Lucas Ramírez, anunciava que es faria arribar a les empreses del municipi una enquesta per conèixer amb detall l’impacte que havien patit per la crisi del COVID-19 i així poder definir amb més coneixement de causa les actuacions a impulsar.

Precs i preguntes

En el torn de precs i preguntes, des del PSC-Units es va manifestar que les desinfeccions en espais públics al municipi eren “insuficients”, es considerava que hi havia deixadesa en neteja viària i relaxació en manteniment de parcs i jardins. Joan López també va preguntar si s’atendrien els oferiments de particulars de desinfectar amb maquinària pròpia. El govern va respondre que s’havien reforçat amb dos equips les tasques de desinfecció, amb la participació de l’ADF i que en parcs i jardins l’activitat havia estat aturada en compliment dels decrets de mesures excepcionals

 Des de Junts per Olèrdola es va proposar que el 35% del que cobrarien els regidors per assistir al ple es destinés al festival per la Marató que s’organitza a Olèrdola. La quantitat representaria una aportació de 1.000 €. ERC i PSC van mostrar-se d’acord i des d’ApO es va dir que es valoraria.

Des d’ERC es va preguntar per la dedicació durant aquests dies d’estat d’alarma de l’assessora d’alcaldia, atès que la seva tasca era la de dinamitzar els casals d’avis i ara estaven tancats. La regidora Anna Boada va respondre que es manté el contacte amb els casals de manera telemàtica. ERC també va demanar que s’elaborés una publicació extraordinària en commemoració, el proper mes de novembre, dels 25 anys de la creació del butlletí municipal “Olèrdola Informació”. ERC va tenir paraules de record pels presos polítics, ara també confinats a la presó.

Reconeixement a Montse Fraxedas

En el torn de precs i preguntes la portaveu d’ERC, Fina Mascaró,  va recordar i reconèixer la tasca de Montse Fraxedas, morta el passat 27 de març després de patir una llarga malaltia. Va ser regidora entre els anys 1995 i 1999 i una treballadora “tenaç” a favor del municipi. (àudio)

L’alcalde, Lucas Ramírez, també es va afegir a aquest reconeixement.

A causa de problemes tècnics amb el servidor d'arxius sonors, el servei de ràdio a la carta està temporalment inactiu. Disculpeu les molèsties

Document Actions