Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El ple rebutja la inhabilitació de Torra i de Junqueras i aprova una moció per combatre la despoblació i l’envelliment en el medi rural

En el torn de precs i preguntes, el govern recordava que s’arranjarà el revolt de Mas Granell al camí de Daltmar dins una actuació més àmplia en vies municipals

dimecres 05 febrer 2020

 

Amb els vots favorables d’ERC, JxO i ApO, i l’abstenció del PSC-Units, el ple de l’Ajuntament d’Olèrdola ha aprovat aquest dilluns una moció que rebutja la resolució de la Junta Electoral Central per la qual s’intenta inhabilitar al president de la Generalitat, Quim Torra, i nega la condició d’eurodiputat a Oriol Junqueras. La moció, presentada per ERC, insta a trobar una solució política i dona suport a les propostes de resolució que sobre la qüestió aprovi el Parlament. També es reclama la llibertat dels presos polítics i es defensa el dret d’autodeterminació. El regidor del PSC-Units, Joan López, manifestava el seu respecte per les opinions  de tothom i expressava que no entraria a debatre la moció. Des de JxO s’assenyalava que tot i que els esdeveniments polítics estan canviant, es mostraven d’acord amb la moció. ApO explicava que són plurals i no es pronunciaven com a grup, donant llibertat de vot als seus regidors.

Fer front a la despoblació i l’envelliment

El ple també va aprovar una moció amb mesures per a fer front a la despoblació , l’envelliment i la manca d’oportunitats en el medi rural, presentada pel regidor del PSC-Units, Joan López. La proposta s’aprovava amb els vots favorables del PSC-Units, ApO i Junts per Olèrdola, mentre que ERC es va abstenir. Es proposa l’elaboració d’un catàleg de municipis de menys de 5.000 habitants per adaptar els seus serveis, així com instar a la Generalitat a elaborar un estatut singular de municipis d’aquest tipus. Altres mesures que s’assenyalen són el suport a la rehabilitació d’habitatges, impulsar l’escola rural, definir estratègia de mobilitat, la redacció d’un mapa d’infraestructures i recursos, garantir l’accés a la tecnologia de telefonia mòbil sense zones d’ombra, incentius fiscals i crear espais estables de treball. Des de JxO, Mari Carme Villanueva manifestava que la petició que inclou la moció de no discriminar la ciutadania, era el que moltes vegades es demanava des d’ERC i JxO. Villanueva considerava que hi havia punts que ja estaven creats o avançats, però expressava el seu suport a la moció. Des d’ERC, Fina Mascaró declarava que podien estar d’acord en el plantejament genèric, però entenien que era una carta als reis amb administracions que ja treballaven moltes de les coses que es demanaven. Mascaró defensava que s’aprovessin els pressupostos de la Generalitat perquè inclouen mesures socials i trobava a faltar que no es reclamessin recursos a l’Estat. Des del grup d’ApO, a l’hora de votar a favor de la proposta, es recordava les característiques agrícoles del terme municipal i que Olèrdola és un municipi de menys de 5.000 habitants.

Informacions de les regidories

En l’apartat d’informacions de les regidories, el regidor d’esports, Pere Sadurní, exposava que el proper 8 de març la Muntanyeta acollirà la Final del Cros Escolar de Catalunya, que preveu reunir a 3.000 persones. També explicava que el Punt d’Informació Turística es preveu traslladar al Castell d’Olèrdola i confirmava que es convoca pel 7 de març l’acte de commemoració del Dia de la Dona, amb una xerrada amb Fina Lorenzo.

La regidora de cultura, Anna Boada, convidava a viure el Carnaval al municipi i  exposava que el concurs de comparses de Sant Miquel es farà el 14 de febrer; mentre que la rua de Moja s’ha programat pel 29 de febrer i la de Sant Pere Molanta, el diumenge 1 de març.

La regidora de medi natural, Mireia Mancera, donava a conèixer que s’havien presentat 5 sol·licituds per a obtenir la cessió d’ús de compostadors casolans. El taller de formació i el lliurament dels compostadors s’ha programat al local Rossend Montané de Sant Miquel aquest dissabte.

El regidor d’urbanisme, Juanma Samblás, donava a conèixer que les obres del camí de vianants del barri Ferran fins a Sant Pere Molanta ja havien estat adjudicades i aviat començarien. El projecte de passar a plataforma única el carrer Manel Crespo de Sant Pere s’està revisant, amb mesures que van proposar els veïns. L’alcalde va aprofitar aquest apartat del ple per agrair a la brigada, als guàrdies municipal, l’Adf i els serveis tècnics de l’Ajuntament les seves actuacions i predisposició per a fer front a les afectacions que va tenir a Olèrdola el temporal Glòria.

Precs i preguntes

El regidor del PSC-Units es va mostrar agraït per les inquietuds que els hi havien traslladat els veïns i va proposar que es regulés l’estacionament limitat al carrer Manel Crespo amb discs horaris. També manifestava el seu desacord en què el carrer Sant Ramon passés a plataforma única i es reclamava la reparació de la tanca de l’edifici de l’escola bressol de Sant Pere Molanta,així com el pla de viabilitat de l’equipament. Davant la “sinistralitat alarmant” al camí de Moja a Daltmar, es proposaven mesures immediates com la instal·lació de bandes rugoses al revolt de Mas Granell i la substitució del paviment, mentre que a mig termini es demana la col·locació de tanques protectores i, més a llarg termini, adequar el traçat a l’ús real del camí. López també exposava que es detectaven deficiències en residus, manteniment de vorals i enllumenat en els polígons i preguntava sobre l’estat del projecte del Bosquet a Sant Miquel.

Des de Junts es van recordar preguntes sobre la necessitat de reparar desperfectes al camp de futbol de Moja o la reparació dels parcs infantils. També es preguntava si estava tancada l’auditoria a les entitats i si s’havien detectat anomalies. Mari Carme Villanueva va reclamar més hores de neteja al consultori de Moja i s’assenyalava que s’havien reduït les hores de servei dels agents municipal i això provocava que hi havia festius “que no hi són”.

Fina Mascaró, d’ERC, preguntava quan es retiraria un dels arbres caiguts a Moja pel temporal Glòria. També tornava a preguntar si estaven expulsats de la comissió de subvencions. També  reclamava al govern sobre el compromís d’acabar amb les deficiències de cobertura en telefonia mòbil i sobre l’estudi de mobilitat de Moja. ERC també s’interessava la licitació del servei de bar del Local Nou i recuperava de nou la pregunta sobre el creuament amb seguretat de les rotondes d’accés a la c15 properes a Sant Miquel. Mascaró també manifestava que en les dates en què ens trobem es podria ja saber el tancament comptable de l’exercici i si l’ajuntament havia complert amb la regla de la despesa, per així saber si es poden satisfer les peticions dels treballadors. ERC també demanava el contingut del pla d’usos de la Torre de Moja i demanava poder fer una visita a les obres i a l’edifici annex. També es demanaven aclariments sobre el correu que s’adjuntava a les entitats amb informacions d’una empresa privada que oferia els seus serveis i preguntava sobre perquè ara no estava  a La Xarxa un llaç groc que hi era visible.

Respostes del govern

El regidor d’urbanisme, Juanma Samblás, assenyalava que parlarien amb els veïns del pas a plataforma única del carrer Sant Ramon. En relació al camí de Daltmar, recordava que es va fer una primera fase de reasfaltat i que ara s’està pendent de la 2a fase, que es faria aquest any, incloent l’eix Rossend Montané i el revolt de Mas Granell, amb una inversió de 600.000€. Sobre l’enllumenat dels polígons, responia que s’han restituït els que van caure; i sobre el Bosquet indicava que encara no s’havia iniciat la redacció del projecte.

Anna Boada, regidora de cultura i sanitat, explicava que les auditories a les entitats no estan acabades i que estudiarien si són necessaris més dies de neteja als consultoris.

Jordi Catasús, portaveu del govern, explicava que no s’han suprimit serveis als guàrdies municipals, sinó que s’havia reajustat el seu calendari perquè hi havia un desquadrament d’hores. El reajustament, es va assegurar, permet tenir més agents disponibles de dilluns a divendres i cobrir millor les baixes que hi puguin haver. Sobre les deficiències de cobertura telefònica, Catasús va explica que s’estava tractant una proposta amb el consorci Localret per tractar-ho properament amb la Generalitat i trobar-hi solucions.

L’alcalde va respondre a ERC que no els hi havien “fet fora” de la comissió de subvencions, sinó que estaven pendents de rebre la resposta a l’oferiment del govern d’indicar on volen participar. Lucas Ramírez també responia que quan es disposés de l’estudi de mobilitat de la Diputació es faria una presentació i sobre la licitació del bar del Local va assenyalar que, en ser la quarta concessió i veient els resultats, cal fer una reflexió sobre “què volem i no fer la mateixa licitació”. Sobre les rotondes de la C15 a Sant Miquel, Ramírez informava que es va reunir amb el Cap d’Àrea i que encara estaven pendents de resposta. L’alcalde també va assegurar que no sabran si compleixen amb la regla de la despesa fins que no es faci la liquidació del pressupost. Igualment en resposta a ERC, l’alcalde explicava que no hi havia cap problema en visitar la Torre i en relació a l’enviament a les entitats de serveis d’empreses, Ramírez explicava que no era la primera vegada que es feia i que es distribuïa perquè les entitats tinguessin informació. Ramírez també va fer notar que no sabia què havia passat amb el llaç groc que hi havia al Centre Cívic La Xarxa. Abans de cloure’s el ple, la portaveu d’ERC, Fina Mascaró, va recordar el llistat de propostes que havia fet ERC per participar en àmbits de l’Ajuntament i que ja havia detallat aquest grup en l’anterior sessió.

A causa de problemes tècnics amb el servidor d'arxius sonors, el servei de ràdio a la carta està temporalment inactiu. Disculpeu les molèsties.

 

 

 

Document Actions