Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El pressupost municipal per al 2017 amplia un 68% el servei de neteja viària i un 25% les inversions

L’oposició qüestiona la credibilitat del pressupost, convençuts que “moltes partides no s’executaran”

dimecres 09 novembre 2016

En sessió ordinària de ple celebrada aquest dimarts al vespre, l’Ajuntament d’Olèrdola ha aprovat el pressupost per a l’any 2017, amb els vots favorables d’ApO i els vots en contra de Ciu i ERC. El pressupost és de 4.574.000 €, xifra que suposa un increment de l'11% respecte l’aprovació del pressupost de 2016. Una de les principals novetats que s’incorporen en els comptes municipals per a l’any que ve és la recuperació de serveis per a situar-los en els nivells que tenien  abans de la crisi econòmica, especialment en l’àmbit del manteniment i millora de l’espai públic.

De manera especial, cal assenyalar el servei de neteja viària, que incrementa la seva partida  un 68% aprofitant que s’ha d’adjudicar un nou contracte durant el 2017. La dotació fins ara era de 68.000€ anuals i pel 2017 passen a ser 115.000€. La neteja d’instal·lacions públiques també s’incrementa en un 18% i el servei de jardineria augmenta en un 10%.

Amb 600.000€, les inversions representen el 13% del pressupost i  registren un increment del 25%. Dins d’aquest apartat  s’inclouen projectes com l’aportació municipal per al carril bici i de vianants de Moja a Vilafranca, l’adquisició d’un nou vehicle per a la brigada i un altre per a l’ADF, la renovació de contenidors, millores en la via pública i en l’eficiència de l’enllumenat, el circuit de running a la Muntanyeta o el camí de vianants de Sant Pere a Can Ferran. Llevat de les dedicades a ensenyament, les subvencions a entitats deixen de ser nominatives i s’establiran per una sistema de concurrència pública. Les seves bases d’adjudicació es preveuen aprovar en el proper ple del mes de desembre. El regidor d’hisenda, Xavier Serramià,  subratllava que es dediquen prop de 500.000 euros per ajudes directes entre subvencions i beneficis fiscals,  un 12% del pressupost.

L’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez, posava l’accent en què el pressupost contempla inversions i subvencions necessàries per a dinamitzar i fer créixer l’activitat del municipi.(àudio)

Des d’ERC es va destacar que els pressupostos eren “continuistes” i  pronosticaven que “hi hauran partides que no s’executaran”. Per a il.lustrar-ho,  la portaveu del grup d’ERC, Fina Mascaró, va indicar que a data de 30 de setembre el pressupost només s’havia executat en un 42%, principalment perquè les inversions nomes s’havien fet en un 5’6%.(àudio)

ERC va qüestionar que es pressupostessin amb  el mateix import ingressos com la taxa del cementiri, quan s’havia incrementat l’import o que no es contemplés la partida d’ajuts de la Diputació a les escoles bressol. El govern va replicar que apliquen un criteri de prudència i que no afegien l’ajut de la Diputació perquè no estava confirmat. A pregunta d’ERC, el regidor d’Hisenda va explicar que la part de la paga extra de Nadal de 2012, pendent d’abonar als treballadors, es pagaria dins d’aquest 2016.Fina Mascaró també indicava que els pressupostos tenen el defecte de forma de comptar amb informes signats per la interventora, quan des d’ERC  no tenen clar “ que estigui habilitada per a fer aquests informes”, en referència al litigi que manté amb l’Ajuntament de Sitges per a poder treballar també a Olèrdola.

CiU va valorar que el pressupost recollia una càrrega impositiva  excessiva, amb un augment “de pressió fiscal del 14%”, segons exposava el portaveu d’aquest grup, Josep Sánchez. També va lamentar que en dos anys es dediquessin a senyalitzacions 150.000€ o més de 80.000 al circuit de la Muntanyeta i no s’afrontés la reforma del consultori mèdic de Moja.  Per CiU, els pressupostos són “previsions d’il·lusions mancades de credibilitat”perquè les inversions previstes en aquest 2016 no s’han fet.(àudio)

Serramià va indicar que l’increment de la recaptació prevista es devia en bona part a l’augment de sol.licituds de llicències i no perquè s’hagués apujat la pressió fiscal, ajustant-se la xifra de previsió a la recaptació consolidada  els darrers anys. El regidor d’Hisenda també va posar l’accent en què l’Ajuntament està disposat a arribar a acords amb la conselleria de Sanitat per a fer el consultori de Moja, tal i com es va fer amb el consultori de Sant Miquel, però va recordar que és responsabilitat de la Generalitat que es faci.

Després de la baixada de serveis provocada per la crisi, Lucas Ramírez destacava que l’Ajuntament està en disposició de poder recuperar serveis de neteja i jardineria que es van haver de reduir fa uns anys.(àudio)

Els dos grups de l’oposició volien traslladar al ple com a mocions propostes d’acord que afectarien el pressupost, però van haver-les de presentar com a precs. En el cas d’ERC es demanava que es subvencionés l’IBI  a les famílies del municipi  de rendes més baixes. Seguint l’exemple dels ajuts que s’apliquen a Barcelona, ERC calculava que a Olèrdola aquestes ajudes suposarien una partida de 10.000€.(àudio)

En el cas de CiU,  es proposava crear una partida per a garantir la gratuïtat dels llibres de text pels escolars del municipi.(àudio)

El govern manifestava que estan disposats a acceptar ajuts a l’IBI després d’estudiar-ho en una comissió que valorés la millor manera de fer-ho “ben fet”. I és que, segons exposava l’alcalde, es poden establir bonificacions en els impostos però no subvencions directes. En el cas de la gratuïtat dels llibres de text, el govern indicava que era una proposta que s’estudiaria.

El ple va aprovar fins a 6 mocions, totes elles per unanimitat i encapçalades finalment pels tres grups municipals. En una d’elles es recorda i es ret homenatge a la figura de l’exalcalde Rossend Montané, mort ara fa 25 anys.  Les altres mocions demanen a l’estat  el traspàs de les línies ferroviàries interiors de Catalunya, es dóna suport al banc d’adn per a les identificacions dels desapareguts a la Guerra Civil i s’expressa el recolzament  a la Marató de TV3. La moció proposada per ApO de rebuig a expressions i agressions sexistes, va passar a ser encapçalada també pels altres dos grups després d’incorporar en l’exposició de motius el rebuig a qualsevol forma de violència i de discriminació. També va comptar amb el recolzament dels tres grups una moció de suport a la celebració d'un referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya, com a molt tard el setembre de 2017. En la moció s'acorda impulsar debats constituents des de l'àmbit local al municipi i participar en la creació "d'un espai de municipis per la República".

Després que el període d’exposició pública finalitzés sense presentar-se al.legacions, el ple aprovava de manera provisional la modificació puntual del POUM al sector PAU-7 de Moja, amb els vots a favor d’APO i les abstencions d’ERC i CiU.

Escolta les entrevistes realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, en acabar el ple municipal, al Fina Mascaró(ERC)Josep Sánchez(CiU) i Lucas Ramírez(ApO).

Podeu escoltar l'enregistrament íntegre del ple, clicant aquí (1), (2), (3), (4), (5), i (6)

Document Actions