Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El prestigiós historiador José Enrique Ruiz-Domènec obrirà aquest dissabte l’Any Mir Geribert amb una conferència al Local Nou

Ruiz-Domènec qualifica a Mir Geribert com un heroi per descobrir i apunta que la seva vida podria inspirar una sèrie com “Joc de Trons”

dimarts 21 setembre 2021

Prestigiós historiador reconegut a Europa i autor de referència en la difusió de la història entre el gran públic, el catedràtic d’Història Medieval d’Europa a la UAB José Enrique Ruiz-Domènec serà la rellevant personalitat encarregada d’obrir els actes programats a Olèrdola dins de l’Any Mir Geribert. Serà aquest dissabte al Local Nou de Moja, a les 18.30h, amb la conferència “Mir Geribert. Entre la història i la novel·la”. En una entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola, José Enrique Ruiz-Domènec qualificava a Mir Geribert com un personatge “per descobrir”. I és que “en qualsevol país del món, Mir Geribert seria un autèntic heroi””.(àudio)

Mir Geribert va encapçalar una revolta contra el comte de Barcelona, que era el seu cosí, Ramon Berenguer 1r. La seva figura ha inspirat creacions literàries i per això Ruiz-Domènec entén del tot encertat anar més enllà del coneixement científic i enfocar l’Any Mir Geribert des de la doble vessant del personatge, tal i com ha fet la comissió organitzadora amb la programació elaborada. Així, es pretén aprofundir en el coneixement històric de la figura de Mir Geribert  des del món acadèmic, però també apropar-se al mite i al personatge literari des de la creació artística.(àudio)

Mir Geribert era "un home del seu temps" sovint "brusc”, però que va demostrar capacitat de vertebrar el territori. A través de la seva figura, Ruiz-Domènec també apunta que es poden resseguir les virtuts d’un territori de frontera com el Penedès, en un moment de canvi i d’introducció de la viticultura.

Ruiz-Domènec creu que la vida de Mir Geribert i el seu context donaria per una gran producció de ficció basada en aquesta història, tal com si fos un “Joc de Trons “ català.(àudio)
Les places per a poder assistir a la conferència estan limitades per l’aforament disponible dissabte al Local Nou, que és de 100 persones. Caldrà inscripció prèvia, gratuïta, a través d’un formulari que es troba en un apartar de la web de l’Ajuntament d’Olèrdola dedicat a la programació de l’Any Mir Geribert

Escolta l’entrevista a Ruiz-Domènec, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Galeria d'Imatges

RuizDomenech(cartell)OK.jpg

Document Actions