Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Servei Meteorològic de Catalunya alerta del risc de nevades a cotes baixes

Malgrat no esperar-se una nevada tan forta com la del març del 2010, els serveis municipals d’Olèrdola estan en alerta
Imatge de la nevada de març de 2010(foto:olerdola.org)
Imatge de la nevada de març de 2010(foto:olerdola.org)

divendres 22 febrer 2013

 

La Direcció General de Protecció Civil ha activat aquest divendres en fase de prealerta el pla especial de Nevades a Catalunya (Neucat) davant de l'episodi de nevades que s'espera a Catalunya entre el divendres i el dissabte. Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, durant la nit de divendres les nevades es poden estendre cap a la Catalunya Central i el litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona, amb cotes de neu que poden arribar fins als 200 metres la matinada de dissabte i de manera puntual fins a la línia de la costa. Tot que no s'espera una nevada tan forta com la del març del 2010, Protecció Civil demana precaució i sentit comú als ciutadans.

Davant l’anunci del risc de nevades, els serveis municipals d’Olèrdola han enllestit aquest matí de divendres els preparatius del material necessari per si calgués intervenir en les properes hores al municipi per a minimitzar l’impacte de la nevada. Una de les prioritats és la d’evitar els riscos en la conducció dins del municipi. Per això la brigada de l’Ajuntament d’Olèrdola té a punt el tractor amb la màquina de llençar sal. El camió ha estat carregat de sal i també s’ha adaptat maquinària per a fer tasques de llevaneus. El camió de la brigada disposa de 4.000 quilos de sal, quantitat suficient per a completar l’estesa a l’eix Rossend Montané i als carrers de Daltmar, el punt més alt del municipi, així com en altres vies d’accés que poden presentar complicacions. Si calgués, al magatzem municipal hi ha 3.000 quilos més de sal per a evitar l’aparició de les temudes plaques de gel a les carreteres. En funció de com evolucioni la situació meteorològica aquest cap de setmana, també es prioritzaria l’actuació preventiva per combatre l’aparició de plaques de gel en la proximitat de serveis públics, com escoles i consultoris, així com en els carrers dels nuclis.

A causa d'una massa d'aire molt fred procedent del centre d'Europa, la previsió meteorològica és que divendres al matí nevi a les cotes habituals, entre 1.200 i 1.400 metres, si bé al migdia la probabilitat de neu baixarà fins als 1.000 metres. Les nevades començaran al quadrant nord-est de Catalunya però al llarg de la tarda el front del nord anirà baixant cap a la Catalunya Central en direcció al litoral i al sud, de manera que durant la nit i matinada afectarà sobretot les comarques de Barcelona i Tarragona.

La cota de neu anirà baixant i durant la nit de divendres a dissabte es preveu que arribi als 400 metres. Durant la matinada del dissabte, la neu pot arribar a quallar per sobre dels 200 i poden caure flocs de manera puntual fins i tot a la línia de la costa. Davant d'aquesta previsió, Protecció Civil ha activat el Neucat en fase de prealerta i no descarta pujar-lo a fase d'alerta durant el divendres. S'esperen gruixos importants al prelitoral sud i central, així com a la Catalunya Central. Al voltant dels 600 o 800 metres es poden acumular entre 10 i 15 centímetres de neu. A la situació de neu i fred s'hi suma el perill per vent i onatge, ja que es preveu que bufi la tramuntana al nord de la Costa Brava.

En roda de premsa posterior a la reunió del Comitè Tècnic del Pla Especial per Nevades a Catalunya (Neucat), el director general de Protecció Civil, Jordi Aurich, ha fet una crida a la "precaució" i al "sentit comú" de la ciutadania. Tot i això, ha puntualitzat: "No estem parlant d'una situació com la del 2010, ni molt menys, en quant a hores ni pel que fa a l'afectació. No estem parlant d'això però hem d'estar sempre alerta i actuar amb prevenció".

En aquest sentit, Protecció Civil ja s'ha posat en contacte amb 4.300 ens locals perquè preparin els seus plans municipals, a més d'avisar també 500 empreses de serveis (des de telefonia fins a carreteres, trens i autopistes). Amb l'objectiu de garantir la mobilitat, hi ha disponibles 184 llevaneus arreu del territori.

"Si hem d'anar a veure la neu, fem-ho en condicions de seguretat. Amb cadenes, mòbils carregats, sabent què fem", ha avisat a la població el sotsdirector d'emergències de Protecció Civil, Sergio Delgado, qui ha insistit que els ciutadans es preparin també dins de casa, sobretot els que viuen en zones aïllades, garantint que tenen els medicaments que necessiten de forma ordinària i disposar de l'aigua suficient i d'un transistor amb piles.

Tot i que encara és d'hora per fer una previsió meteorològica acurada, és possible que a partir de dilluns hi pugui haver una entrada de noves pertorbacions juntament amb una temperatura que seguirà sent molt baixa, segons ha avançat el cap de predicció del Servei Meteorològic de Catalunya, Santi Segalà. Però encara no se sap quin abast tindrà aquest episodi ni quina durada.  durada.

Document Actions