Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El taller sobre violència de gènere subratlla que “el control excessiu” és un signe d’alerta

El taller fet a Olèrdola facilitava indicadors per a identificar si la dona corre el risc de patir violència masclista

dilluns 28 novembre 2016

Dins de la commemoració del dia internacional contra la violència de gènere, el mateix divendres 25 de novembre tenia lloc al Centre Cívic Gatzara de Sant Pere Molanta un taller de prevenció organitzat per l’Ajuntament d’Olèrdola i impartit per PsicoAcció, Serveis Psicològics i Psicopedagògics, amb el suport del centre d’estudis Excellens de Vilafranca.

Durant el taller es va destacar que la violència de gènere no només es pot expressar físicament. També hi ha violència psicològica i violència econòmica i social, així com sexual.  Existeixen diferents indicadors que són signes d’alerta per saber si la relació és tòxica i la dona corre el risc de patir violència de gènere. Aquests indicadors serien si l’home critica la família i amics de la dona o impedeix relacionar-s’hi. També si controla diners, roba o el telèfon. Altres indicadors són si l’home mostra indiferència o “castiga” amb el silenci a la dona; o bé si la crida, l’insulta, s’enfada o amenaça.  Humiliar o desautoritzar la dona davant fills i coneguts és un altre indicador, així com també si l’home dóna ordres i decideix què pot fer la dona. Si fa sentir a la dona culpable i si li destrueix objectes importants són altres signes, com també ho són si l’home no valora el que fa la dona o diu que tot ho fa malament. També és un indicador evident si la dona se sent forçada a mantenir relacions sexuals o a realitzar pràctiques no desitjades. La psicòloga Mireia Ventosa, conductora del taller, explicava en la xerrada que els perfils de maltractadors i de víctima són patrons adquirits de conducta. Sobre els indicadors que són signe d’alerta, Mireia Ventosa resumia que són les situacions “en els que hi ha un control excessiu de l’home” .(àudio)

Un dels aspectes més preocupants és la presència de violència de gènere entre els adolescents. En forces casos les noies interioritzen com a normal i inclús un signe d’amor aquest control excessiu per part de la seva parella. A Catalunya aquest any es porten denunciats 24 menors d’edat per violència masclista. (àudio)

Per combatre la violència de gènere, Mireia Ventosa posava l’accent en què cal més informació i conscienciació. En cas de conèixer que una dona pateix agressions, recolzar-la i si cal denunciar-ho si ella no ho fa.(àudio)

El taller va tenir un públic escàs i només va ser seguit per regidors i regidores de l’Ajuntament d’Olèrdola.

Escolta l'entrevista a Mireia Ventosa, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions