Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El tercer còmic sobre la història d’Olèrdola ens transporta a la 1a Guerra Carlina

“Carlins 1838. Guerra i fam”, d’Oriol Garcia Quera, es va presentar dissabte durant la 39a Trobada d’Olèrdola

dimarts 11 juny 2019

 

La 39a edició de la Trobada d’Olèrdola va estar ben carregada de difusió del patrimoni històric. Diumenge al matí es va oferir una visita per resseguir l’empremta dels ibers. Dissabte l’obra “Cònsols de Roma” ens recordava que el teatre és un excel·lent vehicle per al coneixement històric. I l’Escape City, a cop d’enigma, va ser un amè mitjà per a que els participants coneguessin aspectes del passat del Conjunt d’Olèrdola.

Un dels plats forts de la Trobada dins d’aquest propòsit de difondre la història del municipi es programava dissabte al vespre, amb la presentació del còmic “Carlins 1838. Guerra i fam”, d’Oriol Garcia Quera. Editat per Dalmau editors, aquesta és la tercera novel.la gràfica patrocinada per l’Ajuntament  que Oriol Garcia Quera dedica a la història d’Olèrdola.

El còmic recrea l’enfrontament que es va produir el 1838 entre la milícia liberal de Vilafranca i les tropes carlines, prop de la masia Porroig. A diferència dels dos anteriors còmics, Garcia Quera resumia que es tracta d’una història de “personatges perdedors” que transcorre en indrets d’Olèrdola com la pròpia masia Porroig, Sant Pere Molanta, el forn de calç o el conjunt històric d’Olèrdola en una època en què estava abandonat.(àudio)

L’autor subratlla que el suport de l’Ajuntament ha estat clau a l’hora de fer possible un projecte d’aquestes característiques, que requereix molta dedicació, tant en els moments previs de  documentació, com en el guió i el dibuix per a evitar errors i incongruències històriques.(àudio)

Rafael Català Dalmau, de Dalmau editors, indicava que el suport d’institucions com l’Ajuntament permet que el còmic tingui “prestacions de primera divisió cultural”, homologables als millors còmics belgues o francesos.(àudio)

L’alcalde, Lucas Ramírez, posa l’accent en què el còmic és una manera directa de difondre la història d’Olèrdola entre tots els públics.(àudio)

Una part de la distribució del còmic és assumida per l’Ajuntament d’Olèrdola. La part que correspon a l’editorial inclou la distribució de la novel.la gràfica en 300 punts de venda d’arreu de la geografia de parla catalana.

Escolta les entrevistes a Lucas Ramírez, Oriol Garcia Quera i Rafael Català Dalmau, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí 

 

Document Actions