Elogis unànimes a “Cartago Vetus. La ciutat perduda”, d’Oriol Garcia Quera
dilluns 18 desembre 2023
La novel·la gràfica “Cartago Vetus. La ciutat perduda” és un treball excepcional per la seva qualitat, rigor i pel potencial pedagògic que conté com a material per a difondre una part de la història del país. Així es va destacar aquest dissabte al migdia, a la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia, durant l’acte de presentació del que és ja la cinquena novel·la gràfica que aquest prestigiós autor dedica al municipi. Editat per Rafael Dalmau editor dins de la col·lecció “Traç del temps”, amb el suport de l’Ajuntament d’Olèrdola, a “Cartago Vetus. La ciutat perduda” Gracia Quera ret un homenatge als inicis de l’arqueologia mostrant tres moments de les recerques fetes a Olèrdola. La primera l’any 1776 per Jaume Pasqual, un dels precursors de l’arqueologia a Catalunya; per seguir amb el viatge al jaciment de César August Torras i Eudald Canibell, el 1877; i acabar amb la recerca promoguda per l’Institut d’Estudis Catalans, l’any 1921, amb Maties Pallarés.
La presentació va tenir forma de diàleg entre Núria Molist, responsable de la seu d’Olèrdola del MAC; i el propi Garcia Quera. Abans, l’alcaldessa, Fina Mascaró, assenyalava que la col·lecció de còmics dedicats a Olèrdola obra d’Oriol Garcia Quera, va iniciar-se durant els anteriors mandats de l’Ajuntament, amb els alcaldes Josep Tort i Lucas Ramírez, presents a l’acte. Mascaró posava l’accent en la qualitat del treball de Garcia Quera, especialitzat en història de Catalunya, i que la seva feina havia inspirat el joc online “Vestigis” . L’alcaldessa lloava el valor pedagògic del treball i animava a gaudir d’aquest llibre.
Treball rigorós
Tot indicant que en el llibre hi ha ficció, Núria Molist subratllava el rigor i la seriositat de la feina de Garcia Quera per fer que aquesta ficció es plantegés sobre una base de coneixement. Molist també va agrair que l’Ajuntament hagués apostat per aquests treball i va fer notar que “no hi ha cap altre municipi a Catalunya que tingués una col·lecció com aquesta sobre la seva pròpia història”. Molist també posava l’accent en què són novel·les que depassen l’àmbit local i tenen “una vessant històrica general”.
Un bon exemple del rigor del treball de Garcia Quera va ser la feina feta, a partir de la col·laboració de Guillem Codorniu, per trobar una fotografia d’Hermenegild Clascar perquè el seu dibuix al llibre fos fidedigne a l’època mostrada en la narració. Un altre materail molt útil ha estat consultar el manuscrit inèdit de Maties Pallarés, transcrit per Núria Molist, dedicat a la memòria de les excavacions que va fer fa 100 anys a Olèrdola. En una entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola, Garcia Quera assenyala que aquest rigor “és un dels valors” dels seu treballs, que estan fets “a cuina lenta”. L’autor també agraïa la bona entesa amb l’Ajuntament i que li hagués donat molta llibertat (àudio)
Homenatge a l'arqueologia
Tal i com va revelar la directora de la seu d’Olèrdola del MAC durant l’acte, a “Cartago Vetus. La ciutat perduda” hi conflueixen dues de les grans passions de Garcia Quera: l’excursionisme i la història. I és que el llibre és un reconeixement a l’anomenat “excursionisme científic” i un homenatge a l’arqueologia i al jaciment d’Olèrdola.(àudio)
Núria Molist també destacava el rigor i el treball seriós, amb una feina de consulta exhaustiva del material disponible. És per això que durant la presentació Molist també feia notar la importància de la feina que fan arxivers, documentalistes i conservadors.(àudio)
El llibre conté un personatge de ficció, filla del masover de la masia del castell d’Olèrdola, que s’interessa per l’arqueologia a partir de la campanya que va fer fa 100 anys l’Institut d’Estudis Catalans. El personatge es diu Núria i, tal i com s’explicitava en l’acte, era un clar homenatge i una picada d’ullet a Núria Molist. Ella mateixa ho agraïa en una entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola.(àudio)
En declaracions a Canal 20-Ràdio Olèrdola, l’alcaldessa, Fina Mascaró, indicava que la col·lecció de còmics dedicats a Olèrdola d’Oriol Garcia Quera era fruit de la feina “que calia reconèixer” dels anteriors consistoris.(àudio)
Mascaró també lloava el rigor del treball de Garcia Quera i destacava que els seus llibres eren una forma d’apropar la història de manera atractiva. (àudio)
En el diàleg de la presentació, Mascaró indicava la voluntat de l’Ajuntament d’Olèrdola de treballar per aconseguir que aquests materials arribin als alumnes dels instituts.
El delegat territorial de cultura de la Generalitat, Romà Cano, assistia a la presentació i destacava també del treball la seva potencialitat pedagògica i que sigui una novel·la gràfica “molt transversal”. (àudio)
L’acte de presentació va finalitzar amb el repartiment de llibres entre els assistents, que van poder rebre unes il·lustrades i generoses dedicatòries d’Oriol Garcia Quera.
Escolta les entrevistes a Núria Molist, Oriol Garcia Quera, Fina Mascaró i Romà Cano, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí
00:56 del 19 de gener de 2025