Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els agents d’Olèrdola s’integren en la xarxa Rescat de radiocomunicacions

Evita les deficiències de la telefonia mòbil en la comunicació directa amb els Mossos i cossos d’emergències

dimarts 31 juliol 2018

Aquest dilluns, els agents municipals d’Olèrdola han rebut al saló de sessions de l’Ajuntament una formació pràctica sobre el funcionament de la xarxa Rescat, després que l’Ajuntament d’Olèrdola aprovés un conveni amb el Departament d’Interior per a integrar els agents municipals en aquesta xarxa.

La xarxa de Radiocomunicacions d’Emergències i Seguretat a Catalunya (xarxa Rescat) ha estat creada pel  Departament d’Interior, mitjançant el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya, per respondre a les necessitats dels diversos cossos de seguretat i emergències de les administracions públiques catalanes.

La xarxa Rescat, de tecnologia Tetra, es caracteritza per l’ús eficient de la banda de freqüències d’emergències i seguretat, la possibilitat de comunicacions xifrades, la bona cobertura urbana i rural i les comunicacions entre grups independents i amb possibilitats de coordinació.

Jaume Magraner, sots cap de sala dels Mossos d’Esquadra de la Regió Metropolitana Sud, era un dels encarregats aquest dilluns d’impartir als agents d’Olèrdola la sessió de formació. Sobre les característiques dels sistema Rescat, posa l’accent en què permet una comunicació més directa entre agents municipals i Mossos, amb un interlocutor garantit en els dos costats per a fer font a qualsevol petició.(àudio)

Magraner indicava que la xarxa Rescat permet salvar les dificultats que comporta la xarxa de telefonia mòbil per les seves deficiències de cobertura, com es pot comprovar en el cas del municipi d’Olèrdola per la seva orografia.(àudio)

És una xarxa de radiocomunicacions mòbils que permet la comunicació entre usuaris i que facilita tant la tasca de cada cos o col·lectiu per separat com l’actuació conjunta i la coordinació entre els col·lectius en actuacions d’emergències o seguretat.

Aquesta xarxa de radiocomunicacions dóna cobertura a tots els col·lectius professionals implicats en la seguretat i les emergències de Catalunya. Està destinada a cobrir les necessitats de comunicació dels serveis d’emergències i seguretat de la Generalitat de Catalunya i d’altres administracions locals. La finalitat d’aquest sistema és millorar el rendiment, l’eficàcia i l’operativa de tots els recursos del país que treballen en aquest àmbit.

Els agents ja utilitzen la Xarxa Rescat. Es preveu que la comunicació amb els Mossos per sol·licitar la seva actuació al municipi no sigui molt freqüent, si es comparar amb les incidències que tenen en altres municipis.(àudio)

El conveni, preveu que el Departament garanteixi la continuïtat i l’evolució de la xarxa Rescat en els propers anys i la seva disponibilitat per a l’Ajuntament, sempre que les condicions econòmiques de la Generalitat ho permetin.  També implica que es cedeix a l’Ajuntament el dret d’ús, durant un període màxim de 24 mesos, d’un terminal portàtil amb els accessoris necessaris per a la coordinació operativa.

Escolta l'entrevista a Jaume Magraner, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions