Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els candidats coincideixen en valorar que la independència de Catalunya beneficiaria els municipis

En el debat convocat per l’ANC va aparèixer tensió quan ERC va recordar la relació d’ApO amb el PSC

dilluns 11 maig 2015

Els tres candidats a l’alcaldia d’Olèrdola coincideixen a l’hora de valorar que la independència de Catalunya seria beneficiosa pels municipis. Aquesta és una de les conclusions rellevants que es podrien extreure del debat que divendres al vespre tenia lloc, al local Nou de Moja, sota l’organització del grup territorial de l’ANC. Les discrepàncies, fins arribar en algun moment a la tensió, van aparèixer quan en el debat es van tractar aspectes de major proximitat, com la relació amb grups comarcals de les candidatures d’Olèrdola o els possibles pactes post-electorals.DebatANC2.JPG

L’ANC va plantejar tres àmbits de debat als candidats. En el primer es demanava als alcaldables que es pronunciessin sobre els avantatges de la independència pel municipi. Lucas Ramirez, candidat a l’alcaldia per Alternativa per Olèrdola, exposava que seria beneficiós perquè es disposarien de més recursos, però afegia que també dependria de les competències que tinguessin els ajuntaments i de com es gestionaven.(àudio)

Fina Mascaró, alcaldable d’ERC, indicava que no patir “l’expoli” de 16.000 milions d’euros anuals “repercutirà a tots els nivells i també revertirà en els ens locals”. Mascaró entenia que Olèrdola havia d’aprofitar la seva ubicació, entre Tarragona i Barcelona, per potenciar el turisme i facilitar la indústria.

Josep Sánchez, candidat de CiU, posava l’accent en què la independència suposaria disposar de més recursos perquè els municipis poguessin destinar més diners a serveis socials, que són gestionats pels ajuntaments.

Un segon àmbit de debat plantejava com afrontar la cohesió social i cultural en el nou estat català de les persones que es mostressin contràries a la independència. Fina Mascaró entenia que calia fer “pedagogia i explicar els avantatges de la independència”.(àudio)

Josep Sánchez recordava que Catalunya sempre havia estat molt integradora.(àudio)DebatANC3.JPG

Lucas Ramírez subratllava que s’havia de respectar a tothom, perquè es tractava de veure “que és una necessitat pel país”.

El tercer tema plantejava el debat sobre el paper d’Olèrdola a les institucions en el procés cap a la independència. Josep Sánchez recordava que Olèrdola és un dels 22 municipis, dels 27 que formen la comarca, que estan a l’AMI i entenia que la Generalitat ha de rebre el recolzament dels municipis en el “full de ruta”.

Lucas Ramírez indicava que Olèrdola estava a l’AMI perquè ho vol el poble i afegia que des de l’ajuntament s’havien de prendre “les decisions que la gent vol”. Fina Mascaró assenyalava que Olèrdola estava a l’AMI perquè des de l’ANC s’havia treballat molt per a aconseguir-ho. També va advertir que calia tenir en compte  que els vots als municipis serveixen per definir la composició del Consell Comarcal i la Diputació. En aquest punt, l’alcaldable d’ERC va recordar que els vots a APO sumen als del PSC per a formar grup en les dues institucions. Lucas Ramírez va respondre que ApO era un grup independent i que l’acord amb Candidatura de Progrés(la marca blanca del PSC en les eleccions municipals) permetia que Olèrdola tingués representació al Consell Comarcal .(àudio)

Com a exemple de la independència d’ApO respecte el PSC, Ramírez va assenyalar que havien signat contra la incineració de residus, quan no ho havia fet el PSC.

Les preguntes per escrit del públic van permetre conèixer que CiU i ERC posarien l’estelada a l’Ajuntament si es proposés, mentre que ApO posaria la senyera “i l’estelada si s’aprovés en ple”. CiU i ERC també es mostraven pròxims a l’hora d’afrontar un possible requeriment a l’hora de penjar la bandera espanyola. Sánchez indicava que la llei no assenyalava “la mida ni el lloc” on col.locar-la, mentre que Mascaró apuntava que es podria fer com a Sant Sadurní, que han posat una placa dient que hi ha la bandera espanyola per imperatiu legal. Ramírez entén  que això “seria provocar”.

A pregunta del públic també va quedar clar que ApO estaria representat al Consell Comarcal al grup comarcal de “Candidatura de   Progés”(PSC) i que tindria llibertat de vot. En el cas d’haver de votar qüestions relacionades “amb el procés”, a títol personal Lucas Ramírez indicava que votaria amb els grups de CUP, CiU i ERC. Ramírez va subratllar que 8 dels integrants de la llista d’ApO havien donat suport al compromís demanat per l’ANC i que són “un grup plural que els uneix el treball per Olèrdola”.

Fina Mascaró va defensar el seu dret a presentar-se i seguir sent sòcia de l’ANC, tot i que ara sense cap responsabilitat. També va respondre que no hi ha cap pacte previ amb ningú i que “no saben que faran fins que no hi hagin els resultats”.

Sánchez va indicar que la finalitat de CiU és fer un govern municipal d’unitat i comptar amb el treball dels 11 regidors.

Des de l’ANC es va recordar que les llistes de CiU i ERC havien signat els compromisos que l’entitat demanava i que, a títol individual, ho havien fet la majoria de la llista d’ApO, incloent l’alcaldable.

Escolta el debat, enregistrat per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí (1), (2), (3) i (4).

 

 

 

 

Document Actions