Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els Diables pronuncien uns versos cada cop més teatralitzats i ofereixen com a novetat un original acte sacramental

Les retallades, la crisi, la monarquia i l’ús del Local Nou per part del Judo Olèrdola van centrar els continguts d’alguns dels versos
Els Diables estrenaven una "roda de foc"
Els Diables estrenaven una "roda de foc"

dimarts 31 juliol 2012

 

Els Diables van ser protagonistes destacats de la nit de Festa major a Moja el divendres.

Van muntar una àgil Festa del Foc, des de la Rambla Catalunya  fins a la plaça de l’Església, i allà van oferir un renovat acte sacramental que representava la lluita de Sant Jaume contra el mal, amb victòria final de la festa. Tots els detalls van estar molt cuidats: el text i la declamació dels diables, que cada cop són més conscients de que l’espectacle que ofereixen té evidents punts de contacte amb les arts escèniques de carrer. Però també l’habilitat d’oferir un infern amb foc real amb un eficaç decorat que representava l’interior d’una gruta diabòlica. Optimitzant recursos i aprofitant les possibilitats que donava l’escenari natural de la façana de l’església, els Diables van posar de manifest el seu mestratge a l’hora de generar impactes visuals.

Abans dels versos va copsar l’interès de la plaça de l’Església un espectacular enginy elaborat pels mateixos diables de Moja: dues grans rodes portadores de coets encesos, unides per un eix, i que avançaven per la força de dos diables. Mentre, al fons de la plaça, eren llençats a un cel fumejant breus però visibles descàrregues de foc d’artifici. I és que, com ja deien els mateixos Diables, no hi ha  hagut castell de foc en aquesta Festa Major, però no hi ha faltat pirotècnia de  qualitat

Després van arribar els versos, cada cop més plens de teatralitzacions. Fa uns anys, el pes dels versos requeia gairebé en exclusivitat en la paraula. Ara  cada any va guanyant més importància la dramatúrgia.

Els diables van parlar de temàtiques generals, com la crisi o la prima de risc. També es van donar lectura als versos que veïns anònims del poble van escriure. Per presentar-los, es va escenificar una secció que portava per nom “La veu del poble”. Eren un total de 6 versos, dels quals tres estaven dedicats al fet que el Judo Olèrdola faci ús de l’espai del Local Nou.

També es demanava camí de vianants de Moja fins a Vilafranca, es feia referència a l’estrena del bar del Local Nou o es tractava l’absència de castell de foc.

El rei va aparèixer en més d’una ocasió, amb un diable que l’interpretava com a caçador, amb elefant inclòs. Els diables van demanar que es declarés al monarca persona “non grata” a Olèrdola.

Els Diables també es van aturar a criticar les retallades en educació, oferint un diàleg sobre els inconvenients i beneficis de tenir una o dues escoles. També es va requerir la presència de l’alcalde, Josep Tort, i se li va demanar que plantés un arbre i escenifiqués com actua en cas de trobar-se a la seva feina al peatge amb un vehicle que segueix la campanya “no vull pagar!”.

El futbol local també va tenir el seu vers, amb el derbi que es viurà la propera temporada contra el Molanta, així com les eleccions de la majoria absoluta del PP a l’Estat. Per acabar, un grup de diables disfressats d’escocesos van parodiar la pel.lícula “Brave heart”, amb exhibició inclosa dels seus culs en tanga. Els guerrers escocesos animaven als Diables a lluitar contra les retallades, per acabar proclamant que no els traurien mai “les ganes de festa i foc”.

Document Actions