Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els gegants de Moja formen part del 4t volum de la popular “Petita guia dels gegants de Catalunya”

Són els únics de l’Alt Penedès que apareixen entre els 100 gegants que recull el quart lliurament de la guia

dimecres 28 juny 2017

Uns dels materials editats en els darrers anys que han difós amb més eficàcia la cultura popular catalana ha estat la sèrie “Petita guia dels gegants de Catalunya. 100 gegants”, editada per “El Cep i la Nansa” amb il.lustracions de “Juanolo” i textos d’Aitor Garrido. Aquest Sant Jordi es presentava el 4t recull i entre les 100 colles de gegants que recollia  hi havia la presència dels Gegants de Moja, Josepa de Sarriera i Ramon de Copons. Per la colla, formar part del llibre ha estat una agradable sorpresa que els hi ha fet molta il·lusió, tal i com resumia Neus Pla, integrant dels geganters de Moja.(àudio)copy_of_Gegants2.JPG

Cadascuna de les pàgines del recull està dedicada a una colla de gegants. Acompanyant la il·lustració dels gegants de Moja es recorda que aquesta parella “varen ser una iniciativa de la colla de geganters de Moja, que fins llavors disposava d’una parella de gegantons que ells mateixos havien construït. El gegant representa en Ramon de Copons, primer marquès de Moja, títol que li fou concedit l’any 1702, amb el nom de senyor de la Torre de Moja.Ella és Josepa de Sarriera i de Copons, darrera marquesa de Moja, morta el 1865. Els vestuaris estan basats en documents de l’època. El gegant porta un vestit molt habitual del país al segle XVII i la geganta un clàssic vestit de ciutat del segle XIX. “ El text de la guia també fa constar que els gegants de Moja es van estrenar el 24 de setembre de 2006 i que van ser construïts per Dolors Sans, de Vilafranca.(àudio)

L’acceptació que està tenint la “Petita guia dels gegants de Catalunya” és un termòmetre del gran coneixement que tenen els infants del món dels gegants, tal i com ha pogut constatar la mateixa colla de geganters de Moja amb la incorporació de joves geganters molt ben informats.(àudio)

Aquest diumenge, els gegants de Moja tenen sortida fins a Masllorenç i ja preparen la seva participació en la Festa Major de Moja. Gràcies a la colla, la cercavila podrà comptar de nou amb la presència d’una colla de  gegants convidada, en aquest cas la de Sant Andreu de la Barca.

D’altra banda, Neus Pla també apuntava que la realització de la segona Trobada de gegants a Moja, el proper setembre, dependrà de la col·laboració que rebin de més voluntaris per a poder assumir les nombroses tasques que implica un esdeveniment d’aquest tipus.

Escolta l'entrevista a Neus Pla, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions