Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els germans Mitjans reivindiquen els orígens i la necessitat d’adaptar-se als nous temps

El pregó, el ressopó, els versos dels Diables i la Nit Jove es traslladaven a l’interior del Local Nou per la pluja

divendres 22 juliol 2016

L’orgull de ser de Moja, la reivindicació dels orígens i la necessitat d’adaptar-se als nous temps han  estat tres de les idees força que els germans Josep Maria i Montse Mitjans han exposat  en el pregó de la Festa Major de Moja, pronunciat aquest divendres a la nit a l’interior del Local Nou.

En els moments inicials de l’acte, Josep Maria Mitjans va indicar que van dir que sí a fer el pregó “perquè els que t’ho demanen s’ho mereixen” per l’activitat que fan pel poble. Montse Mitjans exposava que l’encàrrec li va provocar una sensació “de respecte i il.lusió”. La mateixa Montse indicava que les vivències dels dos germans  “són similars, separades per 11 anys”, com va quedar palès en el pregó.PregFMMoja2.JPG

Josep Maria va rememorar com de petit “es passava la vida “ a ca l’Arquer, a casa dels seus avis al barri del Bosc,  però els records de Festa Major els té de casa dels altres avis, els de la botiga de Cal Forner. Li feia de cangur a la seva germana petita, fent “trial amb cotxet” en una Carrerada encara sense asfaltar. A la Montse de petita li sorprenia com la seva mare s’assabentava de si havia fet alguna malifeta. I és que als pobles , va dir, “ hi havia un munt d’ulls vigilant”.

L’adolescència de Josep Maria va estar marcada per la mort del dictador, per haver format part del grup de monitors de l’Esplai Parroquial de Moja, per ser assidu als mítics concerts de Sant Pau d’Ordal i per haver conegut a la Margarida, la seva dona.  A la botiga li tocava repartir per les cases i llevar-se els dilluns a les 6 del matí per fer la matança del porc.

La Montse en l’adolescència a la botiga matava conills. Van ser temps de conèixer les discoteques i les festes d’estiu de Vilafranca,  i també les de Moja.

Josep Maria va  estudiar Enginyeria Agrícola, especialitzant-se en indústries agroalimentàries. Va treballar a l’Estació Enològica i el 1987 va decidir agafar i ampliar l’elaboració d’embotits del negoci familiar, en una decisió que “va sorprendre a tothom”. La Montse va estudiar farmàcia i va exercir aquesta professió fins que va fer-se càrrec de la botiga familiar en el moment en què el seu pare es va jubilar.  Montse Mitjans va subratllar el suport que rebia del seu marit , Xavi, i va fer un eloqüent elogi de la capacitat com a venedora de la seva mare. En aquest punt va destacar que “per prosperar només cal fixar-nos en el que han fet els nostres avantpassats” i adaptar-ho als nous temps.(àudio)copy_of_PregMoja3.JPG

Per la seva banda, Josep Maria Mitjans va assenyalar que en els 20 anys que va viure a Sant Cugat Sesgarrigues es va perdre la Festa Major. Van ser els anys que van coincidir amb el període d’expansió de l’activitat de l’elaboració d’embotits, donant-se a conèixer com a  embotits artesans de Moja. Encara recorda com un veí del poble li va trucar emocionat dient-li que un dels seus productes, amb el nom de Moja ben clar, es podia veure en un aparador de Madrid. L’obrador va anar quedant petit i el 2009 es traslladaven al polígon del Clot de Moja.

La Montse Mitjans va explicar que amb el naixement dels seus fills va recuperar vincles amb el poble. A la llar, a l’escola i a través dels balls populars en els que hi participaven els fills. El Lluc als capgrossos primer i després als Diables i l’Arés a les panderetes i després al ball de Cintes. Montse Mitjans també va fer referència a la gran activitat que acull el poble per Carnaval. Com a mostra de canvis introduïts a la botiga, esmentava que participen en esdeveniments d’enoturisme i que recentment han obert el  menjador per oferir als clients l’oportunitat de tastar els seus productes.

Josep Maria Mitjans va posar l’accent en què “han hagut de ballar” amb factors adversos com la crisi i els canvis de gustos alimentaris, però que això ho havien afrontat  amb qualitat, “orgullosos de portar el nom de Moja a Europa” i des de la fidelitat “als orígens i tradicions”.(àudio)

Des de l’any 2006, Josep Maria Mitjans viu, treballa i dorm a Moja i des de llavors “ha tornat a viure la Festa Major”. Per Josep Maria Mitjans, “els orígens són molt importants per saber cap a on volem anar”.(àudio)

Montse Mitjans va dedicar el tram final de la seva intervenció en el pregó a fer un al.legat del privilegi que suposava poder viure en un poble com Moja. Va convidar a fer l’exercici d’imaginar com serà Moja d’aquí a uns anys.(àudio)

Sense deixar el Local Nou, el pregó va donar pas al ressopó, que va canviar l’emplaçament previst de la rambla Pau Casals a causa de la pluja. També es van fer dins del Local Nou els versos dels Diables i es va programar la Nit Jove.

Escolta íntegre el pregó de la Festa Major de Moja 2016, ofert per Josep Maria i Montse Mitjans, clicant aquí

Escolta les entrevistes realitzades després del pregó, enregistrades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions