Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els partits creuen que els resultats del 28A no són extrapolables a les municipals però sí poden indicar tendències

La mateixa nit d’aquest diumenge ERC, JuntsxCat, PSC i C’s analitzaven en clau local els resultats a Olèrdola

dilluns 29 abril 2019

 

ERC ha guanyat clarament en les quatre taules del municipi i va rebre un total de 698 vots, amb un suport del 32’5%. Aquests resultats suposen ampliar en 8 punts la victòria que ERC ja va obtenir al municipi en les generals de fa tres anys. Lluny d’ERC, amb el 18% dels vots, es va situar com a segona força més votada el PSC, amb 390 vots. I Junts per Catalunya es feia amb el 17% de quota electoral, amb 381 vots.

En Comú Podem passava de ser segona a quarta força, amb 252 vots i un percentatge de vot de l’11%. Ciutadans rebia 205 vots, amb un 9’5% de suport. Front Republicà obtenia el vot de 75 olerdolencs, amb el 3’5%. Mentre que Vox sumava 52 vots i un percentatge de vot del 2’4%, i el PP s’enfonsava fins els 42 vots, amb un testimonial 1’9 % de suport electoral.

La jornada es va desenvolupar sense incidències  i la participació es va situar en el 80% del cens,13 punts superior al 67% de fa 3 anys.

Els partits amb presència a Olèrdola que van seguir la jornada electoral van oferir una primera valoració dels resultats la mateixa nit de diumenge. Fina Mascaró, apoderada d’ERC i regidora a l’Ajuntament d’Olèrdola, agraïa la confiança que els veïns havien depositat en la llista d’ERC i subratllava que l’augment d’aquesta formació era molt considerable respecte les eleccions de fa 3 anys. Llavors guanyaven amb 429 vots i un percentatge de vot del 24’3 i ara s’ha pujat fins els 698 vots i el 32’5% de suport. Mascaró, candidata a l’alcaldia, assenyala que es fa difícil extrapolar aquests resultats en unes municipals, però sí que posava en valor la contribució que fan des dels municipis petits a la política d’ERC.(àudio)

Mari Carme Villanueva, apoderada de Junts per Catalunya i regidora del PDeCAT, es mostrava satisfeta del resultat al municipi i a Catalunya, tenint en compte que en iniciar la campanya moltes de les enquestes pronosticaven uns resultats molt desfavorables per JuntsXCat. Aquesta candidatura al municipi rep més vots absoluts que els que va rebre la llista de CDC fa tres anys. Així, passa de 358 als 381 de diumenge. Però l’increment de la participació ha fet que el percentatge de vot passi del 20’3 al 17’7 d’aquest 28A. Villanueva, candidata a l’alcaldia per Junts per Olèrdola, creu que els resultats d’aquestes generals no són extrapolables en unes eleccions municipals, però sí reflexionava que tres partits que es presenten als comicis locals havien recollit un ampli suport.(àudio)

Els bons resultats generals del PSC també han tingut la seva traducció a Olèrdola. Són segona força i pugen 169 vots, passant dels 221 de fa tres anys als 390 d’aquestes eleccions. En les generals del 2016 recollien un 12’5 de suport i aquest diumenge representaven el 18% de l’electorat. Joan López, apoderat del PSC i candidat a l’alcaldia d’Olèrdola per aquesta formació, considerava que unes eleccions generals no són el mateix que unes municipals, però “pot donar una guia”.(àudio)

En Comú Podem retrocedeix de manera notable a Olèrdola. Va ser la segona força fa tres anys i ara és la quarta, perdent prop de 150 vots. Els 252 vots que recollien en els valien un suport de l’11’7%.Com Junts per Catalunya, Ciutadans augmenta en vot absolut però perd percentatge de vot com a efecte de la gran participació. Fa tres anys votaven la llista taronja 172 olerdolencs i aquest diumenge ho feien 205, amb el 9’5% de suport. Javi Ros, veí de Moja i militant de Ciutadans, va ser apoderat d’aquest partit aquest diumenge. Ens confirmava  que van treballar per presentar una candidatura a Olèrdola per les eleccions municipals “però no van arribar a temps” i ara intentaran arrelar el partit per poder oferir una llista d’aquí quatre anys. (àudio)

Javi Ros és el número 5 de la llista que Ciutadans presenta en les eleccions municipals a Vilafranca.

El PP va perdre més de dos terços dels seus votants i es va situar, amb 42 vots, per sota del 2% de suport a Olèrdola. Vox el superava en 10 vots i arribava al 2’4% de suport al municipi.

Escolta les entrevistes a Fina Mascaró, Mari Carme Villanueva, Joan López i Javi Ros clicant aquí

Document Actions