Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els treballadors de l’Ajuntament traslladen al ple la seva protesta contra l’incompliment d’acords

Amb l’abstenció de l’oposició, durant el ple també es va donar llum verda per a que el Departament iniciï la retirada de dos dels 4 mòduls de l’escola Circell

dimarts 30 abril 2019

 

Amb el vot favorable de l’equip de govern d’Alternativa per Olèrdola i les abstencions del PDeCAT i ERC, el ple extraordinari de l’Ajuntament d’Olèrdola celebrat aquest dilluns a la tarda va acordar bonificar al Departament d’Educació l’impost d’obres pels treballs de retirada de dos dels quatre mòduls de l’escola Circell de Moja. L’oposició no va votar favorablement perquè no tenien clara la posició de l’escola, mentre que des del govern explicaven que el centre “acata” una decisió que pren el Departament.

El ple va aprovar per unanimitat complementar fins al 100% del sou  els dies de baixa que puguin tenir els treballadors de l’Ajuntament. Durant el debat d’aquest punt, l’oposició va retreure al govern que incomplís acords presos amb els treballadors, mentre que l’alcalde, Lucas Ramírez, va assegurar que no es complia un dels requisits que marca la llei per poder retornar a la jornada de 35 hores i es va mostrar convençut que s’arribaria a una entesa per poder aplicar aquesta jornada “el més aviat possible”.

Debat entre els grups sobre el conflicte laboral

Fina Mascaró, regidora portaveu del grup municipal d’ERC, manifestava que el complement retributiu  per a poder cobrar el 100% del sou en cas de baixa s’hagués pogut aprovar fa molt de temps i posava l’accent en què “des del primer dia hem dit que els acords s’han de respectar”. Mascaró també apuntava que el govern estava provocant que s’estigués donant a la comarca una molt mala imatge de l’Ajuntament pel tracte que rebien els treballadors. En una entrevista per Canal 20-Ràdio Olèrdola, va manifestar que entenia perfectament que els treballadors se sentissin maltractats perquè l’oposició també s’ha sentit tractada així pel govern durant aquest mandat.(àudio)

La portaveu del grup del PDeCAT, Mari Carme Villanueva, destacava que l’equip de govern “porta dies incomplint” amb els treballadors. També va voler fer notar que el govern parla molt del bon treball que fa la plantilla de l’Ajuntament, però en canvi no els tracta bé, com així es vindria a demostrar per les protestes que realitzen  els mateixos treballadors.(àudio)

L’alcalde, Lucas Ramírez, assenyalava que en no complir amb la regla de la despesa no es reunia  un dels requisits per a recuperar la jornada de 35 hores. En una entrevista per l’emissora municipal, en acabar el ple, exposava que s’han compromès a fer un seguiment del Pla Econòmic Financer aprovat, per així no trencar amb la regla de la despesa, amb la previsió de valorar el seu compliment durant el primer trimestre del 2020. Entén que serà llavors, en complir aquest requisit, quan es “pot donar les 35 hores” . Ramírez recordava que, malgrat les diferències, sempre s’ha acabat arribant a una bona entesa.(àudio)

Posició dels treballadors

A través d’un comunicat de premsa,  la plantilla posava en valor que “la pràctica totalitat dels treballadors de l’Ajuntament d’Olèrdola assistien aquest dilluns a la tarda a la sessió extraordinària de ple municipal per a protestar per l’incompliment d’acords laborals”.

Els treballadors lluïen adhesius reivindicatius i van desplegar en el saló de sessions una pancarta amb el lema “Els acords es respecten”. En el comunicat, es recorda que la plantilla reclama al govern municipal que compleixi amb el pacte de condicions dels funcionaris i amb el conveni col·lectiu del personal laboral, que estableix que es recuperarien drets perduts per les retallades quan la normativa així ho permetés. De manera especial, la plantilla reclama el retorn a la jornada laboral de 35 hores setmanals.

Els treballadors lamenten  que el govern municipal “ utilitzi com a excusa l’incompliment de la regla de la despesa”, quan l’exercici de l’any 2018 es va tancar amb un romanent de tresoreria de 5’2 milions d’euros. Els treballadors entenen que hi ha manca de voluntat política per part del govern i anuncien que seguiran realitzant accions per a reclamar que el govern municipal compleixi amb els acords.

La delegada sindical dels funcionaris de l’Ajuntament, Anna Rovira, recordava que la mateixa documentació aprovada per l’Ajuntament deixa clar que no complir amb la regla de la despesa no té cap conseqüència estructural pel funcionament de l’Ajuntament. Rovira reclamava al govern que complís amb els acords i lamentava que fossin els treballadors els qui acabessin pagant aquest incompliment de la regla de la despesa, quan l’ajuntament no té dificultats financeres.(àudio)

Rovira valorava de manera molt positiva l’elevada resposta de la plantilla a la convocatòria feta per assistir al ple, que demostraria la unitat i fermesa existent entre els treballadors . També resumia que els treballadors esperaven “que hi hagi voluntat” per part del govern municipal per a respectar i complir amb els acords.

Retirada de mòduls de l’escola Circell

L’oposició coincidia en explicar que s’abstenien en el punt de l’inici dels treballs per la retirada de dos dels quatre mòduls de l’escola Circell perquè no tenien clara la posició de la mateixa escola. El regidor d’ensenyament, Pere Sadurní, explicava que l’escola “acata” una decisió que ve del Departament.

Fina Mascaró exposava la necessitat d’aclarir la posició de l’escola per així decidir la posició que havia de mantenir l’Ajuntament davant la retirada dels mòduls.(àudio)

Mari Carme Villanueva també feia notar que calia confirmar si per l’escola els mòduls continuaven sent necessaris.(àudio)

Lucas Ramírez va indicar que si l’escola demana el suport de l’Ajuntament el tindrà. Va explicar que fa temps que el Departament anava anunciant que els mòduls es retirarien per la baixada de natalitat i perquè l’escola Circell es consolida com a centre d’una línia.(àudio)

El ple de l’Ajuntament d’Olèrdola va incloure la designació per sorteig dels membres que formaran part de les meses electorals el proper diumenge 26 de maig en les eleccions municipals i europees.

Escolta l'enregistrament íntegre del ple, realitzat per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Escolta les entrevistes de valoració del ple realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola a Anna Rovira, Mari Carme Villanueva, Fina Mascaró i Lucas Ramírez, clicant aquí

 

Document Actions