Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els treballs arqueològics al Pla dels Albats refermen la seva importància estratègica

Els treballs d’aquest darrer mes han inclòs la delimitació del cementiri medieval de la cara nord de l’església

dimecres 11 octubre 2017

Aquest divendres es preveu que finalitzin els treballs arqueològics realitzats al Pla dels Albats des del passat 20 de setembre. Les actuacions en aquest espai fora muralles del Conjunt monumental d’Olèrdola s’inclouen en el projecte quadriennal ECLOC, liderat per la Universitat de Barcelona i que compta amb la participació del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Olèrdola.

Els primers dies es va procedir a la retirada de pedres de l’enderroc de l’església i de terra d’excavacions antigues, acumulades des de fa prop d’un segle a la cara nord de l’església de Santa Maria, en uns treballs finançats per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

Després es va procedir a la intervenció arqueològica amb l’objectiu de condicionar l’entorn de l’església i l’espai resultant de la retirada de pedra i terra.Ha comportat  la delimitació del cementiri medieval per la cara nord de Santa Maria, excavant algunes de les noves tombes que s’han documentat.

Aquesta darrers dies, les tasques han consistit en consolidar els enlluïts interiors de l’edifici de Santa Maria i finalitzar treballs de restauració, amb pressupost del Servei d’Arqueologia i Antropologia del Departament de Cultura.

Núria Molist, responsable de recerca de la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia de Catalunya, destacava que els treballs havien permès delimitar que a l’entorn de l’església hi ha 160 tombes, configurant-se així com una de les necròpilis de l’alta edat mitjana més importants de tot Catalunya. (àudio)

Els trrballs també han permès concloure com, a diferència de l’església de Sant Miquel del Castell, a l’església del Pla dels Albats el cementiri va aparèixer després de la construcció del temple.(àudio)

La tasca de desbrossat i de retirada de pedres ha servir per comprobar de manera més evident  l’estratègica ubicació de l’església.(àudio)

Activitats com les programades aquest cap de setmana en motiu del Cap de setmana Ibèric poden ser una excel.lent ocasió per a conèixer les actuacions fetes al Pla dels Albats.

Escolta l'entrevista a Núria Molist, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions