Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els tres grups municipals d’Olèrdola exigeixen l’alliberament dels presos polítics

ApO,PDeCAT i ERC manifesten la seva voluntat de participar en les accions que emprengui l’AMI i l’ACM
En un ple extraordinari, l'Ajuntament rebutjava el 23 d'octubre l'aplicació del 151 i reclamava la llibertat dels Jordis
En un ple extraordinari, l'Ajuntament rebutjava el 23 d'octubre l'aplicació del 151 i reclamava la llibertat dels Jordis

dilluns 06 novembre 2017

Requerits pels mitjans municipals d’informació, els tres grups amb presència a l’Ajuntament d’Olèrdola han expressat les seves reaccions davant l’empresonament del vicepresident Oriol Junqueras i dels consellers  Raül Romeva, Carles Mundó, Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Meritxell Borràs. ERC, PDeCAT i ApO coincideixen en exigir l’alliberament dels “presos polítics” i en manifestar la seva disposició a participar en les actuacions que el món municipal emprengui per a exigir la seva llibertat. Tot seguit reproduïm els comunicats enviats i les valoracions recollides per l’emissora municipal Canal 20-Ràdio Olèrdola:

ApO:

Estem vivint moments difícils per Catalunya, moments en què un estat de dret hauria de demostrar que ho és plenament, on la separació de poders estigués per sobre de tot i fos clara i sense cap ombra de dubte, on la llibertat d’expressió, en qualsevol de les seves modalitats, fos indiscutible, on els drets fonamentals de les persones es respectessin de forma extrema.

Estem vivint moments on tenim evidències clares que això no és així. No pot ser així amb policies al carrer fent servir una violència extrema contra gent pacífica, on el fiscal actua per mandats polítics, on els jutges actuen amb una rapidesa incomprensible, com no havia passat mai, mentre el feixisme violent i més extrem actua amb total impunitat, on els problemes polítics tenen respostes judicials.

Estem vivint un moment on s’intervenen les institucions catalanes, s’empresonen activistes civils i  pacífics, càrrecs electes lliurament i legalment escollits pels ciutadans i actuacions de l’Estat amb pràctiques que recorden temps més foscos de la història recent.

Estem vivint un moment on no podem permetre actuacions que trepitgen els drets de les persones i posen la democràcia en entredit. Avui són persones amb idees independentistes, però demà pots ser qualsevol altre persona i per raons diferents.

Estem vivint un moment on tots els demòcrates, siguin del pensament que sigui, hem d’estar junts en la condemna i l’exigència de la llibertat immediata dels presos polítics, inadmissibles en un estat democràtic europeu del segle XXI i del restabliment de les institucions catalanes.

Estem vivint un moment en que des d’Alternativa per Olèrdola rebutgem la situació de repressió a les institucions i la societat catalanes, de presos polítics i de decisions judicials partidistes. Moments en què hem d’estar al costat de les nostres institucions i al costat del Govern legítim de Catalunya. Moments per donar el nostre suport a les famílies, amics i companys del president, vicepresident, de tots els consellers del Govern de la Generalitat i d’en Jordi Cuixart i de Jordi Sànchez. Per dignitat com a poble i com a persones.”

El portaveu del govern municipal,  Xavier Serramià, manifestava que des d’ApO s’exigeix la llibertat dels empresonats i el restabliment de les institucions catalanes. També assenyala que “estarem amb allò que les entitats municipalistes decideixin.(àudio)

Aquest és el comunicat d’ERC:

“Un Fiscal General de l’Estat recusat pel Parlament Espanyol per connivència amb la corrupció i a les ordres del govern del PP,  i una jutgessa que ja havia convertit una baralla de bar en un delicte de terrorisme, han enviat a presó primer a Jordi Cuixart i Jordi Sánchez convertint el dret de manifestació en un delicte de sedició, i després a Oriol Junqueres, Raül Romeva, Carles Mundó, Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Meritxell Borràs, convertint el compliment d’un programa electoral votat a les urnes en un delicte de rebel·lió.  Per fer això es fa una lectura esbiaixada del Codi Penal per un tribunal que ni tan sols està legitimat per jutjar aquests suposats delictes segons doctrina de la pròpia Audiència Nacional i s’envia a presó preventiva a deu persones de pau que mai han incitat a la violència. Demanem la seva llibertat de manera immediata.

És indignant que hi pugui haver presos polítics a la Europa del segle XXI. Si les institucions europees no garanteixen els drets dels ciutadans europeus,  i, els catalans ho som, perquè serveixen?

Pel que fa a l’aplicació de l’article 155 també es fa de manera abusiva. Ni la Constitució Espanyola ni l’Estatut d’Autonomia donen potestat al president del govern espanyol per destituir al Govern de la Generalitat, ni per dissoldre el Parlament de Catalunya ni per a convocar eleccions a Catalunya. L’aplicació que han fet de l’article 155 conculca la mateixa Constitució Espanyola.

Els propers dies hi hauran moltes convocatòries i encoratgem als veïns i veïnes d’Olèrdola a participar de totes aquelles iniciatives unitàries que es proposin.

Pel que respecta a la política municipal proposarem i donarem suport a totes les mocions que demanin la llibertat dels presos polítics i la restauració del legítim govern de Catalunya.

També farem un prec al proper Ple dirigit al nostre Alcalde perquè abandoni el grup del PSC al Consell Comarcal de l’Alt Penedès. El passat 1 d’octubre un 52% dels cens d’Olèrdola va votar independència i el nostre Alcalde no pot romandre ni un minut més formant part del grup polític d’un partit que està donant suport a l’empresonament de presos polítics i a l’aniquilació del nostre autogovern.    “

Fina Mascaró, portaveu del grup municipal d’ERC, subratllava que no defallirien i esperava que hi hauria “coherència” en les reaccions.(àudio)

De la seva banda, el grup municipal del PDeCAT veu amb molta preocupació aquesta mostra “d’ingerència de la política en el món judicial”. El portaveu del grup municipal del PDeCAT, Josep Sánchez, contrastava les decisions de la justícia belga amb les actuacions de la Justícia espanyola i desitjava que “Europa actuï” promovent un diàleg entre el govern d’Espanya i el govern legítim de la Generalitat de Catalunya. Pel PDeCAT, cal recolzar “els nostres representants polítics i trencar tots aquells acords i col·laboracions que es tinguin amb partits que  no són tan demòcrates com diuen i recolzen l’aplicació del 155, l’empresonament i les conseqüències de l’aplicació del decret”(àudio)

Escolta les entrevistes realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola a Xavier Serramià(ApO), Fina Mascaró (ERC) i Josep Sánchez(PDeCAT)

Document Actions