Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els usuaris dels compostadors cedits per l’Ajuntament rebien dissabte un taller de formació

L’Ajuntament anuncia que en els propers mesos preveu fer una nova campanya per a cedir més compostadors

dilluns 04 març 2013

 

La motivació i l’interès eren ben evidents entre la quinzena de veïns d’Olèrdola que aquest dissabte al matí participaven en un taller d’autocompostatge organitzat per l’Ajuntament d’Olèrdola. Es tractava de veïns que han rebut la cessió d’ús de compostadors per a reciclar la fracció de la brossa orgànica al jardí o a l’hort de casa seva . El taller el va impartir, al Casal d’Avis de Sant Miquel, una tècnica d’educació ambiental de la Mancomunitat Penedès-Garraf. En acabar la sessió, el regidor de medi natural de l’Ajuntament, Xavier Serramià,  va lliurar a aquests veïns els compostadors.compostatge2.jpg

La tècnica de la Mancomunitat, Trini Sánchez, ens oferia una valoració molt positiva del taller i destacava que l’ús dels compostadors és molt senzill, afegint que “tothom que fa autocompostatge repeteix”. (àudio)

Una idea central del taller per a garantir un ús correcte dels compostadors és dipositar en equilibri “restes verdes i restes seques”.(àudio)

El compost que s’obté està considerat com el segon adob de més qualitat que hi ha al món, pel seu elevat component de nutrients. Si s’utilitza de forma correcte, el compostador no produeix males olors, per bé que en el primer any de funcionament es recomana no dipositar-hi restes de carn, peix o làctics. Tampoc es recomana posar-hi cendres i no es poden posar femtes de gossos  i gats. A l’hora de triar el lloc on col·locar el compostador, cal no exposar-lo directament al sol, sobretot durant l’estiu, en horari de 12 a 15h.

Els usuaris dels compostadors reben un assessorament permanent a través de l’Ajuntament o bé poden trucar al servei d’educació ambiental de la Mancomunitat. Tècniques de medi ambient realitzaran a cada casa dues visites de seguiment durant l’any.

Un dels veïns assistents al taller, Martí Atienza, que resideix en una masia prop de Moja, explicava que havien decidit tenir un compostador per qüestions pràctiques i perquè era necessari pel medi ambient. (àudio)

L’Ajuntament d’Olèrdola ha cedit en aquesta campanya un quinzena de compostadors en habitatges d’urbanitzacions i masies. Xavier Serramià, regidor de medi natural, explicava que per compte propi hi ha també un nivell apreciable d’autocompostatge a masies d'Olèrdola que s’espera anar ampliant properament. En aquest sentit el regidor anunciava que en els propers mesos es preveu la convocatòria d’una nova campanya per cedir més compostadors. (àudio)

Els veïns assistents al taller rebien un manual de compostatge casolà. Per obtenir el compostador han hagut d’abonar una quota de 20 euros. Els usuaris es veuran beneficiats d’una bonificació del 15% en la taxa de recollida d’escombraries.

Escolta les entrevistes a Trini Sánchez, Xavier Serramià i Martí Atienza, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions