Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els veïns d’Olèrdola podran decidir en què invertir 80.000 € del pressupost de 2018

La mesura va ser anunciada divendres, en la sessió d’audiència pública realitzada a Sant Miquel

dilluns 23 octubre 2017

 

Una de les grans novetats que inclourà el pressupost de l’Ajuntament d’Olèrdola per al 2018 és la de preveure una primera experiència de pressupostos participatius. I  és que el pressupost municipal per al proper exercici contemplarà que una partida de fins a 80.000 € del capítol d’inversions sigui decidida pels veïns. Així es va anunciar divendres al vespre, durant la primera sessió d’audiència pública convocada per l’alcalde i celebrada al local social Rossend Montané de Sant Miquel per a tractar temes d’interès municipal.

El regidor d’Hisenda, Xavier Serramià, indicava que els veïns hauran de decidir la inversió a la que dedicarien aquests diners, però no pas plantejar dedicar-los a  serveis que puguin comportar despeses en anys següents.(àudio)

La proposta de pressupost que ha elaborat el govern per al 2018 puja a 4.605.000 €.  Entre els trets destacats per Serramià, s’assenyalava que no augmentaven els impostos i taxes. Es rebaixarà la taxa de terrasses i es crearà una nova taxa per rodatges, després de constatar-se que aquest 2017 s’han rodat a Olèrdola 2 anuncis i una pel·lícula. També es crea una nova taxa d’espectacles que permetrà que l’Ajuntament pugui organitzar una temporada d’espectacles repartits en tots els nuclis del municipi. Una altra de les novetats anunciades és que la taxa de cessió de locals municipals serà gratuïta per a les entitats sense ànim de lucre.

A més dels 80.000 euros en pressupostos participatius, una altra quantitat destacada que incorporarà el pressupost de l’Ajuntament pel 2018, segons aquesta proposta del govern, són 250.000 € per a fer que passin a ser lluminàries leds, molt més eficients, tot l’enllumenat públic del municipi.(àudio)

Altres novetats exposades durant la sessió d’audiència pública es referien a la voluntat del govern municipal d’introduir algun canvi en les subvencions per a festes majors, per així fer més fàcil la gestió a les entitats, tot preveient que l’Ajuntament assumiria els actes de manera “coparticipada”. Ho comentava el mateix alcalde, Lucas Ramírez.(àudio)

També es van detallar projectes d’inversions en marxa i les actuacions que es preveuen impulsar. Entre els projectes de futur, pel seu volum, destaca l’arranjament del nucli antic de Moja en compliment del pla d’accessibilitat aprovat. Estaria en fase de preestudi i el valor estimat de l’actuació s’ha quantificat en 1.500.000€, segons avançava el regidor d’urbanisme, Juanma Samblás. Es va exposar que es confia que les obres de la coberta de la pista de Sant Pere Molanta es puguin fer a partir del 3r trimestre del 2018. En serveis es va subratllar la millora en els contractes de neteja viària, neteja d’edificis i jardineria. També Samblás posava l’accent en les actuacions de millora de la xarxa d'aigua i d'enllumenat, amb l'inici de la incorporació de leds aquest 2017 a Moja.

La sessió d’audiència pública estava plantejada per a tractar tres grans àmbits d’interès municipal: subvencions; inversions i serveis;i pressupostos. En subvencions es va agrair la paciència i col·laboració de les entitats davant el canvi al nou sistema de competència competitiva. Tant Arantxa Torres, regidora de cultura; com la regidora de serveis socials, Anna Boada; i el regidor d’esports, Pere Sadurní, coincidien en assenyalar que el propòsit era el d’aplicar un sistema que fos més transparent i equitatiu. Torres recordava que s’havien distribuït entre la setantena d’entitats del municipi 150.000 euros. En esports, Sadurní feia notar que en les subvencions es diferenciava si les entitats organitzaven activitats puntuals o participaven en competicions de manera continuada. Un aspecte que va recordar que es puntuava era la cura del manteniment de les instal·lacions esportives. En serveis socials , Anna Boada animava a que les entitats fessin projectes per atendre necessitats en l’àmbit de la gent gran o en el  de les persones amb discapacitats.

Lucas Ramírez reconeixia que hagués desitjat més assistència de públic a la sessió d’aquest divendres, però apuntava que es tractava d’una mesura en la línea d’ampliar els mecanismes de participació al servei dels veïns. L’alcalde posa l’accent en què des de les administracions cal introduir canvis de funcionament per a fer-les més participatives i garantir que es manté un permanent contacte amb el ciutadà. (àudio)

Escolta les entrevistes a Xavier Serramià i Lucas Ramírez, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola.

Podeu escoltar íntegre l’audiència pública clicant aquí

Document Actions