Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els versots dels Diables de Moja reparteixen les seves crítiques entre tot el consistori

Un dels moments més celebrats va ser la roda de preguntes que un diable va fer entre el públic per saber què li demana el poble al nou govern

dissabte 22 juliol 2023

Els versots dels Diables és un dels moments més esperats de la Festa Major de Moja. Aquest any hi havia l’incentiu afegit de saber com la colla recolliria en les seves composicions el recent canvi de govern, després de 20 anys de governs municipals d’ApO. Els Diables no van passar per alt aquesta situació, que marca l’actual moment polític del municipi. Ben al contrari. Només un dels 6 versots pronunciats no van tractar la qüestió. Els altres cinc, incloent la versió final d’una cançó, repassaven en to crític l’ajuntament. I el repartiment de sàtires va anar a parar a tot el consistori. Cap dels versots va fer referències a la política nacional, estatal o internacional.

NO-DO i anunci que “ApO ha mort”

Només començar, simulant la projecció del noticiari franquista No-DO, els diables feien mofa amb un triomfalisme exagerat  d’ApO i de l’anterior alcalde, per a continuació proclamar que “ApO ha mort” en un to que revisitava l’anunci de la mort de Franco. En el versot s’assenyala que s’havia fet fora “al Lucas i la seva pèssima gestió” i es demanava coherència al nou govern. També es llençaven dards contra el pacte dels tres partits que lideren l’Ajuntament i l’increment de retribucions.

Un altre versot criticava la dependència a les xarxes socials. I ho feia encadenant interrupcions per atendre des del mòbil les diferents xarxes socials.

(podeu escoltar aquests dos primers versots clicant aquí)

Peticions al nou govern

Els Diables també van fer les seves peticions al nou govern, demanant una piscina municipal i tornar al model de subvenció municipal per conveni amb l’entitat.

Un altre dels versots lamentava que l’anterior govern d’ApO convertís l’Ajuntament “en una gestoria” i proposava a l’anterior alcalde que, “ara que tenia temps” anés a “amortitzar” el circuit de running de la Muntanyeta. Aquest versot també reconeix la feina que fan dos treballadors de l’Ajuntament, Miriam Mulinari i Mauri Ullate, per la Trobada d’Olèrdola i criticava els intents de l’anterior govern d’atribuir-se la feina.

(podeu escoltar aquests dos versots clicant aquí)

Enquesta entre el públic

I un dels moments més memorables dels versots d’aquest 2023 es vivia quan un dels Diables, Chus Búrdalo, va fer entre el públic que omplia la plaça una roda de preguntes per saber què li demana el poble al nou govern. Aquest experimentat diable va demostrar una cintura i agilitat envejable per conduir les preguntes. Entre les peticions que traslladaven els veïns preguntats, de totes les edats, es va demanar  més atenció mèdica o un Casal de la Dona. Però de manera clara la demanda més repetida va ser la de poder tenir una piscina. El diable també va dir al govern que si volien conèixer les peticions que fa l'oposició, ho sabrien "per tuiter"

La pregonera, Paloma Solé, també va tenir el seu versot. Recordant-li la seva condició de mestra d’anglès. I per acabar, els Diables van projectar un videoclip d’elaboració pròpia adaptant un dels èxit dels Tyets, “bailoteo”, que passava a ser “cachondeo”.

(podeu escoltar aquests darrers versots clicant aquí)

Es dona el cas que durant el temps que van durar els versots la plaça de l’Església va romandre sense enllumenat públic.

A continuació dels versots, per primera vegada en els 40 anys d’història de la colla, una dona va ser l’encarregada de fer petar la forca grossa. Va ser Laura Fernández, timbalera, que va sostenir la impressionant forca carregada de 180 petards.

Abans dels versots, els Diables van completar un elaborat Ball de Foc que va posar de manifest la capacitat de treball i el dinamisme de la colla.

El diable Txus Búrdalo en plena roda de preguntes

 

La pregonera Paloma Solé(d'esquenes en primer terme) seguia atenta el versots que els Diables li dedicaven

Els Diables celebraven la fi dels governs d'ApO però també criticaven l'actual pacte de govern

Foto de grup en acabar la petada de la forca grossa

Es va projectar una versió de "Bailoteo", dels Tyets, que els Diables han convertit en "Cachondeo"

Laura Fernández en el moment de petar la forca grossa

Laura Fernández rebia la felicitació de l'alcaldessa, Fina Mascaró

 

 

Arxius Adjunts

Document Actions