Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

En el pregó de la FM de Sant Miquel, Mauri Ullate defensa que els 11 regidors treballin com un equip

Creu que si s’opta per l’enfrontament, missatges d’unitat com els llençats per la Trobada no tenen credibilitat
Maurici Ullate Valls, en un moment del pregó
Maurici Ullate Valls, en un moment del pregó

dissabte 12 octubre 2013

Quan els regidors de l’Ajuntament han jugat com un equip és quan més victòries ha obtingut el municipi. Aquesta reflexió impregnada de futbol la pronunciava en veu alta Maurici Ullate Valls aquest divendres a la nit, durant el pregó de la Festa Major de Sant Miquel d’Olèrdola. Per la seva incidència en el debat públic a Olèrdola, les crides al treball conjunt i a la unitat s’erigien en passatges destacats del pregó. Però no van ser els únics continguts de relleu. D’estil planer però amb substància, el pregó de Mauri Ullate incorporava propostes en diferents àmbits i alguna dada que reivindica “la responsabilitat afegida” de Sant Miquel dins d’Olèrdola. Es van plantejar suggeriments per a responsables polítics i econòmics, també propostes per a incorporar actes a les festes, així com un agraïment que Ullate adreçava als qui havien estat els seus referents en l’activitat ciutadana al poble.copy_of_preg.JPG

El sentit reconeixement que feia a la seva família pels valors que li ha aportat va ser un altre dels fils argumentals centrals del pregó. Tot plegat feia que es produís una sincera connexió entre Mauri Ullate i la pràctica totalitat del públic que omplia la Sala del Conill. Des del raonament, però també des de les emocions, els assistents van empatitzar amb aquest conegut miquelenc de 41 anys, treballador de l’Ajuntament, que ha acumulat una dilatada trajectòria de treball en entitats del poble i d’Olèrdola.

Amb música de l’Elèctrica Dharma, Ullate entrava a l’escenari denunciant les malifetes dels poderosos. Només començar, va explicar que va triar fer el pregó a la Sala del Conill com a forma d’agrair públicament a Pere Valls Clavé que hagués deixat la Sala per a fer les festes al poble abans no es disposés del local nou, l’any 97. També era una oportunitat de recordar l’espai on es feien les Festes Majors.

Ullate va fer pedagogia de calendari festiu i va recordar que des de fa prop de 60 anys la Festa Major de Sant Miquel es fa el segon cap de setmana d’octubre, i no pas per Sant Miquel, per evitar així coincidir amb els treballs de la verema. L’elecció no té a veure amb el 12 d’octubre i desitja que ben aviat els catalans celebrin només per aquesta data la festivitat del Pilar.

Ullate recordava que en aquella mateixa Sala va debutar l’any 1980 el grup l’Arrel, representant “La casa del mariner”, amb ell formant part del repartiment. Ullate va agrair el paper jugat per les responsables del grup, la Marina i la Clara,i va fer una crida perquè el poble seguís les representacions que es facin al local Rossend Montané. També va demanar que se seguís l’equip de futbol del poble, La Plana Rodona.

El futbol va ser font d’inspiració per a Ullate durant diferents moments del pregó. Ho va ser per a valorar “ 3 cracks dels que he intentat aprendre com treballar pel poble”: Agustí Quadras, a qui va assimilar a Kubala; Rossend Montané,que per Ullate tindria un valor superior a Messi;i Josep Anton Tubella, que per estil s’equipararia a Stoickov. El sorteig de la “toia” conduït pels tres era tot un espectacle. El pregoner va agrair la feina de les juntes de la Societat per mantenir activitats i festes i va proposar que s’instituís un nou acte: un àpat que reuneixi a expregoners. Amb el d'aquest divendres, són ja 14 anys de pregons per la Festa Major de Sant Miquel.

En clau més política, Ullate va fer notar que dels 6 darrers alcaldes d’Olèrdola, 3 eren de Sant Miquel, 2 de Moja i 1 de Sant Pere Molanta. El percentatge és molt elevat en el cas de Sant Miquel si tenim en compte que es tracta del quart nucli en població. En l’actual consistori, 4 dels 11 regidors són de Sant Miquel, sent el nucli amb més regidors a l’Ajuntament. Ullate anava més enllà i deia que “m’atreveixo a dir que quan l’alcalde ha estat de Sant Miquel, el municipi ha estat més unit”.(àudio)

Sobre la Trobada d’Olèrdola, va recordar que se celebra des de fa 33 anys el cap de setmana de la segona Pasqua com a “Festa Major d’Olèrdola”. Per Ullate, si entre els grups municipals s’aposta per l’enfrontament, difícilment es dóna credibilitat al missatge d’unitat del municipi que es llença en motiu de la Trobada.(àudio)

Com a proposta d’apropament, Ullate suggeria que es fes un pregó dins dels actes de la Trobada, amb l’acord dels grups municipals.

Ullate va assenyalar que a l’Ajuntament són 11 regidors i li agradaria que fossin un equip. Va demanar que a ningú li faci por ser substituït o demanar un canvi, per afegir que quan a l’Ajuntament s’ha jugat en equip, millors han estat els resultats que ha obtingut el municipi. (àudio)

Per a polítics i banquers , va suggerir que només prendre possessió dels seus càrrecs redactessin la seva carta de dimissió i renúncia, per a tenir-la a punt quan calgués.

En el pregó va tenir paraules de reconeixement pels treballadors de l’Ajuntament, de qui va dir que “amb la meitat són capaços de fer el doble”. Va assenyalar que tenia companys i companyes magnífics i va parafrasejar Laporta per sentenciar que “havia tingut la sort de dedicar al municipi part dels millors anys de la meva vida”.

Per les vivències compartides, va esmentar els seus companys Marià Villanueva i Alfons Inglès. També va agrair la tasca de Raimon de Cara i de Míriam Mulinari per la difusió de les activitats d’Olèrdola i el suport a les entitats del municipi.Pregplaca.jpg

Exseminarista, catòlic, i autodefinit com a “navarro-català i una mica bitxo”, Mauri Ullate va dedicar les referències més emotives del pregó a la seva família. És el tercer de sis germans que van haver d’afrontar la mort prematura del pare. Destacant la determinació compartida de tirar endavant, va esmentar trets de cadascun dels germans: la voluntat de Llorenç; el geni i la genialitat de Remei; la tendresa d’Isabel;  i el vaticini rebut de “sofert” i la condició “d’especial” que com a porter de futbol se li atribueix a Senén. Del petit, Pere Joan, va recordar que era informàtic i amant dels jocs de rol, afegint que l’any que ve es casava amb la seva parella, veïna de Moja. De la mare va fer notar que “no s’ha queixat mai”, sent “tot un exemple a seguir” i va deixar constància de les alegries que per a ella li havien suposat els 5 néts: el Marc, el Roger, la Mar, la Laia i la Ginesta.

Pel final i amb la veu entretallada, Mauri Ullate es reservava un missatge d’amor a la seva companya Eva : “la meva única raó de ser, ets totes les meves raons”.

Amb el so de la música de la cantautora Alèxia, una de les que més agrada a la seva filla Ginesta, Mauri Ullate va convidar a tothom a gaudir de la Festa Major de Sant Miquel “com si el vostre equip hagués guanyat un títol”.

Escolta íntegrament el pregó de Mauri Ullate, emès en diferit per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí (1) i (2)

Escolta les entrevistes enregistrades en acabar el pregó, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions