En un acte a Olèrdola s’aconsella als afectats per les clàusules terra que s’assessorin i reclamin
dijous 27 abril 2017
Qui estigui afectat per les clàusules terra ha d’assessorar-se i reclamar. Aquest va ser un dels principals missatges que es van transmetre aquest dimecres al vespre durant la xerrada dedicada a les clàusules terra convocada per l’Ajuntament d’Olèrdola. La sessió comptava amb la col.laboració de la Diputació de Barcelona i va ser conduïda pel tècnic en consum Andrés Naranjo, de l’organització ADICAE.
Naranjo va recordar que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va declarar abusives i nul·les aquestes clàusules, establint-se la retroactivitat plena. És a dir, que la banca ha de procedir a la devolució de les quantitats indegudament cobrades des de la signatura del contracte, encara que les hipoteques estiguin cancel·lades. Naranjo va recomanar que es verifiqués si el préstec hipotecari tenia aquesta clàusula. En cas de ser així, cal establir com afectava i, finalment, presentar reclamació. (àudio)
Els bancs tenen l’obligació de tramitar la queixa. Això no té cap cost i és una acció que, en cas de posterior judici pot ser útil si s’esgoten les vies d’acord. Qui reclama ha de tenir còpia amb el corresponent segell que acrediti la data de presentació de la reclamació. En tres mesos, els bancs han de contestar i fer una proposta. Aquesta proposta pot ser en efectiu, o bé oferint altres mesures de compensació, com l’amortització de capital pendent de pagar a l’hipoteca o propostes financeres de l’entitat. Segons el decret llei del govern, aquesta proposta l’ha de fer el banc , amb el càlcul desglossat del que s’ha cobrat indegudament i incorpotrant els interessos proporcionals.
Andrés Naranjo va advertir que els bancs tenen una estratègia dilatòria i posen traves per a reconèixer les quantitats que van cobrar indegudament. Un cop rebuda la proposta dels bancs, es disposen de 15 dies per a comprovar si és correcta i procedir a acceptar-la o rebutjar-la.
A l’estat espanyol, són gairebé 2 milions i mig les persones que estarien afectades per les clàusules terra. Andrés Naranjo entenia que era necessari fer autocrítica perquè en cap altre país s’havia produït un “macro engany” com aquest. (àudio)
Naranjo va indicar que en cas d’estar afectat per aquesta pràctica, l’objectiu ha de ser rebre els diners que els bancs van cobrar de més. Per això va suggerir que s’estudiessin les propostes que es fessin des dels bancs, encara que no fossin del tot formals, abans de procedir a la reclamació judicial. Per això va subratllar que era important comptar amb assessorament especialitzat, tal i com fem quan adquirim altres productes o serveis.(àudio)
La Diputació de Barcelona ha elaborat materials amb recomanacions pels afectats i orientacions per a poder fer front a la reclamació. Es poden consultar en el lloc web http://www.diba.cat/clausulaterra
Escolta l'entrevista a Andrés Naranjo, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí
22:41 del 04 de juliol de 2022