Enric Calpena presenta Mir Geribert com una "figura de transició" i un "extraordinari personatge de novel·la"
dilluns 15 novembre 2021
Mir Geribert és fill de la seva època i un exemple “de figura de transició” a l’edat mitjana entre el “món medieval antic i el món feudal que ha de venir”. Així ho exposava l’historiador i comunicador, Enric Calpena, durant la programació matinal de la jornada “Mir Geribert, la figura literària”, que ha tingut lloc durant tot aquest dissabte al Local Nou de Moja dins de les activitats de l’Any Mir Geribert.
Calpena va ser conductor del Telenotícies de Tv3, és autor de novel·la històrica i actualment presenta i dirigeix el programa de divulgació històrica “En Guàrdia” a Catalunya Ràdio. En la seva intervenció va posar èmfasi en refusar la idea d’una edat mitjana “uniforme” i ho va exemplificar assenyalant que la meitat d’aquest període de mil anys no va ser encara feudal. En aquest moment de transició al feudalisme cal situar a Mir Geribert, cap d’una de les tres “faccions” en disputa al segle XI, enfrontat a Ermesenda i al comte Ramon Berenguer. Mir acaba perdent, “accepta” la seva derrota i pacte amb el comte, però la seva mentalitat feudal i concepció del món acabarà establint-se per acció dels “senyors de frontera”. (àudio)
La implantació del “duríssim” règim feudal acabaria tenint tan arrelament a Catalunya que a Europa és considerat pels medievalistes com el lloc on aquesta formació social millor es pot estudiar. Calpena també va reflexionar que ara predomina en l’àmbit historiogràfic l’anomenada “història cultural de context” , que posa l’accent en vincular els fets amb el context en què s’emmarquen i en una “narrativitat rigorosa”. Per això, va dir, ja no s’admet la tergiversació històrica en ficció. Per Calpena, Mir Geribert és “una molt bona història i un extraordinari personatge de novel·la”. El comunicador i historiador manifestava en una entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola que era “un encert” l’Any Mir Geribert i entenia que el personatge permetia mostrar les arrels profundes que expliquen el Penedès.(àudio)
Il·lustrar Mir Geribert
Abans de la ponència de Calpena, en iniciar la jornada, l’il·lustrador Oriol Garcia Quera va exposar que algunes de les opcions triades per representar Mir Geribert i els personatges d’obres com “Olèrdola 1058” o “Feudals” de Cavall Fort, es fonamenten en fonts rigoroses com les pintures romàniques de l’època.(àudio)
Garcia Quera també valorava de manera molt positiva que en l’Any Mir Geribert s’anessin combinant activitats per a tots els públics.(àudio)
Llegendes
El folklorista i gestor cultural Bienve Moya, va diferenciar durant la seva ponència les llegendes amb vincles amb successos històrics amb les de caràcter més ficcionat, “les novel·les llegendístiques”. (àudio)
En l’àmbit de les llegendes amb vincles amb els fets històrics, Moya va situar les llegendes sobre la disputa del castell d’Eramprunyà o bé per la possessió d’un falcó. Les de caràcter més novel·lístic tenen relació amb els mals usos. Moya resumeix que en una llegenda els personatges estan al servei del missatge que vol transmetre la història.(àudio)
Escolta les entrevistes a Enric Calpena, Oriol Garcia Quera i Bienve Moya, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí
20:04 del 04 de desembre de 2024