Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

ERC vol millorar el Reglament de Participació per a fer més propera la presa de decisions municipals

Proposen simplificar requisits per a convocar consultes i poder participar a partir dels 16 anys

dimecres 25 juliol 2018

El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament d’Olèrdola ha elaborat propostes per a millorar el Reglament de Participació Ciutadana, amb el propòsit de fer més propera a la ciutadania la presa de decisions en l’àmbit municipal. En la columna d’opinió d’ERC del butlletí municipal “Olèrdola Informació” d’aquest mes de juliol, es detallen les mesures que han traslladat al govern municipal per a poder ser incorporades en la modificació del reglament, que inclouen simplificar requisits per a la convocatòria de consultes, rebaixar dels 18 als 16 anys l’edat per a participar i no limitar les temàtiques que es tractin en les sessions d’Audiència Pública.

En una entrevista al programa “Olèrdola Actualitat”, de Canal 20-Ràdio Olèrdola”, la regidora portaveu del grup d’ERC a l’Ajuntament d’Olèrdola, Fina Mascaró, recordava que la petició de fixar en 16 l’edat mínima de participació ha estat reiterada per ERC des del mateix moment d’aprovació del reglament,  l’octubre del 2015. Mascaró també defensava que les consultes des de l’ajuntament es puguin convocar si es disposa de l’acord d’un terç dels regidors del consistori.(àudio)

ERC assenyala que la mesura suposa incorporar al Reglament les consultes a iniciativa institucional que ja regula la llei de la Generalitat. La iniciativa, tal i com recull ERC, assenyala que “la iniciativa pot ser de l’alcalde o alcaldessa o bé d’un terç dels regidors i caldria ser aprovada per majoria absoluta dels regidors del consistori”.

En aquest àmbit de la promoció de la participació directa de la ciutadania, ERC indica en la columna d’opinió que al  redactat actual del Reglament s’indica que “cal l’aval del 20% de la població del municipi per fer una consulta per iniciativa popular. Proposem que quan es tracti de temes que només afectin a un nucli sigui suficient el 20% de la població d’aquell nucli”.

També es proposa incorporar el compromís de l’Ajuntament de fer servir la web i les cartelleres municipals instal·lades als diferents nuclis de població per informar del dia i hora dels plens municipals i de la part pública de les Juntes de Govern Local, així com del seu ordre del dia. ERC també considera que ca “suprimir la referència a les Hisendes Locals com a tema no susceptible de ser objecte de participació. Entenem que Hisendes Locals és un concepte molt ampli que engloba tot el pressupost i ja hi ha altres articles del Reglament  i de la Llei de Consultes Populars de la Generalitat que impedeixen sotmetre a participació temes tributaris”. Una altra proposta és la d’incorporar el compromís que  es vetllarà per la imparcialitat dels mitjans de comunicació municipals, tal com correspon a qualsevol mitjà de comunicació de titularitat pública i es cedirà un espai tant a la pàgina web com a cadascun dels números de les publicacions periòdiques als diferents grups polítics representats al Consistori municipal.

ERC també defensa que, “independent de l’ordre del dia que estableixi l’alcalde/essa a les audiències públiques, els veïns podran formular preguntes sobre qualsevol tema d’àmbit municipal sense cap mena de limitació per evitar ordres del dia tancats”.(àudio)

ERC ha assegurat que el maig passat el govern va anunciar que es preveia  tractar en el ple d’aquest mes de juliol la modificació del Reglament de Participació. Fina Mascaró s’ha sorprès que, després de presentar les propostes, el govern comuniqués que aquest punt no sortirà al ple, adduint que la modificació s’ha de realitzar a través d’un altre procediment.(àudio)

Escolta l'entrevista a Fina Mascaró, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions