Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es confia que les obres a la muralla romana incrementaran els atractius per visitar Olèrdola

Els treballs permetran fer més visibles les dues torres i garantir la seguretat

dimarts 19 novembre 2013

Les obres que s’estan fent de consolidació a la muralla romana han de permetre que s’incrementin els atractius per visitar el conjunt històric d’Olèrdola. Aquest és un dels convenciments que s’apunten des del Museu d’Arqueologia de Catalunya, per bé que es recorda que una de les principals motivacions dels treballs és garantir les mesures de seguretat pel visitant.

Les obres s’han iniciat aquest mateix mes de novembre i s’allargaran fins el proper 10 de desembre. Les tasques de consolidació es concentren en el tram est de la muralla. S’hi reposen pedres en la part superior de la zona de la muralla situada a l’entrada del jaciment. També s’elimina els punts que són potencialment més perillosos pels visitants, garantint una alçada mínima de seguretat d’un metre i 10 centímetres.

Des de l’exterior l’estructura de les dues torres serà més visible perquè, entre d’altres actuacions, es retirarà el talús de pedra seca que hi havia fins ara. Núria Molist, directora de la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia, destacava aquest treball dins de les actuacions d’aquestes obres de consolidació.(àudio)

Recordem que gràcies a aquesta intervenció es millorarà sensiblement l’accés al recinte a través de la porta flanquejada per dues torres i s’ampliarà la zona visitable de cases medievals properes a la muralla en dues més. Això farà encara més destacable el paper d’Olèrdola per a explicar l’urbanisme dels segles X i XI.(àudio)

La muralla d’Olèrdola és una construcció defensiva construïda a principis del segle I aC, a l’època de la República de Roma (prèvia a l’Imperi Romà) en el marc de les Guerres Sertorianes. Es va aixecar com a fortificació avançada de protecció de la ciutat de Tàrraco i per al control de la via Heràclia (la posterior via Augusta). Situada en ple Parc Natural, mesura 150 metres de llargada i 2 metres d’amplada, amb un parament extern format per grans blocs escairats. Per les seves característiques, es tracta d’una de les fortificacions més destacables de la península ibèrica, tal i com destaca Núria Molist. (àudio)

El projecte de consolidació que s’està realitzant és una part reduïda del projecte global que es va redactar el 2010. La totalitat de la proposta no s’ha pogut portar a terme per motius pressupostaris. El projecte inicial també incorporava la possibilitat de recuperar tota la visió de la muralla, actuant en la zona on ara hi ha l’aparcament.

Escolta l'entrevista a Núria Molista, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions