Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es confirma la presència de tres torres, una dins de l’altra, a l’entrada del Conjunt d’Olèrdola

Les excavacions arqueològiques conclouen que es van anar succeint les torres ibèrica, romana i medieval
Els treballs s'han fet del 8 al 19 de novembre
Els treballs s'han fet del 8 al 19 de novembre

dijous 23 novembre 2017

La fortificació d’Olèrdola tenia torres de defensa en el mateix indret, tant en època medieval, com en les èpoques romanes i ibèrica. Aquesta és una de les conclusions més rellevants que s’extreuen de les excavacions arqueològiques realitzades a la torre  medieval situada a l'esquerra de l’entrada del Conjunt Monumental d’Olèrdola. Els treballs s’han fet del 8 al 19 de novembre i han estat promoguts pel Museu d’Arqueologia de Catalunya.

La responsable de recerca de la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia, Núria Molist, assenyala que la campanya d’excavacions  dóna continuïtat a la tasca feta l’any passat. La primera intervenció arqueològica es va fer l’any 1987 i no es va poder reemprendre fins a l’any 2016 un cop es van realitzar a la torre obres de restauració i de consolidació. L’excavació s’emmarca dins un projecte general del Museu dedicat a les fortificacions i campaments presents a Catalunya construïts durant l’època de la República Romana. L’actuació d’aquest any ha permès confirmar que a l’interior de la torre medieval  s’hi troba la torre romana. I a sota encara s’han posat al descobert restes de la torre ibèrica. La torre romana té forma rectangular i la medieval i ibèrica, tot i que de mides diferents, coincideixen en la seva forma quadrangular. Molist precisa que les tres torres “no se sobreposen, sinó que estan una dins de l’altre”.(àudio)

Alguns murs són comuns i altres no. Si estaven ben conservats es comparteixen, però si no era aixi es feien de nou. Treballs arqueològics com els fets aquests dies permeten posar de nou de manifest la importància d’Olèrdola en la Roma clàssica republicana dins de la península ibèrica. Fortificacions comparables a la d’Olèrdola d’aquesta època al país només es poden trobar a Tarragona i a Empúries. I és que Olèrdola jugava un paper clau en la defensa i control de l’accés a la Tarraco romana.(àudio)

El Museu d’Arqueologia preveu completar les excavacions arqueològiques a la torre medieval del Conjunt Monumental d’Olèrdola l’any que ve. Un dels propòsits fixats és el de comprovar si hi hauria encara una altra torre de defensa d’època preibèrica, construïda en el mateix lloc  entorn al segle VII abans de Crist.(àudio)

Els  treballs fets a la torre permeten obtenir dades per a estudiar com ha funcionament l’entrada i la protecció del recinte emmurallat, situats en el mateix emplaçament des de fa 3.000 anys.

Escolta l'entrevista a Núria Molist, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions