Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es posaran llaços grocs i plaques commemoratives en els tres locals on es va votar l’1 d’Octubre

L’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez, ho anunciava en la sessió de ple celebrada aquest dimarts al vespre

dimecres 26 setembre 2018

Hi haurà placa commemorativa de l’1 d’Octubre en cadascun dels tres locals municipals d’Olèrdola on es va votar l’any passat: el local Rossend Montané de Sant Miquel, i els centres cívics La Xarxa de Moja i Gatzara de Sant Pere Molanta. En aquests tres espais també s’instal·laran llaços grocs, com a símbol de la reclamació de la llibertat dels presos polítics i perquè puguin retornar els exiliats. La mesura l’anunciava l’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez, abans de finalitzar-se el ple de l’Ajuntament celebrat aquest dimarts al vespre. El mateix alcalde explicava que s’havia optat per posar aquestes plaques commemoratives “i no el nom a una única plaça”  per així fer “que tothom se senti identificat”.(àudio)

Es preveu que en els actes programats aquest diumenge a Olèrdola en les tres seus electorals es donin a conèixer les plaques commemoratives i comencin a exhibir-se els llaços grocs en les façanes d’aquests equipaments.

Abans de l’anunci de l’alcalde, el grup d’ERC va reclamar de nou que es col·loqués al balcó de l’ajuntament un llaç groc i una pancarta reivindicant la llibertat dels presos i  exiliats. Per tercer ple consecutiu, també van demanar que es posés el nom d’1 d’octubre de 2017 a un dels espais públics on es va votar fa un any perquè així quedés fixat en el nomenclàtor del municipi. Fina Mascaró, regidora portaveu d’ERC, defensava que s’incorporés aquest nom a una plaça o carrer del municipi i explicitava que “no ens conformem amb una placa”.(àudio)

Modificació del pressupost i del reglament de participació

La part dispositiva del ple de l’Ajuntament d’Olèrdola d’aquest dimarts va tenir poca densitat d’acords.  Amb els vots favorables d’ApO, l’abstenció del PDeCAT i el vot contrari d’ERC, s’aprovava una modificació de pressupost per valor de 24.000 €. El regidor d’Hisenda, Xavier Serramià, exposava que una meitat de l’import de la modificació es destinava a arranjaments tècnics per a completar les obres de rehabilitació del magatzem municipal de la Pellisa de Moja. L’altra meitat es dediquen a obres necessàries de millora estructural en l’edifici municipal de Correus de la plaça de l’Església de Moja. (àudio)

La regidora portaveu d’ERC, Fina Mascaró, assenyalava que no donaven suport a la modificació perquè entenia que són decisions que només pren el govern.(àudio)

El ple també aprovava una modificació puntual del reglament municipal de participació ciutadana, adaptant-lo a la normativa en l’apartat que recull que l’edat mínima per a participar en el processos que es convoquin és de 16 anys. Xavier Serramià anunciava que es convocaria els grups municipals per a tractar la modificació del reglament en altres apartats. Des d’ERC es recordava que la proposta de rebaixar de 18 a 16 anys l’edat per a poder participar ja la van fer fa tres anys quan es va aprovar el reglament. També entenien que l’adaptació a la llei també permetia que s’acceptessin altres propostes fetes per ERC. Des del govern es va assenyalar que estaven convençuts que s’arribarien a acords si existia la voluntat per part de tothom. ERC i ApO van votar a favor d’aquesta modificació puntual del reglament i PDeCAt es va abstenir.

Informacions de les regidories

En l’apartat d’informacions de les regidories, Serramià recordava l’acord arribat amb Governació de la Generalitat perquè els agents municipals passin a formar part de la xarxa de comunicacions Rescat. També detallava les propostes finalistes del procés de participació convocat per a definir els usos de l’edifici de Correus.

La regidora de sanitat, Anna Boada, expressava el desig que no hi hagués noves aturades en el servei després de la reobertura del consultori de Sant Miquel. També informava que la substitució de la tanca del pati de l’escola Gotims es procedia a fer per instal·lar tanques homologables i evitar perills. També anunciava que l’espai socioeducatiu es continuaria prestat aquest curs al municipi, després del concurs convocat per adjudicar el servei.

El regidor d’ensenyament, esports, turisme i patrimoni, Pere Sadurní, destacava la participació de les dues escoles d’Olèrdola en un projecte de cultura emprenedora i anunciava que l’Ajuntament havia rebut una subvenció de 7.500 € per a poder elaborar un Pla Estratègic de Turisme, amb la previsió d’oferir un Pla d’Actuació i un catàleg d’activitats turístiques. Sadurní també recordava que aquest diumenge Base Olèrdola i Òdena es disputaran la 1a Copa Olèrdola femenina.

El regidor de via pública i urbanisme, Juanma Samblás, exposava que s’havia licitat la reforma de la plaça de l’Ametller per un import de 30.000 €. També assenyalava que aquesta setmana començarien les obres de reforma del nucli antic de Sant Miquel, amb el propòsit de minimitzar al màxim l’afectació als veïns. També exposava que s’havia procedit a la tala dels arbres el carrer de la Font del Cuscó de Sant Pere Molanta després dels problemes detectats d’al·lèrgies i d’acord amb els veïns. En el seu lloc es plantaran un altre tipus d’arbres més adequats, encara per decidir. Arantxa Torres, regidora de promoció econòmica, explicava que el proper 18 d’octubre començarà la campanya de foment de comerç local “Compra a prop” realitzada conjuntament amb Castellet i la Gornal i Santa Margarida i els Monjos.

Precs i preguntes

A pregunta d’ERC, el govern indicava que hi ha pogut haver un error en el càlcul dels rebuts que havia de pagar una veïna pel servei de teleassistència i preguntarien per la resposta inicial que va rebre de l’Ajuntament.

PDeCAT i ERC van preguntar sobre l’estat de la concessió de la zona d’equipaments de Daltmar, després que s’obrís un expedient a l’empresa. Juanma Samblás anunciava que s’aplicaria a l’empresa una sanció per incompliment de les condicions del contracte, per bé que s’esperaria a determinar-la en funció de la programació definitiva que han lliurat aquest setembre sobre  l’execució de les obres . Els dos grups de l’oposició coincidien en valorar que havia faltat seguiment per a fer complir el contracte, tal i com valorava el portaveu del PDeCAT, Josep Sánchez.(àudio)

A proposta d’ERC, els grups municipals van expressar el seu rebuig als crims de violència de gènere registrats aquesta setmana.

El govern també va exposar que la setmana que ve rebria l’informe encarregat sobre la gestió de les zones esportives, document que s’esperava tenir  per a abordar els projectes que han presentat empreses especialitzades per a definir els usos de la zona del Bosquet de Sant Miquel.

El PDeCAT també lamentava que l’Ajuntament hagués trigat 109 dies per  a iniciar un informe per a estudiar si era responsable en l’accident patit per un infant en una de les zones de jocs infantils del municipi. El PDeCAT va preguntar  per què s’acceptaven els comptes del Base Olèrdola per a justificar la subvenció anual quan el mateix president de l’entitat, segons el PDeCAT, assenyalava que no eren complerts. El govern va exposar que l’informe del Base Olèrdola té la conformitat d’intervenció. També es va assenyalar que en la relació entre entitats i Ajuntament ha d’existir el principi de bona fe i es va demanar al PDeCAT que si disposava d’informació l’ aportés davant la greu acusació de possible frau llençada sobre una entitat.

A pregunta d’ERC, el govern va assenyalar que es va aprovar la memòria dels serveis socials perquè és un document on hi consta la feina feta i s’afegia que no es dubtava de la tasca que fan les professionals. Si l’Ajuntament recuperava la gestió dels serveis socials, es va subratllar,  era per altres motius.

El govern també va explicar que les obres de la tanca i de millora del pati de l’escola Gotims s’havien planificat tenint en compte la càrrega de feina de la brigada durant l’estiu, la disponibilitat de recursos humans i d‘acord amb les professionals de l’escola bressol.

Escolta les entrevistes realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola a Lucas Ramírez(ApO), Josep Sánche (PDeCAT) i Fina Mascaró (ERC) clicant aquí

Pots escoltar íntegre la sessió de ple clicant aquí

Document Actions