Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es presenta la plataforma ciutadana “No a la MAT Alt Penedès”

Veïnes d’Olèrdola es troben entre el grup promotor d'aquesta iniciativa que busca activar a la ciutadania per garantir que la MAT no es faci

dimarts 16 novembre 2021

 

Activar a la ciutadania per garantir que el projecte de línia MAT presentat per Forestàlia no prosperi. Amb aquest objectiu s’ha presentat aquest dilluns la plataforma ciutadana “No a la MAT Alt Penedès”, que reuneix en el seu grup promotor a veïnes d’Olèrdola, Sant Cugat i de Les Gunyoles. A partir de la presentació pública de la creació de la Plataforma esperen créixer i incorporar a persones de tota la comarca i per això anuncien actuacions de difusió i mobilització com una xerrada amb experts, una caminada pels terrenys que afectaria la MAT a l’Alt Penedès, la recollida de signatures al mercat de Vilafranca o bé la visibilització de l’oposició a la MAT amb domassos.

En el manifest detallen les negatives conseqüències que suposaria la MAT en l’economia local, el teixit productiu, l’espai agrícola i la fauna. De fer-se, entenen que seria una agressió irreversible i qualifiquen el projecte com a  “innecessari” i d’un model caduc.  En el manifest també s’assenyalen les conseqüències que la MAT tindria per a la salut, tot advertint que l’OMS recomana una distància mínima d’1m per Kv entre la línia i la zona habitada. En aquest avantprojecte, el cablejat de la Mat podria apropar-se als 800kv. Així, malgrat indicar que no existeix cap llei que determini el principi de precaució per les línies MAT, sí que assenyalen des de la Plataforma que és recomanable com a mínim preservar una distància de 400 metres d’una població i una distància de 200 metres d’una casa rural.

En els sis municipis de l’At Penedès directament afectats( Castellet i la Gornal, Santa Margarida i els Monjos, Olèrdola,Sant Cugat Sesgarrigues, Avinyonet del Penedès i Olesa de Bonesvalls) la plataforma ha comptabilitzat que la MAT tindria una afectació irreversible en 13 Béns Culturals d’Interès Nacional i en 27 Béns Culturals d’Interès Local.

La Plataforma també adverteix que ha aparegut documentació que amplia l’afectació del projecte per la connexió que tindria a la comarca amb altres línies.

La Plataforma defensa les energies renovables i sostenibles, amb projectes autosuficients i d’una dimensió mnecessarìa pel territori afectat.

Fina Raventós, membre de la plataforma, resumia que “”No a la MAT Alt Penedès” busca implicar a la ciutadania en la protecció del territori, la salut i el medi ambient. (àudio)

Raventós considera que s’ha volgut estendre “la por”  a quedar-se sense energia per posar presses i així implantar projectes com el de la MAT.(àudio)

Anna Gallego, veïna de les Gunyoles, assenyala  del projecte “no se’n parla” i no tenen clar que no s’acabi fent, malgrat les al·legacions presentades per ajuntaments i Consell Comarcal. (àudio)

A diferència de l’argumentari utilitzat per les institucions a l’hora de rebutjar el projecte, la Plataforma posa l’accent en què cal oposar-se al projecte també per la pròpia salut de la ciutadania. (àudio)

Conxita Colet, veïna d’Olèrdola, considera que no s’havia donat informació a la ciutadania sobre l’abast del projecte. (àudio)

Des de la Plataforma es defensa la participació ciutadana i que projectes d’aquesta envergadura siguin decidits en referèndum.(àudio)

La Plataforma de l’Alt Penedès s’ha unit a les múltiples plataformes de No a la Mat existents i anuncien la seva voluntat de coordinar accions en oposició al projecte.

Escolta les entrevistes a Fina Raventós, Anna Gallego i Conxita Colet, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Pots consultar el manifest de “No a la MAT Alt Penedès” clicant aquí

Qui desitgi posar-se en contacte amb la Plataforma, pot enviar un correu electrònic a noalamataltpenedes@gmail.com i seguir les seves comptes a Instagram i Facebook

Document Actions