Es realitzen aquesta setmana les excavacions arqueològiques a la torre del Conjunt monumental d’Olèrdola
dijous 13 desembre 2018
La torre de defensa ibèrica del Conjunt monumental d’Olèrdola va patir un incendi fa 2.300 anys i això ha fet que l’estat de conservació de les seves restes permeti fer una interpretació “molt acurada” de com s’hi vivia en el seu interior. Així ho ha assenyalat la directora de les excavacions, Núria Molist, en el tercer dia d’una campanya que es realitza des de dilluns i durant tota aquesta setmana. (àudio)
En la torre hi havia una llar de foc i s’hi vivia. Un incendi va provocar l’enfonsament de l’altell i que el material quedés esclafat en el paviment però que es mantingués molt ben conservat dins de la torre fins els nostres dies.-S’ hi han trobat restes d’un teler, un gresol per extreure olis de plantes per a perfums, olletes de ceràmica i àmfores. Molist creu que en dos o tres anys es podria muntar una exposició amb aquests materials. (àudio)
Es veu difícil, però no es descarta, confirmar la presència d’una torre preibèrica que se superposaria en el mateix indret a la torre medieval, a la romana i a la ibèrica.(àudio)
S’espera que durant l’any que ve s’analitzin en detall els materials, incloent els carbons trobats per a determinar-ne la seva composició. Campanyes com les que es porten a terme aquests dies refermen de nou la rellevància del jaciment d’Olèrdola. Núria Molist recordava que la setmana passada se celebraven justament 20 anys de la declaració com a patrimoni de la humanitat de les pintures rupestres de Can Ximet, Can Castellví i Segarrulls.
Escolta l'entrevista a Núria Molist, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí
09:48 del 04 de desembre de 2024