Es sotmet a consulta pública l’aprovació del reglament de teleassistència municipal
divendres 05 març 2021
D'acord amb el que estableix la llei de procediment administratiu comú de les administracions públiques, l’Ajuntament d’Olèrdola convoca una consulta pública, amb caràcter previ a l'elaboració del projecte de reglament municipal de teleassistència domiciliària. La consulta es canalitza a través de la plataforma decidim-olerdola.diba.cat i té el propòsit de recollir l'opinió de la ciutadania i de les organitzacions més representatives potencialment afectades per la futura norma. El termini de la consulta resta obert fins el proper 17 de març i poden participar-hi les persones empadronades a Olèrdola majors de 16 anys.
Entre els problemes que es pretenen resoldre amb el reglament, l’Ajuntament assenyala la necessitat de determinar criteris objectius d’accés per edat, discapacitat o vulnerabilitat social als serveis de teleassistència.
Actualment, els Serveis Socials de l’Ajuntament d’Olèrdola, basa els criteris d’accés al servei de teleassistència en les ‘Bases per la gestió i desenvolupament del programa ‘Servei Local de Teleassistència’ elaborades per la Diputació.
Anna Boada, regidora de serveis socials de l’Ajuntament d’Olèrdola, explica que en assumir l’Ajuntament la gestió directa dels serveis socials es feia necessari disposar d’aquest reglament. La consulta per fer aportacions al reglament està oberta a tothom i suposa una experiència innovadora en l’àmbit de serveis socials.(àudio)
Recurs amb demanda creixent
L’Ajuntament assenyala que les bases que fins ara s’han utilitzat com a criteri d’accés dels usuaris al servei de teleassistència ja no resulten d’aplicació, d’una banda, perquè les Bases aprovades per Diputació ja no recullen quins usuaris considera beneficiaris del Servei Local de Teleassistència, i de l’altra, que l’increment gradual de teleassistències instal·lats fa necessària l’establiment d’uns criteris d’accés per garantir que el serveis arribi als col·lectius que més ho necessiten. En els últims anys s'observa la trajectòria d’increment de les altes del recurs. En total, actualment al municipi estan activades 74 teleassistències.
Sílvia Aroa, treballadora social de l’Ajuntament d’Olèrdola, assenyala que el servei de teleassistència dona seguretat a l’usuari i ha estat clau en moltes ocasions per a resoldre satisfactòriament una incidència mèdica.(àudio)
El perfil d’usuari a Olèrdola del servei de teleassistència respon al d’una persona gran, de més de 80 anys, que viuen soles i tenen algun grau de dependència. L’estructura demogràfica del municipi fa preveure que la necessitat d’aquests serveis anirà en augment. I és que el 17 % (656 persones) de la població empadronada a Olèrdola té més de 65 anys i 172 son més grans de 80 anys. Així, des de l’Ajuntament es subratlla que l’augment de la demanda del servei i la seva gestió requereixen de l’establiment dels criteris d’accés, el finançament, els drets i deures de les persones usuàries del servei, així com les condicions per accedir-hi o donar-se de baixa, entre d’altres conceptes.
Serveis Socials més pròxims
Els servei de teleassistència, juntament amb actuacions com l’atorgament de targetes moneders o intervencions d’urgència en suport a persones amb situació de vulnerabilitat, són mesures que es gestionen directament des dels Serveis Socials de l’Ajuntament. Sílvia Aroa apuntava que durant el 2020 havien estat ateses 300 persones als serveis socials de l’Ajuntament, dada que suposa prop d’un 8% de la població. Anna Boada posa l’accent en que l’Ajuntament va prendre una “bona decisió” en assumir directament els serveis socials, perquè això ha fet que s’hagi pogut posar més mitjans i dedicació de les professionals per atendre aquestes necessitats de veïns del municipi.(àudio)
Escolta l’entrevista a Anna Boada i Sílvia Aroa, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí
14:43 del 25 de abril de 2025