Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Excepcional troballa d’un crani humà d'època ibèrica a Olèrdola

És el més meridional identificat fins ara a Catalunya i el primer que es documenta en el territori de la tribu dels Cessetans

dijous 13 gener 2022

 Redacció/MAC

 Les intervencions arqueològiques efectuades pel Museu d'Arqueologia de Catalunya a Olèrdola entre els mesos de novembre i desembre han propiciat la troballa d'un nou crani humà d'època ibèrica que se suma als coneguts cranis enclavats d'Ullastret i de Santa Coloma de Gramenet. La localització de cranis humans a les muralles o a l'exterior d'edificis de ciutats i poblats són una excepcionalitat al món ibèric i responen a l'exhibició com a trofeus dels caps tallats dels enemics vençuts, una tradició procedent del món celta. El nou crani d'Olèrdola és el més meridional identificat fins ara a Catalunya i el primer que es documenta en el territori de la tribu dels Cessetans, tal i com destaca en una entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola Núria Molist, la responsable de la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia. (àudio)

Aquesta troballa se suma a les poques restes humanes existents d'aquesta època que possibiliten la realització d'estudis genètics, imprescindibles per a conèixer els orígens dels grups humans que van viure a la península Ibèrica entre els segles IV i I abans de la nostra era. (àudio)

 Fins diumenge el crani es podrà veure a Barcelona, a l’exposició “Enigma Iber”, i després s’instal·larà a la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia.

Descoberta d’una nova torre a la muralla romana

Un altre element a destacar d’aquesta darrera intervenció arqueològica a Olèrdola és la descoberta d’una nova torre de la muralla romana. La intervenció ha permès recuperar 43 metres de muralla fins ara poc visibles i la pedrera que s’obrí als seus peus per extreure els carreus, amb la inesperada localització d’una torre que s’afegeix a les quatre torres conegudes des del segle XVIII.(àudio)

Núria Molist subratlla que els projectes en marxa, les actuacions previstes i novetats com aquestes permeten reforçar Olèrdola com a referència arqueològica de primer nivell.(àudio)

Pots ampliar informació amb la documentació facilitada pel MAC

Escolta l’entrevista a Núria Molist, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

 

 

 

Arxius Adjunts

Galeria d'Imatges

Muralla_6_NM - còpia.jpg
Muralla_6_NM - còpia.jpg
Muralla_5 - còpia.jpg
Torre2_2_IA.21.0142.jpg

Document Actions