Fa 100 anys Olèrdola esdevenia capital de l’excursionisme català
divendres 11 juny 2021
Aquest dissabte farà 100 anys que Olèrdola esdevenia la capital de l’excursionisme català. El conjunt monumental d’Olèrdola acollia el 12 de juny de 1921 l’Aplec Excursionista de Catalunya, una cita que implicava als grups excursionistes del país i que va reunir a 5.000 participants provinents d’arreu de Catalunya, sota l’organització aquell any de l’Ateneu Enciclopèdic Popular.
El regidor de comunicació de l’Ajuntament d’Olèrdola, Jordi Catasús, valorava l’efemèride com “un fet que va fer història”, posant en valor el mèrit que va suposar reunir a 5.000 persones al castell d’Olèrdola. Per assistir-hi des de Barcelona es van organitzar dos trens que van transportar a 1.500 persones.(àudio)
Justament aquest 1921 es compleix també el centenari de l’inici de les excavacions arqueològiques a Olèrdola promogudes per l’Institut d’Estudis Catalans. Sembla que hi ha connexió entre els dos fets, tenint en compte que una de les intervencions de l’Aplec va ser la de l’arquitecte Jeroni Martorell, destacant el valor arqueològic d’Olèrdola.(àudio)
Una de les personalitats de l’època que va participar en l’Aplec va ser el poeta Pere Corominas. Jordi Catasús ho destaca i assenyala en caràcter catalanista de l’activitat.(àudio)
El regidor de comunicació avançava que properament des de la regidoria de patrimoni de l’Ajuntament d’Olèrdola es preveia organitzar un acte en commemoració del centenari d’aquest històric aplec.
Escolta l’entrevista a Jordi Catasús, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí.
A continuació us oferim notes elaborades per Jordi Catasús resumint dades extretes de la consulta de la premsa de l’època. Per confeccionar aquest recull Catasús ha comptat amb la col·laboració del propi Ateneu Enciclopèdic Popular, que ha autoritzat la consulta dels seus materials:
RESUM APLEC EXCURSIONISTA - Jordi Catasús
L'organització de l'Aplec excursionista de Catalunya del 1921 va recaure en la Secció Excursionista de l'Ateneu Enciclopèdic Popular. En aquesta edició s'hi van aplegar un centenar de grups excursionistes vinguts de tots els racons de Catalunya.
Des de Barcelona van sortir dos trens en direcció Vilafranca. El primer, un tren extraordinari posat a disposició dels organitzadors, va sortir a les 4:00h del matí amb 1.500 passatgers i arribava a l'estació de Vilafranca a les 6:31h. El segon tren, ordinari, va sortir a les 4:10 del matí.
En arribar a Vilafranca els diferents grups van anar desfilant amb els seus estendards des de l'estació de ferrocarril fins a la Rambla. Allà s'organitzaren els equips per a la Cursa excursionista de regularitat i la resta foren portats amb auto-camions i òmnibus fins al peu del camí de carros per pujar al cim d'Olèrdola.
A les 9:00h, el prestigiós folklorista Aureli Capmany va dirigir un seguit de jocs populars de caràcter públic i col·lectiu.
A les 10:15, des de la galeria de la masia, s'hi van fer els parlaments, en què hi van intervenir Josep Vidal Tarragó, president de l'Ateneu Enciclopèdic Popular; Eudald Canibell, fundador de la primera Societat excursionista de Catalunya; l'arquitecte Jeroni Martorell, que va explicar el valor arqueològic dels vestigis d'Olèrdola; el poeta Pere Corominas, que va lloar la muntanya d'Olèrdola amb "gloses meravelloses fondament sentides [...] escoltada amb devoció per la multitud extasiada i interrompuda diferents cops per l'espetec d'aplaudiments que al final devingueren clamorosos, fent-se oir visques entusiàstics"
Seguidament, a les 11:30h, es va visitar l'església dedicada a Sant Miquel i en acabar hi va haver ballada de sardanes, a càrrec de la cobla "La Principal Barcelonina".
En acabat, a les 13:00h, es va dinar i a la tarda, a partir de les 15:00h, va prosseguir la ballada de sardanes, que es va simultaniejar amb un concurs d'atletisme excursionista (salts de llargada, ascensió a la corda i cursa per muntanya).
A les 17:30h es va cloure l'aplec amb una salva de morterets i els excursionistes desfilaren muntanya avall per anar buscar els trens de tornada, que sortien de Vilafranca a les 19:48h.
Es calcula que en aquesta jornada s'hi van aplegar uns 5.000 excursionistes.
Del que allà s'hi va viure se'n va fer un concurs de fotografies (100 pessetes el primer premi i altres premis consistents en material fotogràfic) i un concurs literari (primer premi de 40 pessetes i accèssit de 15 pessetes).
Moment de la intervenció de Pere Corominas
Prova d'ascensió en corda
Ballada de sardanes
Inici de la cursa fins el Castell d'Olèrdola, des de la rambla de Vilafranca
Jordi Catasús, regidor de Comunicació, ha recopilat les dades publicades sobre l'Aplec
00:23 del 23 de març de 2023