Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Finalitzen les obres de consolidació de la muralla romana d’Olèrdola

Els treballs han permès millorar la seguretat i frenar la degradació de la muralla
L’actuació més visible és la recuperació d’una de les torres de l’entrada
L’actuació més visible és la recuperació d’una de les torres de l’entrada

dijous 30 gener 2014

Les obres de consolidació de la muralla romana d’Olèrdola ja han finalitzat. El gruix dels treballs s’han executat durant els mesos de novembre i desembre, permetent la millora de la seguretat i aturar el procés de degradació en aquells trams que presentaven un estat més problemàtic de conservació.copy_of_muralla2.JPG

Núria Molist, tècnica de l’Agència Catalana de Patrimoni i responsable de recerca al jaciment d’Olèrdola, recordava que l’actuació és la primera fase d’un projecte d’actuació més ambiciós redactat el 2010. Molist subratlla que la intervenció era necessària per conservar la muralla, aturar el seu deteriorament i garantir la seguretat dels visitants. L’actuació més visible és la recuperació d’una de les torres de l’entrada.(àudio)

La reposició de pedres s’ha fet en la part superior de la zona de la muralla situada a l’entrada del jaciment. L’actuació també ha permès ampliar la zona visitable medieval propera a la muralla, posant al descobert edificacions que ja van ser excavades per l’Institut d’Estudis Catalans l’any 1921. Molist indica que ara des del Museu d’Aqueologia s’està “desxifrant” de quin tipus d’edificació es tractaria.(àudio)

La muralla d’Olèrdola és una construcció defensiva construïda a principis del segle I aC, a l’època de la República de Roma (prèvia a l’Imperi Romà) en el marc de les Guerres Sertorianes. Es va aixecar com a fortificació avançada de protecció de la ciutat de Tàrraco i per al control de la via Heràclia (la posterior via Augusta). Mesura 150 metres de llargada i 2 metres d’amplada. La seva consolidació, així com la recuperació visible d’una de les torres medievals de l’entrada, es considera que poden fer més atractiva la visita al conjunt històric d’Olèrdola. Molist explica que s’espera que, a través de la nova Agència Catalana del Patrimoni, la difusió es reforci i s’ampliï el coneixement del conjunt d’Olèrdola.(àudio)
Les obres de consolidació de la muralla les ha finançat la Generalitat, a través de la Direcció General de Patrimoni, destinant una inversió propera als 100.000 euros.

Escolta l'entrevista a Núria Molist, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions