Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Fins el 27 d’abril es podrà veure a Moja l’exposició “Retrats de dones a l’Alt Penedès”

La mostra la integren 36 fotografies i es podrà visitar al Local Nou des d’aquesta setmana, de dimarts a diumenge
Fragment del cartell que anuncia l'exposició
Fragment del cartell que anuncia l'exposició

dilluns 07 abril 2014

Des d’aquest dimarts i fins els proper diumenge 27 d’abril es podrà veure a Moja l’exposició “Retrats de dones a l’Alt Penedès”, organitzada pel Consell Comarcal. La mostra estarà instal·lada al bar “La Cassoleta de Sant Jaume”, al Local Nou, i es podrà visitar de dimarts a diumenge durant l’horari d’obertura de l’establiment.

L’exposició “Retrats de dones a l’Alt Penedès” es va inaugurar el passat mes d’octubre , amb motiu del Dia Internacional de la Dona Rural. La mostra és itinerant i ja ha estat instal·lada en 6 municipis. Núria López, coordinadora tècnica dels Serveis Socials del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, destacava que aquestes fotografies permeten apropar-nos a la vida de la dona en l’àmbit rural, especialment durant la primera meitat del segle XX.(àudio)
L’exposició consta de 36 fotografies datades entre 1850, les més antigues, i 1970, les més recents. Les fotografies originals estan dipositades a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès i pertanyen al Fons del Vinseum, el Fons Lara Pacheco, el Fons Històric de Vilafranca i el Fons Salvem les Imatges.
En la majoria dels casos, s’ha identificat el lloc on es van fer: collidors de raïm a Cal Codorniu a Sant Sadurní d’Anoia, forn Cal Blanco a Sant Pere de Riudebitlles, treballadores a Caves Rovellats a la Bleda, dones fent una representació teatral a Pontons o bé un grup de dones amb un infant a Mediona.
A través de les imatges, l'exposició proposa un viatge al passat per prendre consciència de l’aportació de les dones penedesenques, i les dones del món rural en general, al llarg de la història, no només en l’esfera familiar i domèstica sinó també en l’esfera pública. Núria López posa l’accent en què un dels propòsit de l’exposició és el de posar en valor el treball fet per les dones.(àudio)

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès cedeix l’exposició de manera gratuïta a municipis i entitats que la vulguin acollir, amb el propòsit de provocar que la mostra circuli el màxim possible. (àudio)

L’any 2011 el Consell Comarcal de l’Alt Penedès va organitzar una exposició similar que es va poder visitar en 13 municipis de la comarca. Amb l’Arxiu Comarcal es pretén continuar treballant en aquesta línea i seguir identificant fotografies que puguin mostrar-se en una tercera exposició.

Escolta l'entrevista a Núria López, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions