Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Gongelats els tributs municipals pel 2022

El ple també aprova una modificació de pressupost per fer una nova plaça davant el nou consultori de Moja i el circuit de runnning a la Muntanyeta

dimecres 20 octubre 2021

En sessió presencial celebrada dimarts 19 d’octubre al local social Rossend Montané de Sant Miquel, el ple de l’Ajuntament d’Olèrdola aprovava de manera inicial les ordenances fiscals per a l’any 2022. Tal i com indicava l’alcalde i regidor d’hisenda, Lucas Ramírez, les taxes i impostos es congelen i  registraven poques modificacions. Des del govern s’entén que els criteris que han orientat les ordenances cal mantenir-los perquè són positius i les bonificacions introduïdes en exercicis anteriors estan tenint els seus resultats. (àudio)

Entre els canvis que s’introdueixen hi ha l’exempció de l’IBI en els centres sanitaris de titularitat pública, la qual cosa suposa que Salut no haurà de pagar aquest impost pel nou consultori mèdic de Moja. També com a novetat s’anuncia que la taxa de subministrament d’aigua, pendent del consorci CONGIAC , registrarà una lleu rebaixa perquè no inclourà cànons que es pagaven per portada d’aigua i obres d’ATLL. Un altre canvi introduït suposa fixar un pagament de 16€ en la taxa d’expedició de documents administratius per participar en concursos i oposicions que convoqui l’Ajuntament. Altres modificacions comporten variar redactats de les ordenances, a proposta de l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació. La modificació de les ordenances s’aprovava amb els vots favorables d’ApO i de la regidora no adscrita Marta Mestre; l’abstenció del regidor no adscrit Joan López; i els vots en contra de JxO i ERC.

Marta Mestre manifestava que votava a favor perquè considerava raonables les modificacions i no s’han apujat taxes ni impostos.(àudio)

Joan López exposava la seva abstenció assenyalant que no hi ha cap canvi i hagués desitjat que s’introduïssin bonificacions per alleugerir la situació econòmica de les famílies.(àudio)

Mari Carme Villanueva, regidora de Junts per Olèrdola, recordava que no participaven de l’elaboració de la proposta i que eren unes ordenances fiscals on només es tocaven redactats per indicació de la Diputació. Per Villanueva, “no s’ha vist que les ordenances estiguessin treballades”.(àudio)

Des d’ERC, Fina Mascaró es preguntava si ara les ordenances són així perquè els canvis es faran el 2023, més pròxims a les eleccions municipals. (àudio)

 ERC suggeria exempcions per pintar les façanes dels habitatges i que l’Església no estigués  exempta de pagar l’IBI. També indicava que propostes d’exempcions proposades per ERC i inicialment rebutjades pel govern, com en el cas de la teleassistència, al cap d’un temps eren recollides. 

Lucas Ramírez va replicar a Mascaró indicant que “no es paga per pintar” les façanes  i només es paga per tramitació administrativa. També indicava que la llei reguladora d’hisendes locals, encara que no s’hi estigués d’acord, establia les exempcions en l’IBI per a propietats de l’Església.

Circuit de running i nova plaça davant el consultori de Moja

El ple també aprovava amb els vots favorables d’APO i Marta Mestre; l’abstenció de Joan López; i el vot contrari d’ERC i JxO una modificació de pressupost per valor de més de 513.000€, finançada amb romanent de tresoreria. La part més important, fins a 328.000€, es dedica a fer el circuit de running de la Muntanyeta. Més de 175.000€ es destinen a la urbanització de la nova plaça davant del consultori mèdic de Moja. I finalment s’habiliten 8.900 €  per satisfer les quotes de les parcel.les propietat de l’Ajuntament a la Junta de Compensació de Daltmar.

Marta Mestre expressava el seu acord amb la modificació. Joan López valorava positivament la inversió per fer el circuit de La Muntanyeta però s’abstenia perquè no havia participat en la modificació.

 Mari Carme Villanueva expressava el vot en contra de JxO perquè no participaven en la modificació. També interpretava que l’actuació de la Muntanyeta es preparava perquè es pugui fer abans de les eleccions i defensava que calia replantejar-se l’ús efectiu que tindria per a veïns del municipi inversions com un circuit de running de 328.000 €. Villanueva ho contrastava amb altres esports que es tenien “oblidats” i resumia que estaven a favor dels equipaments si suposaven cobrir una necessitat del municipi.

Fina Mascaró defensava que el circuit de running podria dinamitzar el municipi, més enllà de ser “una cantarella” del govern que se sentia des de feia anys . També es mostrava d’acord en el pagament de les quotes pels terrenys de Daltmar, però recordava que van ser el primer grup que es va mostrar en contra de l’enderrocament de l’actual consultori de Moja i per això no podien estar a favor d’urbanitzar la nova plaça.

Replicant la crítica per suposat electoralisme, el regidor d’urbanisme , Juanma Samblás, va recordar que tots els projectes requereixen dels seu procediment i el govern actua amb planificació “per fer les coses ben fetes”. Samblás es mostrava convençut que el circuit seria beneficiós pel municipi. També va voler assenyalar que l’actual edifici del consultori no es troba en condicions i els tècnics desaconsellaven la seva rehabilitació perquè suposaria un cost més elevat que construir-ne un de nou. També afegia que amb la nova plaça Moja “guanya en paisatge”.

Lucas Ramírez també va voler subratllar que el circuir de running és una actuació que millora la Muntanyeta, just en un indret on hi havia un antic  abocador. L’alcalde també indicava que abans de decidir tirar a terra l’edifici de l’actual consultori, es van valorar els espais disponibles per a entitats al municipi i es va concloure que mantenir l’edifici no donava cap valor afegit. Ramírez recordava que recentment ha entrat en servei l’edifici remodelat de Correus, amb dues sales d’ús; i han finalitzat les obres de la Torre de Moja.

El ple aprovava per unanimitat el compte general de l’exercici de 2020. Des d’ERC es va precisar que el vot favorable al recull comptable de l’exercici no suposava estar d’acord amb la gestió política ni la distribució del pressupost.

També per unanimitat el ple va aprova el Document Únic de Protecció Civil del Municipi. El regidor de seguretat ciutadana, Jordi Catasús, resumia que contenia un recull de les actuacions a fer en casos d’emergències.

Escolta les entrevistes de valoració del ple, enregistrades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Escolta l’enregistrament íntegre del ple, clicant aquí

En propers serveis informatius ampliarem altres continguts generats per la sessió de ple de l'Ajuntament d'aquest dimarts

 

Document Actions