Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Gran seguiment de la processó de la Festa Major de Moja aquest dissabte al vespre

Els gegants de La Llacuna i el ball de bastons de Les Roquetes van ser les colles convidades

dimarts 26 juliol 2016

La processó de la Festa Major de Moja s’ha viscut aquest dissabte al vespre amb un gran seguiment veïnal. La plaça de l’Església presentava un gran ambient en el moment de l’inici del recorregut dels balls, a tres quarts de vuit del vespre, però també va ser constant la presència de veïns en tot el recorregut, fins a completar de nou la processó a la plaça de l’Església gairebé dues hores després.process1.JPG

Aquest era el segon any que sortia en processó la imatge de Sant Jaume de l’interior de l’església. El Sant tancava un divers seguici que enguany s’enriquia amb la presència de dues agrupacions convidades: els gegants de La Llacuna i el ball de bastons de Les Roquetes.

Els geganters de La Llacuna es mostraven sorpresos del gran ambient que es vivia a Moja per la processó, tal i com destaca el  seu cap de colla, Ramon Pijoan.(àudio)

Els geganters de La Llacuna van fer ballar a l’Andreu d’Ancosa i la Maria de Vilamaja, una parella de gegants bombers. També portaven un gegant dimoni, regal d’un dels artesans de cultura popular més reconeguts de Costa Rica, en Miguel Moreira. El cap de colla dels geganters de La Llacuna explica que són els únics gegants bombers de Catalunya i que a Europa es té constància d’uns altres gegants bombers a Bèlgica. L’any 94 es va fer la primera parella de gegants bombers i després s’hi va incorporar l’actual, l’any 2014. La decisió de dedicar als bombers la parella de gegants s’explica per la presència a La Llacuna d’un Parc de Bombers Voluntaris i vol ser també un homenatge a les persones que han perdut la vida en l’exercici d’aquesta professió.(àudio)

El gegant dimoni és un regall que la Colla de La llacuna rebia el 2014 després del seu tercer viatge a Costa Rica. Fruit d’aquests contactes, són cofundadors del “Grupo Cultural de Amigos Sin Fronteras” que acull grups de cultura popular de Nicaragua, Costa Rica, Panamà i Catalunya.

De la seva banda, el ball de bastons de Les Roquetes també es mostrava agradablement sorprès per la gran participació que detectaven del poble en la processó, tal i com explicava una de les seves caps de colla,  Montse Quesada.(àudio)Process2.JPG

El ball de Les Roquetes ha fet 40 anys i fa un mes van organitzar una trobada que va comptar amb la participació del ball de bastons ”El toc d’Olèrdola”.(àudio)

Del seguici local, va cridar l’atenció la gran quantitat de panderetes, fins a una trentena. També era evident l’evolució que mostren en el domini dels balls i en la precisió dels cops el ball de bastons. Els Capgrossos comptaven també amb un segui nombrós i el Ball de Cintes va contagiar alegria allà per on passava. I els Diables no podien ocultar les ganes de petar i de lluir a casa, després d’haver-se suspès el ball de foc de divendres.

El ritme de la processó no va ser tan ràpid com l’any passat. La presidenta de la Comissió de Festes, Anna Molero, explicava que es va decidir ampliar els punts destinats a ballar per així facilitar que la processó pogués ser gaudida per més veïns.(àudio)

De la processó  només cal anotar dos lleus incidents sense conseqüències personals. En deixar  la plaça de l’Església els Diables, un parell de coets sortien de control en una zona sense públic;  i a la Carrerada la ràpida acció dels mateixos Diables va evitar que no es propagués el foc que s’havia encès en la tanca d’un pati.

Escolta l'entrevista a Ramon Pijoan, dels  geganters de La Llacuna, clicant aquíprocess3.JPGprocess4.JPG

Escolta l'entrevista a Montse Quesada, del ball de bastons de Les Roquetes, clicant aquí

Document Actions