Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Impuls sense precedents a la millora de les zones verdes d’Olèrdola

La previsió de dotació econòmica del servei de manteniment i neteja de zones verdes s’incrementa en un 157%
Imatge d'arxiu de treballs de poda a Olèrdola
Imatge d'arxiu de treballs de poda a Olèrdola

dijous 19 novembre 2020

 

Les clàusules del nou contracte del servei de manteniment i neteja de zones verdes del municipi van ser aprovades en el ple extraordinari de l’Ajuntament d’Olèrdola d’aquest dimarts al vespre. Preveuen que el pressupost base anual del servei passi a ser de 233.000  euros, xifra que representa un increment  del 157 % respecte els 91.000 € de l’actual contracte. Un cop s’han aprovat pel plenari de l’Ajuntament les bases de licitació i s’adjudiqui el concurs, es preveu que el nou contracte entri en vigor a partir de l’1 de febrer.

El substancial augment de dotació econòmica comporta que dels 2 treballadors actuals es passi a 6: incloent 2 jardiners i tres auxiliars per tot l’any, més un jardiner durant els 5 mesos de l’època de poda. La regidora de medi natural, Mireia Mancera, va resumir que s’apostava per un contracte “molt millorat” i anunciava que es seguirien els criteris d’actuació del programa de "Viles Florides", sense participar-hi.

Mancera detallava que s’havien  estudiat totes les zones del municipi perquè hi arribi el servei i assenyalava que la recolldia de poda es milloraria, assumint l'empresa adjudicatària el seu triturat i el lliurament del resultat als veïns que facin autocompostatge. La regidora de medi natural també destacava que en el concurs per valorar el servei també es tidnrien en compte aspectes com l’ús de vehicles ecològics o adequar espais de nova creació seguint aquestes indicacions de "Vila Florida". El propòsit és de tenir un municipi amb més zona verda i floració(àudio)

L’alcalde, Lucas Ramírez, indicava que per fixar les necessitts del municipi en aquest àmbit prèviament havien fet un estudi a partir d’empreses especialitzades  per conpeixer en detall els mitjans que es requeririen per resoldre les necessitats de neteja i manteniment de les zones verdes.(àudio)

Tots els grups van expressar el seu acord amb la millora, per bé que el PSC-Units es va abstenir perquè demanava que es reservés la contractació a Centres Especials de Treball i empreses d’inserció.

Marta Meste, regidora no adscrita, considerava de manera positiva “la gran aposta feta” i preguntava si es veurien en breu les millores. També proposava instal·lar els contenidors en una zona de tancament al carrer Sant Roc de Sant Pere Molanta, ara ubicats al costat d’una jardinera. El govern va assenyalar que amb el nou camí de vianants que es construeix fins a Can Ferran, hi haurà una  zona específica de contenidors.

Joan López, regidor del PSC-Units, compartia la necessitat de millora del contracte, però es va abstenir perquè no es va recollir la seva proposta de reservar la contractació a Centres de Treball Especials i empreses d’inserció.(àudio)

El govern va replicar que fer la reserva seria excloure empreses locals o comarcals i va indicar que dins del concurs es valorava amb una puntuació de 10 sobre 51 a empreses amb persones amb discapacitat o risc d’exlusió.

A pregunta de Mari Villanueva, regidora de Junts per Olèrdola, el govern va assenyalar que es seguirien els criteris de Vida Florida, amb la tria de zones d’embelliment floral en diferents “ports d’entrada  al municipi”. La regidora de Junts per Olèrdola desitjava que aquesta ambiciosa nova contractació sortís bé.(àudio)

Des d’ERC també es posava de manifest l’ambició del projecte i s’afegia que “pot canviar la fisonomia del municipi” per fer-lo més net, endreçat i atractiu. Afegia que els resultats es començarien a veure amb la floració i recordava que en el seu programa ERC feia referència a la promoció d’iniciatives que vinculessin a la població en l’embelliment dels carrers. La portaveu d’ERC, Fina Mascaró, posava l’accent en la voluntat del projecte de fer pedagogia i definia el nou plantejament del contracte com “agosarat i maco”. (àudio)

Durant el ple, Mancera apuntava que el projecte també inclou accions  pedagògiques a les escoles amb programes  de sensibilització , així com la voluntat de vincular el contingut del treball a actuacions d’ecoturisme o de tallers ambientals, amb l’ànim de treballar “el més transversalment possible” des de l'administració municipal.

A pregunta d’ERC, es va respondre que no estava contemplada una auditoria externa. Des del govern també es va incidir en què aquesta millora  de les zones verdes està molt vinculada a la millora del contracte de la neteja viària “perquè un contracte es complementa amb l’altre ”per a millorar el manteniment i l’aspecte dels espais públics de tot el municipi.

Document Actions