Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Inaugurades les obres d’ampliació i millora de l’estació depuradora

La depuradora de Vilafranca ofereix servei a 13 municipis, incloent Olèrdola(Moja, Sant Pere i el seu polígon). Les obres permeten duplicar la capacitat de tractament

dilluns 06 març 2023

 

Mancomunitat/redacció

Aquest dissabte al matí es van inaugurar les obres d’ampliació i millora de l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Vilafranca del Penedès. El president de la Mancomunitat Penedès-Garraf, Sergi Vallès, i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes, acompanyats per una àmplia representació de les institucions i dels ajuntaments del territori, han participat d’una visita a les noves instal·lacions d’aquesta estació depuradora que dona servei a 13 municipis, el que suposa una població equivalent de 67.000 habitants. Un d’aquests municipis és Olèrdola. En concret, l’estació presta servei a Moja, Sant Pere Molanta i el seu polígon industrial.

Amb aquesta obra de millora i ampliació s’ha duplicat la capacitat de tractament de l’equipament, passant de 12.500 a 24.000 m3/dia, que cobriria una demanda potencial de 120.000 habitants, donant resposta a les necessitats de sanejament que hi pot haver en el futur davant de possibles increments poblacionals.

Sergi Vallès, president de la Mancomunitat Penedès-Garraf, recordava el desplegament i el paper cohesionador i d’impuls que té l’ens al territori: “D’entre tots els serveis que gestiona la Mancomunitat, un dels més importants juntament amb els residus és el sanejament. La inauguració d’aquesta gran obra és un exemple de la necessitat de mancomunar serveis per oferir un bon servei al territori i a les seves persones, amb unes instal·lacions adequades per protegir els nostres recursos hídrics, i més en un context com l’actual de canvi climàtic i sequera”.

“Mancomunar és bàsic per poder prestar serveis de qualitat, tant a ciutats grans com a municipis petits. En l’àmbit del sanejament gestionem fins a 35 depuradores en 30 municipis i en total més d’una seixantena d’instal·lacions per atendre a 250 mil habitants”.

El director de l’ACA, Samuel Reyes va destacar que “l’ampliació de la depuradora implica un triple benefici: adaptar la planta a les necessitats de sanejament actuals i futures, millorar progressivament la qualitat de l’aigua de la conca del Foix, i implantar sistemes per a l’autoconsum energètic, fent que els sistemes de sanejament siguin cada cop més eficients”.

 

L’obra

Els treballs d’aquesta actuació han anat a càrrec de la UTE entre Constructora de Calaf i GS Inima Environment i han comptat amb un pressupost de gairebé d’11 milions d’euros, finançats íntegrament per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) a través d’un conveni de col·laboració. Les obres s’han prolongat durant més de dos anys, havent de fer front a les conseqüències de la crisi sanitària de la COVID i garantint en tot moment el correcte funcionament de la depuradora i la prestació habitual del servei.

L’obra ha consistit en la reforma de la zona de pretractament i la construcció de noves instal·lacions, amb dos reactors biològics i dos decantadors nous, a més de l’ampliació de la línia de tractament de fangs. Les obres permeten multiplicar per dos la seva capacitat de depuració i incorporen nous sistemes tecnològics que permeten un tractament de l’aigua de més qualitat i la reducció dels nutrients. També s’han implantat models d’automatització que revertiran en un funcionament més òptim de la planta i un augment de l’eficiència energètica.

Una de les novetats més destacades d’aquesta remodelació és la instal·lació d’un sistema de cogeneració mitjançant microturbines, que reaprofita el biogàs que genera l’activitat de l’estació depuradora i el transforma en energia elèctrica per cobrir fins a un 30% de la demanda d’energia de la planta, reduint així el consum i les emissions de CO2 a l’atmosfera.

Una altra de les millores remarcables és la incorporació d’un tamís de pluvials, situat al sobreeixidor del canal d’entrada de la planta, que reté principalment articles com les tovalloletes en episodis de pluja, evitant que arribin a la riera de Llitrà. També s’ha reformat completament l’escullera, suavitzant l’abocament de l’aigua tractada per evitar la formació de bromeres i no afectar la llera per la caiguda de l'aigua depurada. Tot plegat contribueix a la millora del medi natural i la biodiversitat de la riera de Llitrà.

 

L’EDAR de Vilafranca

L’EDAR de Vilafranca es va posar en servei l’any 1979 i ja al 1996 es va executar una primera ampliació de la instal·lació.

La depuradora aboca l’aigua depurada a la riera del Llitrà, que connecta amb el Riu Foix al seu pas per Santa Margarida i els Monjos i té com a destí final el pantà de Foix.

La instal·lació ofereix serveis de tractament de les aigües residuals dels nuclis de 13 municipis del territori: Castellví de la Marca (la Múnia), Santa Margarida i els Monjos, Torrelles de Foix, Sant Martí Sarroca, Font-rubí (Guardiola de Font-rubí), Les Cabanyes, Vilobí del Penedès, Pacs del Penedès, Vilafranca del Penedès, Avinyonet del Penedès, La Granada, Sant Cugat Sesgarrigues i Olèrdola (Moja, Sant Pere Molanta i el seu polígon industrial).

La Mancomunitat Penedès Garraf gestiona un total de 66 instal·lacions al territori que tracten en conjunt prop de 41.500 m3 d’aigua al dia – equivalent a una població de més d’un quart de milió d’habitants -, i garantint el sanejament d’un total de 30 municipis.

 

Document Actions