Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Interès de Sant Pere Molanta per conèixer el llibre dedicat a Josep Raventós Valldosera

Durant la presentació es destaca que Raventós va impulsar la construcció de l'escola del poble durant la República

dimecres 07 febrer 2018

La segona de les presentacions del llibre “Josep Raventós Valldosera. Alcalde d’Olèrdola i el context republicà  al municipi”, celebrada aquest dimarts al vespre a la sala de la Societat Principal-Unió de Sant Pere Molanta, va incloure una reivindicació de l’obra de govern que va promoure durant la República Josep Raventós des de l’alcaldia d’Olèrdola. De manera específica un dels coautors del llibre, Jordi Catasús, membre del Grup de Recerca Històrica de l’Ateneu Mogenc, va assenyalar que l’obra més important feta a Sant Pere Molanta sota el seu mandat van ser les noves escoles, que es van finançar amb collites que es van confiscar ja esclatada la guerra civil.(àudio)

Catasús feia notar la bona relació que mantenia Raventós amb els mestres del municipi, que aplicaven tècniques de renovació pedagògica com el mètode Freinet. A més del compromís rabassaire que marca la biografia de qui fou el primer alcalde d’Olèrdola escollit per sufragi universal, Jordi Catasús va recordar que Josep Raventós va ser secretari de la Societat La Principal, que tenia la seva seu en l’actual edifici  de la Societat Principal-Unió.

Jordi Catasús indicava que el llibre ha suposat  relacionar la informació que anaven obtenint de Josep Raventós, amb moments claus com la conversa que van mantenir amb la seva neta. Des del grup s’entenia que s’estava fent tard a l’hora de fer un reconeixement “que s’havia d’haver fet abans i per part d’altres instàncies”.(àudio)

Després de l’exitosa presentació feta el passat 18 de gener a Moja, el llibre ha despertat l’interès de forces veïns del municipi i durant aquests dies s’ha pogut inclús resoldre algun  dels buits que estaven plantejats en la publicació, com la data de naixement. I és que gràcies a l’arxiver Albert Taulé, s’ha pogut confirmar que Josep Raventós va néixer el 7 de maig de 1886. Des de l’Ateneu es va insistir que la biografia de Josep Raventós és el fil conductor d’un llibre que permet apropar-nos també al context que va viure al municipi. Així, en el llibre s’hi poden consultar dades rellevants pel conèixement de l’Olèrdola del primer terç del segle XX com les entitats presents al municipi, així com organitzacions polítiques i sindicals, amb els seus responsables. L’atzar va fer que la presentació coincidís, 79 anys després , amb la data de la sortida a l’exili del president Companys. Catasús recordava que el llibre el prologa el conseller de cultura a l’exili, Lluís Puig,  i que el mateix Josep Raventós va morir a l’exili.(àudio)

Un altre dels integrants del grup de Recerca, Josep Sesma, subratllava que el llibre volia ser un acte de dignificació “per reivindicar una història silenciada”. Josep Tort va recordar el propòsit de l’Ateneu de seguir editant quaderns de divulgació històrica cada any o cada dos, apuntant que el proper podria ser un de dedicat a fotografies antigues del municipi. També assenyalava que es treballa en una investigació sobre tots els veïns d’Olèrdola que van patir la guerra i la repressió. Guillem Codorniu , en l’apartat d’agraïments, va valorar que el llibre suposava “un triomf social i també moral” i la néta de Josep Raventós, Margarita Castellví, va transmetre l’orgull  i honor que suposava haver conegut la vida del seu avi. A tall d’exemple, destacava els seus esforços per estendre l’educació  a tothom o perquè arribés la llum a les cases.

Escolta l'entrevista a Jordi Catasús, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions