Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ja han començat les obres de consolidació a la muralla romana d’Olèrdola

Els treballs es faran durant un mes i permetran millorar la seguretat i ampliar la “monumentalitat”de la muralla

dimecres 13 novembre 2013

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració del Museu d’Arqueologia, està promovent les obres de consolidació a la muralla romana d’Olèrdola. Els treballs s’iniciaven dimecres passat i la previsió és que es realitzin fins al 10 de desembre. Durant aquest període, s’hi duran a terme tasques de consolidació concentrades en el tram est de la muralla.muralla2.JPG

Els objectius d’aquesta actuació són, d’una banda, frenar el procés de degradació consolidant aquells trams que presenten un estat més problemàtic de conservació, especialment amb la reposició de pedres a la part superior de la zona de la muralla situada a l’entrada del jaciment. D’una altra banda, s’eliminaran els punts que són potencialment més perillosos per als visitants, també en la zona esmentada. Óscar Varas, arqueòleg que fa el seguiment dels treballs, resumia que la intervenció busca consolidar la muralla i millorar la seguretat pel visitant. Les obres permetran que la muralla guanyi “monumentalitat”·(àudio)

En aquesta intervenció, a més, es millorarà sensiblement l’accés al recinte a través de la porta flanquejada per dues torres i s’ampliarà la zona visitable de cases medievals properes a la muralla en dues més. Les cases ja visitables van ser excavades per l’Institut d’Estudis Catalans l’any 1921.

Óscar Varas indicava que era del tot necessari fer aquesta actuació.(àudio)

Per la importància del jaciment, des del Departament de Cultura es vetlla perquè la intervenció es realitzi segons el projecte, sense afectar parts del conjunt d’Olèrdola i estan atents a la possible aparició de restes arqueològiques.(àudio)copy_of_muralla3.JPG

La muralla d’Olèrdola és una construcció defensiva construïda a principis del segle I aC, a l’època de la República de Roma (prèvia a l’Imperi Romà) en el marc de les Guerres Sertorianes. Es va aixecar com a fortificació avançada de protecció de la ciutat de Tàrraco i per al control de la via Heràclia (la posterior via Augusta). Situada en ple Parc Natural del Garraf, mesura 150 metres de llargada i 2 metres d’amplada, amb un parament extern format per grans blocs escairats.

 

Document Actions