Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Joan Solé i Bordes anima a Olèrdola a reivindicar el vincle dels Milà i Fontanals amb Sant Pere Molanta i el barri Ferran

L’historiador pronunciava aquest dimecres la xerrada que obria els actes de la Setmana Cultural de Sant Jordi que organitza l’Ajuntament d’Olèrdola

dijous 25 abril 2024

 

Olèrdola ha de reivindicar el patrimoni que suposa el vincle dels Milà i Fontanals amb Sant Pere Molanta i el barri de Ferran. Així ho va defensar el professor i historiador Joan Solé i Bordes, aquest dimecres a la tarda a la Societat de Sant Pere Molanta, en la conferència que obria els actes de la Setmana Cultural de Sant Jordi que organitza l’Ajuntament d’Olèrdola.

Solé explicava que els Milà i Fontanals són figures cabdals de la cultura catalana que tenen el seu origen en un “patrimoni pagès”. Un llegat, va destacar, a reivindicar tal i com s’ha fet en els casos d’altres personalitats rellevants de la cultura del país, sorgides gràcies al patrimoni industrial o als orígens “indianos”. Per Solé i Bordes “Sant Pere Molanta i Olèrdola” ha de reivindicar aquest patrimoni.(àudio)

En un meritori exercici que equilibrava erudició i capacitat didàctica, Solé i Bordes va detallar com en tres generacions els Milà de Ferran passen de pagesos “a patriarques de la Renaixença”. Amb orígens a Sant Cugat Sesgarrigues, fins el 1808 la família viu a Ferran, en les masies basilicals que encara avui marquen el perfil de l’entrada a Sant Pere Molanta venint des de la carretera nacional 340. Però les entrades de tropes napoleòniques i la guerra del  francès, van fer que “famílies amb possibilitats” es traslladessin a Vilafranca per evitar estar exposats als perills que suposava la proximitat amb la principal  via de comunicació . A Vilafranca, els Milà i Fontanals es van establir a una casa del carrer dels Ferrers. L’any 1810 naixia Pau Milà i Fontanals i l’any 1818 el Manuel. Van ser una família “típica de terratinents” que després van anar a viure a Barcelona perquè els fills poguessin estudiar. Però el vincle amb Ferran i Sant Pere Molanta mai es va perdre perquè el patrimoni es continuava gestionant. A tall d’exemple,  Solé i Bordes es referia a un testimoni de Pere Sadurní, que explicava que el seu avi  havia conversat de petit amb els Milà i Fontanals a Sant Pere Molanta. El germà gran dels Milà i Fontanals va morir sense fills i sense deixar testament. Un any després mor Manuel Milà i Fontanals, també sense descendència. I va ser la seva cunyada , Maria Remei Sallent, qui posa ordre al patrimoni. El patrimoni abarcava 35 cases, incloent-ne  7 a Olèrdola. Però el patrimoni es va disgregant, amb una part final que queda ens mans de l’Església i que acaba sent una de les bases econòmiques que contribueixen a crear la Caixa d’Estalvis Penedès.

Per Solé i Bordes, la reivindicació d’aquest vincle amb Olèrdola dels Milà i Fontanals passa primer per la difusió, que es podria concretar amb alguna publicació.(àudio)

Fina Mascaró, alcaldessa d’Olèrdola, destacava de les paraules de Solé i Bordes el fet que el naixement dels Milà i Fontanals a Vilafranca va ser  “una casualitat”, tot fent notar que la família provenia de Ferran. Per valorar com reivindicar aquest patrimoni, Mascaró subratllava la importància de fer-ne difusió i de tractar-ho amb les entitats del poble.(àudio)

Una opció que apuntava la mateixa alcaldessa era la de contactar amb l’actual propietat de Ferran per explorar les possibilitats de poder situar alguna referència a l’origen dels  Milà i Fontanals. (àudio)

Escolta les entrevistes a Joan Solé Bordes i a Fina Mascaró, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

 

Document Actions