Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Josep Tort presenta la seva segona novel·la històrica: “Ermessenda. El tresor de Carcassona”

L’acte de presentació s’ha convocat aquest divendres, a les 19:00h, al Local Nou de Moja

dimecres 20 abril 2022

Després de 10 anys de publicar el seu primer llibre,  Josep Tort i Miralles presenta per aquest Sant Jordi la seva segona incursió en la novel·la històrica. Amb el títol “Ermessenda. El tresor de Carcassona”, Josep Tort s’acosta a esdeveniments que ja va tractar a “Mir Geribert, el príncep rebel”, però ara ho fa des d’una òptica diferent. El mateix autor, en una entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola, indica que té la voluntat “d’explicar la mateixa història des de tres punts de vista diferents”. Primer ho va fer posant-se a la pell de Mir Geribert. Ara enceta una trilogia dedicada a Ermessenda. Per després continuar amb la visió de Ramon Berenguer I.(àudio)

En la novel·la Josep Tort ens transporta fins a finals del segle X, quan Ermessenda de Carcassona arriba a Barcelona per convertir-se en l’esposa de Ramon Borrell, comte de Barcelona, Girona i Osona, i, amb el temps, esdevenir una figura cabdal en el govern d’alguns dels comtats més puixants de la Marca Hispànica. Al costat del comte Ramon Borrell, governa amb convicció per convertir el casal barceloní en el primer entre els seus semblants. Per a aquest objectiu compta amb diversos consellers, entre els quals el carismàtic abat Oliba, bisbe de Vic. A la mort de Ramon Borrell, Ermessenda ocupa la regència dels comtats catalans durant la minoria d’edat del seu fill Berenguer Ramon I. A la mort d’aquest darrer, tutela els primers anys del regnat del seu net,  Ramon Berenguer I.

Figura clau en la història de Catalunya

Josep Tort ens recorda que Ermessenda va ser una dona única, amb molta personalitat i grans dots de govern, que ha estat elogiada, però també blasmada. Malgrat això, ningú no discuteix el seu paper “precursor” i el fet de ser una figura indispensable per entendre la història catalana. Tort resumeix que es tracta d’un personatge “terriblement atractiu”.(àudio)

Presentació a casa

La  presentació de la novel·la “Ermessenda. El tresor de Carcassona”, s’ha programat per aquest divendres, a les 7 de la tarda, al Local Nou de Moja. La presentació anirà a càrrec de Bienve Moya, escriptor i gestor cultural; Xavi Esteve, arqueòleg; i Ramon Nadal, editor. Fa 10 anys, Josep Tort va fer l’acte de presentació de “Mir Geribert, el príncep rebel” a Vilafranca. Llavors estava en actiu a la política local i era alcalde d’Olèrdola. En deixar la primera línia de la política municipal, Tort considera que pot treure’s “l’espineta que tenia clavada” i presentar la novel·la a casa.(àudio)

 Escolta l'entrevista a Josep Tort, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

 

 

Galeria d'Imatges

JosepTort-Ermessenda2.jpg

Document Actions