Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Josep Tort publica la segona novel·la de la seva trilogia dedicada a Ermessenda

“Ermessenda. La comtessa mare” es presenta al Local Nou de Moja aquest divendres, a les 19.30h, amb la professora d’Història Medieval de la UB, Rosa Lluch
Josep Tort
Josep Tort

dimarts 18 abril 2023

 

 

Just un any després de publicar “Ermessenda. El tresor de Carcassona”, el mogenc Josep Tort presenta aquest divendres “Ermessenda. La comtessa mare”, el segon volum de la trilogia que l’autor dedica a aquest personatge cabdal per a comprendre la història medieval de Catalunya.

Tort va debutar com a autor de novel·la històrica fa 11 anys, amb “Mir Geribert, el príncep rebel”. El propòsit de dedicar una trilogia a la comtessa Ermessenda i després continuar amb un altre llibre centrat en Ramon Berenguer, respon a la voluntat de Josep Tort d’apropar-se a una mateixa època des de tres punts de vista diferents, tal com el mateix autor resumia en una entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola.(àudio)

Dona singular amb grans dots de govern

 En aquest segon volum de la trilogia, Ermessenda de Carcassona, ja convertida en comtessa de Barcelona, Girona i Osona, assumeix les tasques de regència, a la mort del seu marit el comte Ramon Borrell, en nom del seu fill Berenguer Ramon. Més endavant, després de la mort del fill, exercirà també de regent del seu net Ramon Berenguer.

Serà una de les principals protagonistes d’uns temps d’intrigues i ambicions en què molts nobles voldran aprofitar la suposada feblesa de la minoria d’edat dels comtes de Barcelona, amb la intenció d’ampliar poder, drets i privilegis. Tanmateix, envoltada dels seus fidels consellers, amb Oliba al capdavant, Ermessenda sabrà protegir i consolidar l’herència del seu marit, no sense disputes familiars, concessions i aliances complexes. Ermessenda, en un món d’homes, pensat per a homes, demostrarà ser una dona d’un caràcter singular, amb molta personalitat i grans dots de govern. La seva gestió serà qüestionada per uns i admirada per altres. Els seus enemics la veuran com una dona autoritària ancorada en el passat, mentre que els seus adeptes la distingiran com a continuadora i garant de l’herència comtal. Ella és, sense cap mena de dubte, una de les figures principals de la història de Catalunya. Josep Tort subratllava la importància  d’Ermessenda i destacava que és un personatge  molt atractiu (àudio)

A la vida d’Ermessenda es va dedicar una sèrie de televisió, però Josep Tort considera que en altres contextos culturals personatges com ella o com Mir Geribert tindrien una major difusió i haguessin esdevingut mites àmpliament coneguts. (àudio)

Presentació divendres amb Rosa Lluch

El llibre, editat per Edicions Andana, és ja a totes les llibreries. La presentació s’ha programat aquest divendres a les 19.30h, al Local Nou de Moja, amb la professora d’Història Medieval de la UB Rosa Lluch.

Escolta l'entrevista a Josep Tort, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions