Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Juan Francisco Ferrándiz ambienta a Olèrdola part de la novel·la històrica “El judici de l’aigua”

Aquest reconegut autor, traduït a onze idiomes, creu que conèixer Olèrdola és “imprescindible” per conèixer la història de Catalunya

dilluns 19 abril 2021

 

El reconegut escriptor Juan Francisco Ferrándiz ha ambientat a Olèrdola part de l’acció  de la seva nova novel·la, “El judici de l’aigua”. Aquesta novel.la històrica deu el seu nom a un impactant succés que marca tota l’acció. I és que Ferrándiz ens fa viatjar a un matí de 1170,quan  un judici cruel determina els destins de dues famílies enfrontades per l’avarícia i els usos feudals. Segons dicta la tradició, els pri­mogènits de les dues cases, de pocs mesos d’edat, han de ser submergits en aigua gelada. El nadó que s’en­fonsi serà l’escollit de Déu, i això donarà la raó a la seva família. En una entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola, Juan Franscico Ferrándiz explica que necessitava “un lloc real i espectacular” per a representar aquest judici de l’aigua. Recordant una visita turística realitzada a Olèrdola, va decidir situar aquesta potent imatge de la novel·la en l’escenari real de la cisterna romana d’Olèrdola.(àudio)

De jove, el nadó de la família que perd el judici abandona les te­rres per dedicar-se a l’estudi de les lleis a Barcelo­na i a la llunyana Bolonya, mentre combat contra l’odi i les traïcions dels seus enemics. La troballa d’un llibre antic el converteix en pioner d’una gran renovació que no rau només en la lluita; al seu cor viatja sempre el record de la Blanca, la jove amb qui va compartir l’infame judici de l’aigua. Juan Francisco Ferrándiz explica que la trama de la novel·la gira al voltant del moment històric del pas de les ordalies (judicis de Déu), que era la manera de legislar les causes importants en aquell moment, fins a la recuperació del Dret Romà. (àudio)

El llibre ha estat editat en català  per Rosa dels Vents i per l’editorial Grijalbo en castellà. Juan Francisco Ferrándiz és un advocat de Cocentaina  que des del 2012 s’ha anat guanyant un lloc reconegut en l’àmbit literari. Va debutar en la narrativa èpica  amb “Las horas oscuras" , el 2012. Després van venir  “La llama de la sabiduría”  i “La tierra maldita” , llibre traduït a onze idiomes i que va ser el cinquè més venut de ficció en castellà durant el Sant Jordi de 2018.

Que Olèrdola aparegui en un llibre d’un autor amb milers de lectors suposa una gran promoció pel municipi. El mateix Juan Franscico Ferrándiz  assenyala que “cal anar a Olèrdola” i destaca que conèixer Olèrdola és "imprescindible" per conèixer la història medieval de Catalunya.(àudio)

Escolta l’entrevista a Juan Francisco Ferrándiz, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions