Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’acte de commemoració a Olèrdola del Dia de la Dona es converteix en un clam coral per la igualtat de drets

La conferenciant, la mestra Mercè García, va oferir a cinc veïnes de cinc generacions diferents que exposessin les seves vivències a l’escola

dilluns 18 març 2019

 

L’acte de commemoració a Olèrdola del Dia Internacional de les Dones, celebrat dissabte al vespre al local de la Societat Principal-Unió de Sant Pere Molanta, va ser un plural clam per la igualtat de drets. La conferenciant, la mestra Mercè García, va defensar  la vigència del feminisme com a moviment que busca la igualtat real d’homes i dones. Però l’acte va anar més enllà del format clàssic de conferència i va permetre conèixer cinc ambients diferents de vivències de dones a l’escola, gràcies al testimoni que van oferir cinc veïnes d’edats diverses, d’entre els 13 als 98 anys d’edat. L’exposició de García i els testimonis de les cinc veïnes permetien detectar, com a fil conductor, que la determinació de les mateixes dones ha permès avançar en la fita de la igualtat de drets.

L’enòloga Irene Alemany, conferenciant de l’acte de commemoració de l’any passat, va donar lectura al manifest del 8 de Març, que reivindica “els feminismes com a motor de canvi” per acabar amb el sistema patriarcal. Alemany va presentar a Mercè García com a exemple de professionalitat i de bona persona, i en va lloar el seu paper decisiu en convertir l’escola Circell de Moja en referent de qualitat al Penedès.

García va iniciar la seva intervenció assenyalant que l’escola, a més de l’objectiu d’impartir coneixements, és un centre de formació integral. Per a ella, les criatures “no són pots buits” i sí “petites torretes plenes de llavors”. García va defensar la vigència dels valors de “Llibertat, igualtat i fraternitat” , afegint que les escoles del municipi treballen per la igualtat exigint a cadascú allò que pot donar.

García va proclamar-se feminista i va reivindicar el concepte “perquè des de molts sectors s’està  fent un molt mal ús d’aquesta paraula”. Va subratllar que feminisme no és l’oposat a masclisme, sinó el moviment que busca la igualtat de dones i homes.(àudio)

Claudina Marcè, veïna de Sant Pere Molanta de 98 anys d’edat , va ser la primera en oferir el seu testimoni. Va recordar que va anar a classe amb “doña Pepita” i després feia repàs amb el mestre Josep Santaulària. Quan anava a escola a Santa Anna, a Vilafranca, el desplaçament cada dia el feien caminant. (àudio)

Isabel Jiménez, veïna de Moja, va recordar com va anar de petita a l’escola a Cal Rubió. Després va haver de compaginar els estudis per la nit amb el treball a una sastreria. La seva mare li va fer uns pantalons perquè no passés fred quan anava a escola en bicicleta. Però a ella li feia molta vergonya i de seguida que arribava se’ls treia.(àudio)

Fina Mascaró, veïna de Moja, va anar a Sant Elies de Vilafranca dels 4 als 16 anys. Va rebre l’ensenyament en català i de l’himne de l’escola li va quedar ben present la referència que es fa a la “força” de la dona. Així ho comenten amb les amistats que conserva d’aquella època.(àudio)

Mascaró va compaginar estudis amb feina i va tenir paraules de reconeixement per la implicació de la família i per la tasca de les mestres.

Esther Nogué, veïna de Moja, va anar a escola a Els Monjos. Recorda el curs de reformes al centre com un exemple de mobilització popular per mantenir en funcionament l’escola, organitzada en dos torns. També assegurava que tenia una mestra que bevia molta aigua “perquè tenia ressaca” i a l’institut trobar-se amb professors que la van motivar molt a aprendre, però algun altre que va ser tot el contrari(àudio)

Nogué defensa “no deixar d’aprendre mai” i va qualificar a Mercè Garcia, mestra del seu marit i del seu fill, com a “mestra exemplar”.

Elena Schiess Gonzàlez, veïna de Sant Miquel de 13 anys,  va llegir la seva intervenció mirant el telèfon mòbil. Tota una diferència generacional que no va passar inadvertida per la mateixa Mercè García. El missatge d'Elena Schiess va ser clar: “com a dona vull fer el que a mi m’agrada”.(àudio)

Mercè Garcia va cloure l’acte posant  de manifest que la presència de 5 dones a l’Ajuntament és un triomf del feminisme.

En una entrevista per Canal 20-Ràdio Olèrdola, García resumia la seva defensa del feminisme i posava en valor el suport familiar que van rebre les cinc dones que havien ofert el seu testimoni durant l’acte.(àudio)

Després de la conferència es va servir un sopar de commemoració a l’interior mateix del local de la Societat Principal-Unió.

Escolta l’entrevista a Mercè García, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí.

Pots escoltar l’enregistrament íntegre de l’acte clicant aquí

Galeria d'Imatges

ActeDona5.JPG
Actedona6.JPG
Actedona7.JPG
Actedona8.JPG
Actedona9.JPG
Actedona10.JPG
Actedona11.JPG
IMG_8818.JPG

Document Actions