Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament aprova una moció contra l’exclusió financera i reclama als bancs que garanteixin el servei de caixer automàtic

En el ple d’aquest dimarts també s’aprovava per unanimitat una moció de rebuig a la guerra a Ucraïna

dijous 07 abril 2022

En el ple de l’Ajuntament d’Olèrdola d’aquest dimarts s’ha aprovat per unanimitat una moció contra l’exclusió financera. En la moció es denuncia la gestió de les entinats financeres que “malgrat tenir beneficis i en alguns casos ajuts del sector públic” no han incorporat a la gestió de les seves entitats el dret a la inclusió financera, tant de persones com de territoris. En el text es reclama que es reforci l’atenció a la gent gran, especialment de manera presencial, ampliar els serveis de caixa i adaptar els serveis bancaris a les necessitats de la gent gran. La moció dona suport a una proposició de Llei de La Generalitat per a que es garanteixi el servei de caixer automàtic en els municipis en risc d’exclusió financera. Aquesta garantia es reclama que vagi a càrrec de les pròpies entitats perquè s’entén que “en cap cas aquest servei bàsic ha d’estar finançat amb diners públics”.

En l’exposició de la moció durant el ple, el portaveu del govern municipal, Jordi Catasús, recordava que a Olèrdola hi ha 5 nuclis grans i només un té oficina bancària. La regidora no adscrita, Marta Mestre, lamentava que s’hagués anat reduint el servei presencial. Des de Junts per Olèrdola, Mari Carme Villanueva també afegia que en la única oficina en actiu a Olèrdola l’atenció s’havia de fer amb cita prèvia.(àudio)

La portaveu d’ERC, Fina Mascaró, feia notar que l’exclusió financera afectava a una part de la població que anava més enllà de la gent gran.(àudio)

Lucas Ramírez, alcalde d’Olèrdola, recordava que els bancs obtenien molts beneficis i incidia en què aquest dret per evitar l’exclusió financera l’havien de garantir els bancs amb els seus propis recursos.(àudio)

En el ple de dimarts es va acordar deixar sobre la taula per adaptar-la millor al municipi una moció per promoure la creació de comunitats energètiques municipals.

Per unanimitat s’aprovava una moció d’adhesió a la declaració del Fons Català de Cooperació i la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau a Catalunya, rebutjant la guerra a Ucraïna.

Informacions de les regidories

En l’apartat d’informacions de les diferents regidories, Mireia Mancera, regidora de medi natural, explicava que dins del nou servei de Jardineria estaven en marxa les plantacions de “Vila florida”. S’executaven o estaven previstes a Moja : a La Vinera i en les places de l’Església i Tedèum; a Sant Miquel en l’entorn del Local; a Sant Pere Molanta al carrer Sant Pere i a la plaça Llevant; a la zona esportiva de Daltmar; i a la rotonda d’entrada a Can Trabal. Mancera també explicava que el 12 d’abril es faria a la Rambla Pau Casals de Moja un taller gratuït de Jocs sostenibles, en horari de 9 a 13.00h. I que el 5 d’abril entrava en vigor el nou contracte de recollida de residus, amb la previsió de realitzar-se una campanya informativa fins que el 5 de juliol no s’apliqui en nou model. Mancera també feia notar que en la bassa de l’antiga bòbila de Can Sogas els agents rurals han comprovat que hi ha nidificat i ha fet cria  l’arpella,  un fet excepcional al nostre territori.

Pere Sadurní, regidor d’ensenyament i patrimoni, informava que els dilluns es realitzava a Sant Pere Molanta un programa de voluntariat per ensenyar català. Sadurní agraïa a les 6 persones voluntàries i a les 10 mares d’alumnes, principalment d’origen marroquí, que participen en les sessions. Sadurní també detallava que en dos anys s’havien fet a la web més d’11 mil visualitzacions de les 14 rutes de senderisme del municipi, sent la més seguida la ruta circular per la muntanya d’Olèrdola.

Ana Boada, regidora de joventut, gent gran i cultura, explicava que l’Ajuntament seguia promovent activitats per a joves amb novetats com la Game Fest, programada a Sant Miquel pel proper dissabte 16 d’abril. Boada també recordava que el 7 de maig es faria a Sant Pere Molanta la Festa de la Gent Gran i que la 40a Trobada es farà el primer cap de setmana de juny.

Jordi Catasús, regidor de comunicació, assenyalava que en el proper ple municipal ja estaria disponible el sistema d’enregistrament dels plens en vídeo-acta i que aquesta setmana s’aprovaria la licitació del butlletí municipal.

Juanma Samblás, regidor d’urbanisme, indicava que, després de fer-se el canvi de comptadors d’aigua a Can Trabal per posar-los de telegestió, la substitució continuaria a la resta del municipi aquest 2022 amb una inversió de 250.000 €. En inversions d’aigua exposava que ara es redacta el projecte per la millora de l’àmbit de l’aparcament del carrer Sindicat a Moja i del de Viladellops al barri de la Font. També subratllava que les diferències amb el Departament d’Ensenyament estaven en vies de solució i es podran instal·lar a les cobertes de les escoles plaques fotovoltaiques. L’alcalde, Lucas Ramírez, recordava que la Junta de Govern havia aprovat les bases que regulen els ajuts per a foment del lloguer assequible  a Olèrdola aquest  2022.  En la convocatòria es mantenen les tres línies d’ajut: a la rehabilitació; per obtenir la documentació necessària;  i per compensar la diferència entre el preu de lloguer de mercat i el preu assequible.

Precs i preguntes

A pregunta de  Marta Mestre, regidora no adscrita, la regidora Anna Boada anunciava que amb l’Ajuntament de Subirats es parlaria dels canvis de dinamitzadora per als casals d’avis que s’han registrat en aquest servei que comparteixen els dos municipis. A pregunta de Marta Mestre, Boada també indicava que el format de la trobada seria similar al de les anteriors edicions. També es responia a Mestre que no s’havia donat cap alta d’empadronament a Olèrdola de famílies ucraïneses.

Responent a una qüestió plantejada per Mari Carme Villanueva sobre la poca il·luminació a la Vinera i la relació que això podria tenia amb robatoris registrats en aquesta zona, el govern indicava que estudiarien la millora de l’enllumenat en aquest àmbit.

Des d’ERC es feia notar que amb el pas de la gestió a CONGIAC les dades de la qualitat d’aigua no es podien ja consultar a la web municipal . El govern assenyalava que la qualitat de l’aigua era la mateixa. Fina Mascaró va lamentar que el govern no  treballés amb temps i amb  la resta de grups les al·legacions presentades contra el nou ramal de la MAT que afecta el municipi. L’alcalde feia notar que eren projectes molt extensos i que entenien que el més apropiat era treballar primer amb els serveis tècnics per donar fonament a les al·legacions. A pregunta d’ERC sobre aquesta problemàtica, es confirmava que la Delegació del Govern havia respost a les al·legacions presentades a la línia principal per part de Sant Cugat Sesgarrigues, que s’estava a l’espera de que la resposta arribés a Olèrdola i que es disposaria de molt poc marge de temps per contestar.

ERC també traslladava al ple les queixes pel funcionament de la línia de telèfon al consultori de Sant Pere Molanta. Des del govern s’assenyalava que n’eren coneixedors i que s’estaven fent gestions. En el cas de la línia del consultori de Moja, s’indicava que la línia depenia de Salut de la Generalitat. També es responia a ERC que el pla de mobilitat de Moja s’exposaria abans de l’estiu i que la millora de la mobilitat a la c15, en la rotonda d’accés a Sant Miquel,  Carreteres de la Generalitat la preveia incloure dins les obres d’ampliació que ara es fan en diferents trams d’aquesta via. També es responia a ERC que en les obres del camí de vianants del Sindicat al cementiri de Moja faltava per completar la instal·lació de la barana i la senyalització, que es contractaven amb un lot diferenciat al dels treballs ja fets del camí. Les obres que falten es preveien fer a finals d’aquest mes.

Com ja va fer en l’anterior ple, ERC va preguntar de nou sobre l’immoble immatriculat erròniament per l’Església. L’alcalde li va demanar que li passés la referència.

Des d’ERC es qualificava com a “vergonyós” que al municipi li cotés 1.572 € el pagament d’assistències a la primera reunió de Junta de Govern del mes gener, quan només en la reunió  hi havien els punts d’aprovar l’acta anterior i donar compte de decrets. L’alcalde responia que en les juntes no es tracten únicament aquests punts i assenyalava que els resultats donen a entendre “que el municipi d’Olèrdola està content” amb els regidors.

Fina Mascaró també aprofitava el torn de precs i preguntes per recordar com en la sessió d’aquest dimarts el regidor del PSC no havia participat en la votació d’un punt perquè li afectava. Aquest mateix criteri ERC entenia que s’havia d’haver aplicat en un ple del mes d’agost sobre una modificació que afectava a un familiar directe del regidor Pere Sadurní, però llavors Mascaró entenia que l’alcalde li va retirar la paraula de males maneres : “em vas fer callar i em vas dir que no tenia ni idea”. Mascaró entenia que ara Ramírez tenia l’oportunitat de demanar-li disculpes.  L’alcalde li va respondre que en aquesta matèria qui ha de decidir és el secretari de l’Ajuntament, que és qui té els coneixements jurídics. Ramírez també valorava que “el to de veu” emprat per Mascaró i el fet d'haver-lo senyalat amb el dit denotarien, segons Ramírez, “falta de respecte”.

 

 

 

Galeria d'Imatges

PleMocions2.jpg
PleMocions3ok.jpg
PleMocions4.jpg

Document Actions