Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament convoca una variada jornada lúdica i cultural el dia de Sant Joan per presentar el còmic “Bruixes 1617”

Un vídeo elaborat amb la participació de veïns del municipi promociona l’esdeveniment i difon passatges de la novel·la gràfica

dijous 10 juny 2021

La regidoria de cultura de l’Ajuntament d’Olèrdola organitza una variada jornada d’activitats lúdiques i culturals per presentar el còmic “Bruixes 1617”. A partir de les 6 de la tarda del dia de Sant Joan, el proper 24 de juny, la Masia Torreblanca acollirà una sessió de contes per a infants, un taller dedicat a les propietats de les herbes remeieres i un col·loqui que tractarà dels episodis de persecució de bruixes que inspiren la novel·la gràfica. En el col.loqui, a més de comptar amb l’autor, Oriol Garcia Quera, també hi haurà la participació dels historiadors Agustí Alcoberro i Pau Castell. Per acabar, s’oferirà un tast de licors d’herbes.

Per participar-hi cal inscripció prèvia, indicant l’acte al que s’hi assistirà, enviant un  correu electrònic a mulinaripm@olerdola.cat.

La regidora de cultura de l’Ajuntament d’Olèrdola, Anna Boada, explicava que s’havia organitzat aquesta jornada lúdica i cultural per donar lluïment a la presentació. Boada també fa notar que aquest 24 de juny coincideix amb lluna plena, un moment especial en la cultura de les remeieres.(àudio)

A més de lloar-ne la bellesa de l’emplaçament, Boada indica que la Masia Torreblanca permet amplitud d’espais per a poder realitzar les activitats programades seguint totes les mesures de seguretat. Es dona el cas que la Masia Torreblanca és un dels llocs que també apareix en el còmic.(àudio)

Amb el propòsit de promocionar l’esdeveniment i incentivar l’interès pel còmic, aquests darrers dies s’ha començat a difondre per les xarxes socials un vídeo que compta amb les veus de veïns del municipi. En el vídeo es fa un tast de la història del còmic, contrastant imatges gravades de paisatges del municipi amb els dibuixos que els reprodueixen en el còmic.(àudio)

“Bruixes 1617.L’any del diluvi”, 

“Bruixes 1617.L’any del diluvi”, és el quart còmic que ha realitzat Oriol Garcia Quera ambientat a Olèrdola.

Publicat amb el suport econòmic de l’Ajuntament d’Olèrdola a “Bruixes 1617. L'any del diluvi" (2020) Garcia Quera aborda el tema de la bruixeria i com, per tapar interessos econòmics de les elits i sota aquesta acusació de ser bruixes, van ser condemnades a la foguera dones que es dedicaven als remeis medicinals.

Tal i com recull el títol, la novel·la gràfica se situa en l’any 1617, conegut a Catalunya com l’any del gran diluvi. La història ens il·lustra la repressió que van patir les sanadores sota l’acusació de ser “bruixes”, en un ambient de fanatisme religiós.

Després d’apropar-se a la figura de Mir Geribert, d’haver il·lustrat els cessetans i d’acostar-nos un episodi de les guerres carlines, en aquesta quarta novel.la gràfica ambientada al municipi d’Olèrdola Garcia Quera ha volgut tractar la persecució de les bruixes perquè sempre li havien atret aquests episodis de “perdedores anònimes”, tal i com resumia en una entrevista realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola el mateix Garcia Quera quan estava enllestint la seva quarta novel·la gràfica vinculada amb Olèrdola.

Per la qualitat de la seva obra i rigor, Garcia Quera és considerat un dels més rellevants exponents de la novel·la gràfica històrica a Catalunya. Ha participat en diversos projectes museogràfics com l'exposició permanent del Museu d'Història de Catalunya, el Parc Arqueològic de les mines de Gavà o el Centre Arqueològic de l'Almoina de València.

En la novel.la “Bruixes 1617. L'any del diluvi" hi apareixen escenaris naturals i monuments d’Olèrdola que són ben identificables, com la Font de l’Alba, el Molí d’en Coll, la Torre de Moja, així com alzinars de la Muntanyeta o l’església de Sant Miquel del conjunt monumental.

Pots veure el vídeo promocional de la presentació clicant aquí

Escolta l’entrevista a Anna Boada, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Anna Boada, regidora de cultura

Document Actions