Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament d’Olèrdola aprova el reglament de prestacions de caràcter social

Amb el rebuig de l’oposició, el ple no admet un recurs veïnal contra les contribucions especials del carrer Major

dimecres 30 març 2016

En sessió celebrada aquest dimarts a la nit, el ple de l’Ajuntament d’Olèrdola ha aprovat el reglament municipal de prestacions econòmiques de caràcter social, amb els vots favorables d’ApO, el vot en contra de CiU i l’abstenció d’ERC. La regidora de benestar social, Eva Ruiz, indicava que el reglament adaptava al municipi un document marc fet per la Diputació. La regidora assenyalava que el reglament era una eina per facilitar la feina a les professionals de serveis socials i afavoria la transparència, destacant que qualsevol modificació del reglament caldrà aprovar-la pel ple.copy2_of_PleOlrdola2.JPGPLeOlrdola3.JPG

CiU va presentar propostes específiques per incloure al reglament referències concretes a  les ajudes a la teleassistència, per accessibilitat dins de l’habitatge, acotar les ajudes per transport sanitari  o bé contemplar ajudes a persones que hagin obtingut plaça en una residència pública però mentre esperen l’ ingrés han d’estar en una  de privada. El govern assenyalava que algunes d’aquestes ajudes ja s’estan donant i que en el reglament ja hi havia expressions que contemplaven aquests supòsits, a la vegada que es  recordava que els ajuts sempre es concedeixen d’acord amb la  valoració prèvia de serveis socials.

L’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez, apuntava que el reglament permet donar a conèixer els criteris d’atorgament de les ajudes i ser transparents.(àudio)

Josep Sánchez, portaveu de CiU, explicava que el seu grup votava en contra perquè el reglament no havia estat consensuat(àudio)

ERC es va abstenir també lamentant no haver participat en l’elaboració del reglament però precisaven que no votaven en contra per no posar pals a les rodes a un acord de caràcter social.

El ple també va acordar no admetre a tràmit un recurs extraordinari de revisió presentat per veïns  contra l’imposició de contribucions especials per les obres d’urbanització del carrer Major de Sant Miquel.

CiU votava en contra d’aquesta inadmissió del recurs exposant que no tenien les dades suficients per decidir. Des del grup d’ERC Fina Mascaró, la seva portaveu,explicava que admetre el recurs era una oportunitat per revisar la qüestió i evitar la judicialització del conflicte. Mascaró va donar a conèixer que el tema havia arribat al Síndic de Greuges. Segons ERC , la Sindicatura hauria indicat que l’Ajuntament no aportava suport documental per justificar algunes despeses. ERC també assenyalava que hi ha jurisprudència on s’exclou que s’apliquin contribucions especials a obres de conservació i reparació. (àudio)

El regidor d’urbanisme, Jaunma Samblás, indicava que no es complien cap dels supòsits per presentar un recurs extraordinari i es va fer notar que despeses com l’elaboració de projectes o la realització d’algunes obres havien estat assumides directament per personal de l’Ajuntament.

El ple també va aprovar la massa salarial del personal laboral, un requisit legal que incorpora l’increment de l’1% del sou que contempla l’Estat. ERC va indicar que existien sous molt baixos i els hagués agradat que l’increment fos lineal.

Per unanimitat es va aprovar una moció  presentada per ApO  recolzant el manifest en defensa de l’escola pública. En el manifest es demana el manteniment de totes les línies a la preinscripció i que la Generalitat calendaritzi les millores i la construcció d’equipaments amb l’acord dels ajuntaments. La moció va incorporar una esmena d’ERC indicant que un dels factors, entre d’altres,  que explicarien les mancances en ensenyament és el dèficit fiscal que pateix Catalunya.

El ple també va aprovar per unanimitat la moció que presentava CiU en suport al pacte de Barà, que reclama la gratuïtat de l’Autopista AP7. (àudio)

A proposta d’ERC es va aprovar per unanimitat un moció de rebuig al Pla Hidrològic de l’Ebre. També s’acordava una moció que demana l’indult  de l’exalcalde de Santa Fe, Marcel Surià. En aquest cas es va aprovar amb el fot favorable d’ERC, que  presentava el text, també del de  CiU i de quatre dels 6 regidors d’ApO. Es van abstenir Jaunma Samblás i Eva Ruiz. També es va aprovar una moció d’ERC de rebuig a la monarquia espanyola , que inclou que l’Ajuntament no participarà en actes que representin legitimar la monarquia. En la moció també es preveu modificar el nomenclàtor de carrers municipals” per eradicar tota presència de referències a la monarquia espanyola”. CiU i ERC van votar a favor de la moció,així com tres regidors d’ApO(Arantxa Torres,Xavier Serramià i Pere Sadurní). Dos dels regidors de l’equip de govern van votar en contra(Eva Ruiz i Juanma Samblás ), mentre que l’alcalde, Lucas Ramírez, es va abstenir. En declaracions a l’ emissora municipal de ràdio, Fina Mascaró feia notar que Ramírez havia votat en contra de la mateixa moció al Consell Comarcal dins del grup del PSC i destacava que Olèrdola era el primer municipi en aprovar aquesta moció.(àudio)

Lucas Ramírez recordava la llibertat de vot que hi ha al grup d’ApO en les mocions que depassen l’àmbit municipal.(àudio)

El ple també va aprovar , en aquest cas per unanimitat, les mocions d’ERC de rebuig a la gestió estatal dels fons procedents del 0’7% de l’IRPF i de rebuig a l’acord entre la Unió Europea i Turquia per fer front a la crisi dels refugiats.

En l’apartat d’informacions de les diferents regidories, Xavier Serramià va exposar el propòsit del govern de fer que la fibra òptica arribi a les urbanitzacions abans de que finalitzi el mandat, després de que ja es pugui contractar als polígons del Clot de Moja i Sant Pere Molanta i als pobles de Moja, Sant Pere Molanta i Sant Miquel. Serramià també va exposar que s’iniciarà un programa de canvi de senyalitzacions instal·lant panells informatius a les àrees escolars i a les entrades del municipi, per seguir amb la substitució de senyals. En l’àmbit de recursos humans explicava que s’havien acordat els reglaments de formació, complement de productivitat i fons social amb els treballadors de l’Ajuntament, però que s’havia traslladat a la mediació del CEMICAL el desacord sobre el retorn de la paga extra de Nadal del 2012 i el pagament de la paga de productivitat de 2015. Serramià també va detallar que no s’havia pogut portar al ple el tancament del pressupost  de l’exercici anterior perquè s’estava pendent del vist-i-plau de la Diputació.

D’altra banda, el regidor d’ensenyament i patrimoni, Pere Sadurní, va donar a conèixer que l’autor del còmic d’Olèrdola, Oriol Garcia Quera,  estarà  a les escoles del municipi el proper dia 20 d’abril. També informava de la visita al Sant Sepulcre, programada el 24 d’abril, així com de la passejada que s’organitza pel Fondo de la Seguera el 21 de maig.

Juanma Samblás, regidor d’urbanisme, va informar que es reuniria amb l’oposició per exposar les inversions que prioritza l’Ajuntament i Arantxa Torres, regidora de gent gran i cultura, va detallar que es farà una Festa de la Gent Gran del municipi a Sant Miquel el 7 de maig. També va confirmar que la Trobada d’Olèrdola es faria del 13 al15 de maig  i que el 19 de juny es comptaria amb Màrius Serra en una activitat al Castell. La regidora també anunciava que durant el juliol començarà al municipi una la campanya de foment del català als comerços.

El dens apartat de precs i preguntes va incloure la lectura per part de l’alcalde  de respostes que el govern  municipal feia als grups de l’oposició a preguntes fetes en anteriors plens. El govern es va comprometre a respondre el màxim de preguntes amb la màxima brevetat possible, en funció del caràcter de les qüestions. En un termini d’entre 15 i 20 dies des de la celebració del ple, el govern comunicaria a l’oposició el màxim de respostes i informaria d’una data de resposta en les qüestions que no s’haguessin respost.

En les respostes comunicades en aquest ple, el govern va defensar que l’empresa concessionària de les escoles bressol està al corrent de les seves obligacions. També s’indicava que, davant la diferència de valoració existent entre el Bisbat i l’Ajuntament, s’havia encarregat a un pèrit professional la taxació dels terrenys del camp de futbol de Sant Pere Molanta. En altres respostes, el govern explicava que les obres d’urbanització de La Plana de Moja “no tenien res a veure” amb les del reasfaltat del carrer Rafael de Casanovas o del clavegueram del carrer Llarg, malgrat les hagués fet la mateixa empresa. També es detallava que l’Ajuntament en breu sotmetria a concurs públic el nou contracte de gestió de les escoles bressol, després de tractar el plec de condicions amb la Diputació. L’apartat de precs i preguntes també va permetre conèixer que no es farà el canvi de direccions plantejat inicialment al carrer Wilson de Sant Pere Molanta  i que el govern acollia amb receptivitat la proposta d’ERC de fer una festa anual de l’esport del municipi.

Escolta les entrevistes de valoració del ple, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions